Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Complicatiile inflamatiilor orofaringiene

01-08-2016

Rinita acuta banala, numita si guturai sau coriza, consta intr-o serie de manifestari inflamatorii acute de la nivelul mucoasei nazale. Afectiunile anotimpului rece, atunci cand nu sunt tratate corespunzator, se pot transforma din sezoniere in permanente, cu complicatii deloc de neglijat.

Complicatiile inflamatiilor orofaringiene


Rinita acuta banala, numita si guturai sau coriza, consta intr-o serie de manifestari inflamatorii acute de la nivelul mucoasei nazale. Ele apar ca urmare a unor infectii virale. Principalii virusi care o determina sunt: parainfluenza, adenovirusuri, enterovirusuri, coronavirusuri, virusul sincitial respirator, etc.

Transmiterea se face prin saliva, prin contact direct si aerogen, iar infectia ramane localizata in mucoasa naso-faringiana, producand distrugeri celulare ce favorizeaza apoi suprainfectia bacteriana.

Factorii predispozanti pentru guturai sunt: frigul, poluarea atmosferica, expunerea in medii aglomerate, tabagismul, malnutritia si starile de imunodepresie. Boala evolueaza in mai multe faze: in prima etapa apar frisoanele, cefaleea, astenia, inapetenta si senzatia de uscaciune si arsura la nivelul nasului si faringelui. Dupa cateva ore, apare faza catarala (de invazie) caracterizata de aparitia unei secretii nazale apoase, obstructie nazala si agravarea semnelor generale descrise anterior. 

Urmeaza o faza mucoasa sau mucopurulenta (cu ingrosarea secretiei nazale), in care semnele generale se amelioreaza, dar se accentueaza cele locale. Vindecarea are loc, de regula, intr-o saptamana, daca nu se instaleaza o suprainfectie bacteriana. 

Tratamentul este unul simptomatic si consta in toaletarea corecta a nasului cu ser fiziologic sau apa de mare, administrarea de antiinflamatori si vasoconstrictoare nazale, antialgice si vitaminoterapie. Pacientul trebuie sa se hidrateze corespunzator si sa evite expunerea la frig, umezeala si medii toxice. Daca se instaleaza suprainfectia bacteriana, caracterizata de febra si urmata de o agravare a starii generale, se impune de urgenta controlul medical. 

Numai doctorul specialist sau medicul de familie pot prescrie un tratament corespunzator, posibil cu administrare de antibiotice. Netratata, aceasta afectiune banala se poate complica, determinand aparitia de rinosinuzite acute maxilare, frontale sau etmoidale, otite medii acute (catarale sau supurative), precum si amigdalite sau faringite.

Infectiile virale respiratorii joaca un rol important in aparitia otitelor, de aceea este importanta prevenirea instalarii acestora. Preventia se realizeaza prin tratamentul corespunzator al infectiilor virale si bacteriene rino-faringo-amigdaliene sau prin administrarea de antiinflamatorii si vasoconstrictoare locale nazale. Adeseori, medicul prescrie administrarea unor antihistaminice, antialgice, antipiretice, iar in faza supurativa a otitei, antibiotice. Durata tratamentului este de 8-10 zile. 

Atentie! Otita acuta netratata corespunzator se poate transforma intr-o otita cronica. Practic, pacientul poate suferi repercursiuni, precum: scaderea auzului, repetate infectii locale, mastoidita, infectii cerebrale, infectii locale. O alta complicatie a rinitei acute netratate este sinuzita rinogena, cel mai frecvent maxilara. Punctul de plecare este cel nazal, inflamatia mucoasei nazale determinand apoi o serie de modificari in lant. Tratamentul consta in administrarea picaturilor decongestionante nazale, antialgice, antipiretice si antibiotice. 

In cazurile purulente severe, se poate recurge la punctii evacuatorii sinuzal. Important in evitarea tuturor afectiunilor descrise mai sus este tratamentul profilactic, care consta in masuri preventive colective: igiena locala riguroasa, dar mai ales eliminarea factorilor favorizanti – tratarea chirurgicala a obstructiei nazale, evitarea surmenajului, alimentatie echilibrata caloric, hidratare corespunzatoare, evitarea consumului de tutun si expunerea la fumatul pasiv.

Dr. ELENA OSIAC

Medic specialist ORL, Clinica Neolife, Bucuresti
Comentarii

Hutuleac C.
Buna'am mai scris'.ca am otita cronica'omicoza asa mia spus doctoru'din italia'eu sunt in italia'si mia dat treatment Medrol conprimate'si solutie'Azolmen (bifonazolo)dar solutia nu scrie in prospect de pus picature in ureche'doctoru de aicea'mia recomandat 6'picaturi dimineata 'si 6'seara'am inceput tratamentu'cand pun picaturile ma arde si simnt .ca mie'amorteste inauntru urechi'as dori sa stiu sa continui tratamentu'va multumesc''

cititi ce scrie pe reteta si pe prospect. Daca nu intelegeti nu ezitati sa cereti lamuriri medicului care v-a prescris reteta.

Hutuleac C.
Buna am fost la doctor si am otita cronica'si mia dat treatment cu Medrol'si Azolmen''(bifonazolo)solutie pentru ureche'am citit prospectu si nu scrie .ca este buna de pus in ureche'Eu sunt in Italia si am fost la doctor de aicea''si doresc sa stiu sa folosesc t ratamentu acesta'va multumesc

Verificati daca produsul cumparat este solutie auriculara pentru urechi. Daca da, este bun de aplicat in ureche.

Lasa-ne comentariul tau