Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Conjunctivita, boala ochilor rosii

29-07-2016

Ai ochii inrositi si lacrimezi abundent? Dimineata, la trezire, observi ca pleoapele s-au incarcat de secretii de culoare galbuie? Poate fi vorba despre conjunctivita, o infectie care se cere tratata cu maxima atentie de catre medic si pacient.

Conjunctivita, boala ochilor rosii


Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei (membrana transparenta, foarte subtire, avand numeroase vase de sange in structura ei, care acopera partea alba a ochiului, dar si partea interna a pleoapelor). Cel mai des intalnite sunt conjunctivitele INFECTIOASE (determinate de bacterii, virusuri sau fungi) si, mult mai rar, cele ALERGICE (determinate de un alergen) si cele IRITATIVE (determinate de factori fizici, chimici etc.).

Conjunctivita infectioasa

Conjunctivitele infectioase bacteriene sunt cele mai frecvente. Simptomele si semnele cu care se prezinta pacientul sunt: senzatie de corp strain, arsuri, dureri la miscarea globului ocular, inrosirea ochilor (ca urmare a dilatarii vaselor de sange din structura conjunctivei), secretii galbui. Pacientul relateaza ca se trezeste dimineata cu ochii lipiti din cauza secretiilor acumulate in cursul noptii. De regula, inflamatia apare mai intai la un ochi, dar in una, doua zile il afecteaza si pe celalalt.

Cauzele infectiei bacteriene

Obiceiuri uzuale precum: contactul ochilor cu maini murdare, obiecte contaminate (exemplu: prosop de baie), utilizarea aceluiasi prosop sau a cosmeticelor persoanelor deja infectate, igiena inadecvata in folosirea lentilelor de contact. Diagnosticul se realizeaza pe baza examenului clinic oftalmologic si a culturilor din secretiile conjunctivale prelevate de la pacient.

Tratamentul se face pe baza antibiogramei, cu antibiotice sub forma de picaturi sau unguente oftalmice, timp de 10 - 14 zile. Un lucru extrem de important este igiena locala cu apa si sapun si indepartarea secretiilor si a membranelor inflamatorii care se formeaza uneori.

• Conjunctivitele infectioase virale. Acestea prezinta semnele si simptomele descrise mai sus, mai putin secretiile purulente. Sunt foarte contagioase, avand uneori caracter epidemic in cadrul unor spatii inchise ca: gradinite, scoli, spitale si bazine de inot. Diagnosticul este clinic, aceasta forma de conjunctivita vindecandu-se deseori spontan, in cateva zile, chiar fara tratament.

Conjunctivita alergica

Apare in anumite perioade ale anului, ca o reactie la diversi alergeni: polen, praf, flori, lana, par de animale, alimente etc., si se manifesta, in general, la persoane care au si alte alergii. Simptomele si semnele sunt: inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor, lacrimare, mancarime intensa, chiar si secretii nazale.

Tratamentul cel mai eficient in acest caz este evitarea alergenului. Odata aparute simptomele, tratamentul se face cu medicamente antialergice, administrate pe cale orala, si cu picaturi oculare antialergice, la recomandarea medicului. Daca sunt repetitive, se poate realiza desensibilizarea la alergen in cadrul unui serviciu de alergologie.

Conjunctivitele iritative

Pot fi determinate de unele medicamente administrate sub forma de picaturi (antivirale, conservanti din medicamente etc.), fenomenele inflamatorii disparand de la sine in cateva saptamani, precum si de acizi, baze, radiatii UV, tutun, sapun, cosmetice. Tratamentul consta in indepartarea substantei si spalarea abundenta a conjunctivei.

Reguli stricte de igiena

• Spala mainile cu apa si sapun, si evita frecarea ochilor!

• Dupa producerea infectarii, prosopul de fata ori fata de perna trebuie spalate frecvent (pentru a evita infectarea altor persoane din casa) si folosite doar de persoana afectata.

• NU imprumuta picaturile de ochi si cosmeticele! Dupa vindecarea conjunctivitei, cosmeticele trebuie inlocuite pentru a preveni reinfectarea.

• Nu pastra cosmeticele in baie! Ele pot veni in contact cu bacteriile provenite de la vasul de toaleta.

• Mentine o igiena stricta in portul lentilelor de contact!

O forma de conjunctivita poate sa apara si in cazul persoanelor care stau mult timp in fata calculatorului sau in situatia acelora care au nevoie de ochelari de vedere. Singurele picaturi pe care un pacient si le poate autoadministra pana sa consulte un medic din cadrul serviciului de Oftalmologie sunt lacrimile artificiale, care pot ameliora usor simptomatologia, dar nu vindeca infectia.

Dr. CRISTINA FRANGU

Medic rezident Oftalmologie Comentarii

Lasa-ne comentariul tau