Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Consultul ginecologic anual, o investigatie simpla de o importanta colosala

24-08-2015

Examenul ginecologic este, conform statisticilor, neglijat de o mare parte dintre femei, fapt ce poate conduce la agravarea unor probleme initial banale de sanatate aparute la acest nivel, ce pot duce, in timp, la infertilitate, la transmiterea unor boli sexuale si chiar la cancer.

Consultul ginecologic anual, o investigatie simpla de o importanta colosala


Conform datelor existente, un sfert dintre romance nu se adreseaza unui medic ginecolog decat daca sunt fortate de imprejurari, iar peste 20% nu obisnuiesc sa mearga la controale anuale. Cauza principala a acestui dezinteres este lipsa educatiei sexuale, pe locul doi situandu-se sentimentul de rusine, acesta fiind de fapt un efect secundar al primei cauze, al lacunelor informationale cu privire la modul de desfasurare al controlului ginecologic si a insemnatatii unui astfel de examen medical.

95% dintre problemele depistate la timp sunt tratabile

Controlul ginecologic complet, pe care orice femeie trebuie sa-l faca anual cuprinde consultul clinic, examenul Papanicolau, examenul secretiilor vaginale, ecografia pelvina sau transvaginala si examinarea si ecografia mamara. Importanta acestora poate fi subliniata de o statistica potrivit careia circa 80% dintre cazurile de cancer la femei apar la nivelul aparatului genital si al sanilor.


Din pacate, de obicei femeile se adreseaza medicului ginecolog atunci cand resimt diverse simtome suparatoare, precum scurgeri neobisnuite din vagin, mancarimi la acest nivel, senzatii de arsura, cand sesizeaza un miros deosebit, cand apar sangerari in afara menstrelor, cand au dureri in timpul actului sexual sau, de cel mai multe ori, cand banuiesc o sarcina.


Insa, controlul anual este deosebit de important si poate fi considerat salvator daca se ia in calcul faptul ca peste 95% dintre toate problemele ce pot fi depistate astfel sunt tratabile.

Controalele trebuie incepute in adolescenta

Primul examen ginecologic ar trebui facut intre 16 si 18 ani, chiar si de catre persoanele care nu au avut niciodata contact sexual (in acest caz examinarea se rezuma la controlul extern si, eventual, la ecografie pelvina), sau dupa inceperea vietii sexuale. Este foarte important ca femeile sa fie  educate de tinere sa tina in permanenta o evidenta a evolutiei ciclului menstrual care sa includa durata si anumite simptome resimtite inainte sau in timpul menstrei, detalii necesare la fiecare consult.


Vizita de rutina la medic se realizeaza dupa incheierea menstrei, iar cu 24 de ore inainte se evita contactul sexual, nu se efectueaza spalaturi intravaginale si nici nu se folosesc tampoane interne ori diverse produse vaginale. Cu o seara inainte zona se spala cu apa calda si sapun, iar in ziua consultului nu se mai efectueaza spalaturi.

Se pot descoperi infectii sau tumori

Controlul ginecologic presupune, mai intai, discutia dintre medic si pacient, apoi urmeaza verificarea clinica, ce incepe cu examinarea tiroidei si a sanilor si continua cu inspectarea zonei exterioare a organelor genitale. Apoi, medicul va controla interiorul vaginului si colul uterin si va colecta probe de celule (frotiu) - pentru testul citologic Babes-Papanicolau prin care se pot depista celulele cervicale anormale sau neobisnuite, dar si pentru examenul bacteriologic si fungic prin care se pot gasi microbi sau ciuperci ce cauzeaza infectii vaginale si boli cu transmitere sexuala. Apoi se verifica marimea si forma uterului, a trompelor uterine si a ovarelor. Medicul poate efectua si o ecografie transvaginala, prin care se investigheaza uterul, ovarele și trompele uterine, dar si endometrul (mucoasa uterina) si se pot descoperi, printre altele, eventuale formatiuni tumorale pelvine, chisturi ovariene ori fibroame uterine, dar si o posibila sarcina. De asemenea, daca este cazul, specialistul poate recomanda examenul pentru depistarea virusului HPV (cauzator al cancerului de col uterin) si o colposcopie prin care se inspecteaza colul uterin si se pot identifica eventuale leziuni precanceroase si canceroase.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau