Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

CONJUCTIVITA

04-12-2014

Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta ce tapeteaza fata posterioara a celor doua pleoape si fata anterioara a scleroticii. Conjunctiva este o componenta a aparatului de protectie a globului ocular alaturi de pleoape si aparatul lacrimal.Conjunctivitele sunt cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia conjunctivei.

CONJUCTIVITA


Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta ce tapeteaza fata posterioara a celor doua pleoape si fata anterioara a scleroticii. Conjunctiva este o componenta a aparatului de protectie a globului ocular alaturi de pleoape si aparatul lacrimal. Conjunctivitele sunt cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia conjunctivei.

Cauzele cele mai frecvente ale conjunctivitei sunt: infectii bacteriene, infectii virale, alergii (praf, polen, lentile de contact, farduri), contactul cu substante iritante (sampon, fum de tigara, praf, substante chimice), corp strain intraocular.

Conjunctivita bacteriana afecteaza, de regula, ambii ochi. Se manifesta prin inrosirea ochiului afectat, aparitia unei secretii de culoare galben-verzuie, senzatie de "nisip in ochi".

Conjunctivita virala este una din primele manifestari ale unei gripe sau ale unei raceli banale. Este insotita de o secretie apoasa sau mucoasa si apare, initial, la un singur ochi. Conjunctivita alergica afecteaza intotdeauna ambii ochi si apare, de obicei, la persoane predispuse la alergii. Se manifesta prin: lacrimare, prurit, inrosirea ambilor ochi.

Conjunctivita iritanta este cauzata de substante chimice, substante animale, substante vegetale. Factorii de risc sunt: expunerea la alergeni, contactul cu o persoana care are conjunctivita bacteriana sau virala. O astfel de persoana este contagioasa timp de 7-14 zile de la aparitia semnelor si simptomelor.

Simptome subiective:

senzatie de corp strain;

intepaturi sau arsuri sub pleoape;

jena oculara, senzatie de corp strain in ochi;

fotofobie (sensibilitate la lumina).

Simptome obiective:

inrosirea unuia sau ambilor ochi;

secretie conjunctivala (apoasa, mucoasa sau purulenta);

hiperlacrimare;

chemozis.

Diagnosticul pozitiv se realizeaza pe simptomatologia subiectiva si obiectiva, iar diagnosticul etiologic se realizeaza prin examen bacterian, virusologic si citologic al secretiei conjunctivale.

TRATAMENT

Tratamentul trebuie sa tina seama de urmatoarele principii:

nu se panseaza ochiul, pentru a evita stagnarea secretiei conjunctivale si a virulentei florei microbacteriene;

spalaturi frecvente si indepartarea mecanica a secretiilor conjunctivale cu ajutorul solutiilor antiseptice;

instilatii cu coliruri antiseptice, astringente, antiinflamatorii si antibiotice conform antibiogramei.

Tratamentul corect se face in functie de etiologia conjunctivitei.

La aparitia primelor simptome ale bolii este indicat un consult medical de specialitate. Automedicatia nu este indicata, deoarece exista riscul de a agrava suferinta ochiului. Conjunctivita bacteriana se trateaza prin administrarea de colir sau unguent cu antibiotic. Acestea trebuie aplicate de 3-4 ori pe zi pentru o perioada de 5-7 zile.

Este foarte important ca tratamentul sa fie corect aplicat si sa nu fie intrerupt imediat ce simptomele s-au ameliorat. Conjunctivita virala este una din cele mai frecvente infectii oculare, dispare fara un tratament etiologic dupa 5-7 zile de la debut.

Conjunctivita alergica apare, de obicei la persoanele cu teren alergic si se trateaza cu medicatie antialergica. Conjunctivita iritanta - in acest caz e foarte importanta indepartarea intr-un timp cat mai scurt, a agentului iritant, prin spalarea locala cu apa.

PROFILAXIA

depistarea, izolarea si tratamentul cazurilor diagnosticate in colectivitati;

respectarea regulilor de igiena personala elementara, renuntarea la batista si folosirea de comprese sterile;

protectia ochilor de praf si agenti iritanti externi;

utilizarea corespunzatoare a lentilelor de contact;

evitarea utilizarii fardurilor de catre persoanele ce prezinta o sensibilitate crescuta.

Dr. ANCA CHITAN
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau