Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Constipatia - cand devine o problema si trebuie apelat la medic?

28-03-2018

Constipatia afecteaza populatia de pe tot globul, din toate rasele, de ambele sexe si din toate grupele de varsta si categoriile sociale, si reprezinta o problema care poate avea efecte ce se ramifica in moduri nebanuite, de la perturbarea vietii de zi cu zi pana la impact economic. De asemenea, constipatia poate fi si un simptom al unor afectiuni, asadar inca un motiv pentru a nu fi ignorata inca de la primele semne.

Constipatia - cand devine o problema si trebuie apelat la medic?


Constipatia poate fi acuta, atunci cand dureaza cateva zile sau saptamani, sau cronica, manifestandu-se recurent pe o perioada de cateva luni sau ani.

Persoanele afectate o descriu prin tranzit intestinal incetinit sau scaun rar, de consistenta tare din cauza consistentei crescute, efort mare la defecatie si durere, balonare, distensie abdominala, dinsconfort, lipsa de energie si stare generala generala proasta.

Potrivit statisticilor, circa 25% din populatia lumii se confrunta cu aceasta afectiune a tubului digestiv, cu simptomatologie si particularitati foarte diferite de la un individ la altul.

Cauzele declansarii constipatiei pot fi, la randul, multiple, de la o dieta bogata in grasimi animale si saraca in fibre alimentare pana la tulburari de evacuare a scaunului de natura fizica sau chiar psihica, dar si sedentarismul ori administrarea unor medicamente care au ca efecte secundare diminuarea peristaltismului. De asemenea, constipatia este mai frecventa la femeile insarcinate.

Se considera ca diagnosticul de constipatie se poate pune cand frecventa scaunelor este de mai putin de trei pe saptamana, iar fecalele sunt tari, deshidratate.

Adesea, introducerea in alimentatia zilnica a fructelor, legumelor si cerealelor integrale sau administrarea pe termen scurt a laxativelor, a solutiilor cu fibre vegetale ori a unor tratamente naturiste rezolva aceasta problema. De asemenea, hidratarea suficienta si o viata activa sunt importante, exercitiile fizice ajutand la creƟterea motilitatii in colon si la stimularea tranzitului intestinal.

De asemenea, este foarte important sa nu se ignore semnalele corpului; abtinerea, din diverse motive, de a merge la toaleta poate duce la constipatie, in special daca acest obicei se repeta frecvent.

Si totusi, cand devine constipatia o problema serioasa si este indicat sa fie consultat un medic?

Iata cateva situatii in acest sens:

- frecventa normala a scaunelor difera de la o persoana la alta, insa daca se intampla sa apara un blocaj neasteptate care sa dureze mai mult de trei zile este indicat sa se consulte un medic;

- in cazul in care constipatia afecteaza activitatile de zi cu zi si starea generala de bine si daca este insotita de dureri este important sa se solicite ajutor;

- daca se observa sange in timpul defecatiei sau dupa aceasta poate fi vorba despre o fisura anala sau despre hemoroizi, insa nu trebuie ignorat faptul ca acesta poate fi un simptom de cancer si de aceea cauza trebuie investigata cat mai curand.

- in cazul in care constipatia apare dupa administrarea unui medicament nou trebuie contactat medicul care l-a prescris.

- daca va confruntati cu o constipatie recurenta de cel putin cateva saptamani sau daca scaunele foarte tari si rare alterneaza cu cele diareice este timpul sa consultati un medic deoarece la mijloc poate fi o problema de sanatate, precum sindromul colonului iritabil.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau