Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Consumul de bauturi alcoolice si diabetul zaharat

03-01-2017

Consumul de alcool reprezinta un ritual social omniprezent: intalnirile intre prieteni, mesele in familie, aniversarile, sarbatorile sunt de obicei bine asezonate cu alcool. Cocteilul alcool si diabet poate fi unul periculos. Consumul de alcool nu este interzis unei persoane diabetice, dar este indicat cu prudenta.

 Consumul de bauturi alcoolice si diabetul zaharat


Regulile de baza pentru a preveni riscurile date de consumul de alcool sunt: un control adecvat al glicemiei; controlul si prevenirea complicatiilor diabetului zaharat si cunoasterea riscurilor pe care le poate antrena consumul de alcool.

Iata cateva reguli de precautie simple:

-Consuma bauturile alcoolice cu moderatie, in timpul mesei, intrucat alcoolul va fi absorbit mai lent, ceea ce diminueaza riscurile de hipoglicemie.

-Daca servesti o bautura alcoolica la distanta de o masa principala, asociaza cu o gustare care sa contina si glucide si proteine: precum o placinta cu branza.

-Daca preferi consumul unui pahar de vin la cina, tine minte ca glicemia poate scadea in timpul noptii.

-Efectueaza un control al glicemiei inainte de culcare si prevezi o gustare usoara: un iaurt, o felie de paine toast sau un biscuit.

Poti recunoaste usor riscul de a fi in hipoglicemie: transpiratii, tremor, oboseala, dureri de cap.

Daca esti in compania prietenilor, asigura-te sa fie cineva care sa nu bea, pentru a te supraveghea si a depista riscul de hipoglicemie.

Este recomandat sa ai la tine alimente bogate in glucide rapide, cu absorbtie usoara, pentru a trata un episod de hipoglicemie: 2 plicuri de zahar, bomboane dulci, 15 ml miere, un suc dulce, un mar.

Cand esti tu cel care pregateste bauturile alcoolice, poti crea cocteiluri adecvate unei persoane diabetice, crescand dilutia alcoolului cu apa minerala. Consuma doar un pahar de alcool, urmatoarele fiind cocteiluri non-alcoolice, precum apa minerala, limonada, sucul de portocale, de rosii sau sucul de lamaie cu gheata.

Exista si contraindicatii ale consumului de alcool, care sunt valabile atat pentru persoanele cu diabet, dar nu numai lor, ci tuturor, si anume:

-daca exista antecedente in familie de persoane care consuma mult alcool;

-daca esti supraponderal, intrucat alcoolul aduce calorii suplimentare;

-daca esti insarcinata sau doresti sa ai un copil;

-daca urmeaza sa conduci masina in urmatoarele ore;

-daca iei deja anumite medicamente. Intreaba farmacistul sau medicul daca alcoolul este permis in combinatie cu totalitatea medicamentelor pe care le folosesti.

In concluzie, consumul de alcool cu moderatie este cea mai buna alegere. Este recomandat sa acorzi mereu prioritate bauturilor si cocteilurilor non-alcoolice. Depisteaza hipoglicemia care poate aparea dupa consumul de alcool si ia masuri in consecinta.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie




 




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau