Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Complicatiile oculare in diabetul zaharat

04-12-2014

Complicatiile oculare apar la aproximativ o treime din diabetici fiind de altfel si cea mai frecventa cauza de orbire in intreaga populatie. Dintre formele particulare de afectare diabetica a ochiului cea mai frecventa este retinopatia diabetica urmata de cataracta si de afectarea de tip paretic a musculaturii oculare glaucom etc.

Complicatiile oculare in diabetul zaharat


Complicatiile oculare apar la aproximativ o treime din diabetici, fiind de altfel si cea mai frecventa cauza de orbire in intreaga populatie. Dintre formele particulare de afectare diabetica a ochiului, cea mai frecventa este retinopatia diabetica, urmata de cataracta si de afectarea de tip paretic a musculaturii oculare, glaucom, etc. Retinopatia diabetica In vederea depistarii pecoce a retinopatiei diabetice, se recomanda ca adolescentii sau copii de 0-10 ani sa efectueze control oftalmologic la 5 ani de la stabilirea diagnosticului diabetului si ulterior, sa fie revazuti anual, iar adultii de peste 30 de ani sa efectueze control oftalmologic anual.

De asemenea, hipertensiunea trebuie tratata si controlata riguros la pacientii cu diabet zaharat tip II, deoarece hipertensiunea se asociaza cu o progresie mai rapida a retinopatiei. Diabetul zaharat determina ingrosarea membranei bazale a capilarelor de la nivelul retinei, insotita de cresterea permeabilitatii acestora. In functie de gradul evolutiei bolii, se descriu mai multe stadii, dupa cum urmeaza:

1. Retinopatia diabetica neproliferativa / sau background ( RDN)

2.Retinopatia diabetica proliferativa (RDP)


Retinopatia diabetica neproliferativa reprezinta primul stadiu de afectare retiniana, caracterizata prin modificari de tip formare de microanevrisme (dilatatii vasculare retiniene), microhemoragii, exsudate, edeme; creste permeabilitatea vaselor retiniene, cu extravazarea de proteine, lipide si hematii la nivelul retinei. Daca acest proces se desfasoara la nivelul maculei, zona cu cea mai mare concentrare a celulelor vizuale, apare maculopatia diabetica determinand scaderea acuitatii vizuale, fenomen ce poate progresa pana la orbire.

Aceasta afectiune este intalnita la o cincime din pacientii cu diabet zaharat de tip II. Retinopatia diabetica proliferativa implica proliferarea capilarelor retiniene si cresterea cantitatii de tesut fibros de la nivelul retinei si a corpului vitros. Secundar ocluziei vaselor mici retiniene, apar modificari ischemice si suferinta hipoxica, ce atrage apartia de vase noi. Retinopatia proliferativa apare mai frecvent la pacientii cu diabet zaharat tip I, dezvoltandu-se la 7-10 ani dupa diagnosticarea bolii. Un stadiu intermediar este reprezentat de retinopatia preproliferativa, cand ischemia arteriolara este reprezentata prin mici zone de infarctizare ale retinei (cu aspect oftalmoscopic de mici axsudate vatoase). Vederea este neafectata pana in momentul in care apar hemoragii vitreene sau detasarea retinei.

Tratament

Complicatiile oculare apar la aproximativ o treime din diabetici, fiind de altfel si cea mai frecventa cauza de orbire in intreaga populatie. Dintre formele particulare de afectare diabetica a ochiului, cea mai frecventa este retinopatia diabetica, urmata de cataracta si de afectarea de tip paretic a musculaturii oculare, glaucom, etc. Complicatiile oculare apar la aproximativ o treime din diabetici, fiind de altfel si cea mai frecventa cauza de orbire in intreaga populatie. Dintre formele particulare de afectare diabetica a ochiului, cea mai frecventa este retinopatia diabetica, urmata de cataracta si de afectarea de tip paretic a musculaturii oculare, glaucom, etc.

Vizeaza in primul rand un bun control metabolic cu mentinerea valorilor glicemice in tintele terapeutice. De asemenea este bine sa fie inlaturati factorii ce determina accelerarea progresiei spre orbire - fumatul, hipertensiunea. Odata depistata, sunt necesare controale oftalmologice periodice.

Retinopatia proliferativa se trateaza prin fotocoagulare laser (se distrug foarte mici portiuni de retina, astfel incat retina restanta primeste mai mult oxigen, ceea ce previne formarea de noi vase).

Cataracta

La pacientii diabetici apar doua forme de cataracta: subcapsulara si senila. Cataracta subcapsulara - apare mai frecvent la diabeticii de tip I, cu un control dificil al bolii si se caracterizeaza printr-un aspect de opacifiere a cristalinului de tip "fulgi de nea". Cataracta senila reprezinta o modificare sclerotica a cristalinului si este cea mai frecventa forma de cataracta care se dezvolta precoce la diabeticii necorespunzator controlati.

Tratamentul este unul chirurgical, de substituie cu un cristalin artificial. Glaucom Apare la 10% din pacientii cu diabet. Raspunde la tratamentul medicamentos uzual al glaucomului cu unghi deschis: colire, solutii de beta-blocante, prostaglandine, etc.

Pareze musculare

De asemenea, apar in urma unui control precar al glicemiilor si se manifesta prin diplopie si afectarea miscarii globului ocular.

Concluzii Preventia complicatiilor oculare prin inlaturarea factorilor de risc si controlul metabolic bun al bolii reprezinta cel mai eficient pas, intrucat nu exista tratamente eficiente in lipsa unui control optimal al glicemiilor prin dieta si tratament medicamentos. Dr. Lavinia Vija
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau