Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Contraceptivele orale - rezultatul modernitatii

04-12-2014

Contraceptia orala este foarte importanta atat de importanta ca ne-ar salva de la multe dintre enuntarea acestor binecunoscute vorbe din popor.Pentru inceput ce este pilula contraceptiva? Raspunsul ar suna in felul urmator un produs care consta dintr-o asociere a doi hormoni foarte apropiati de hormonii naturali ai femeii: estrogen si progesteron folosita pentru a preveni sarcina nedorita in cazul in care partenerii intretin relatii sexuale neprotejand impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Folosirea ei este eficace facila si fara pericol pentru femeie daca sunt respectate indicatiile si contraindicatiile ei.

Contraceptivele orale - rezultatul modernitatii


Sa incepem astfel: Romania este pe primul loc in Europa la: rata mortalitatii materne - in Romania 60/100.000 nasteri ( restul Europei-28/100.000) rata mortalitatii infantile - in Romania 18,4/1000 nascuti vii ( restul Europei-10/1000) cea mai mica rata de utilizare a metodelor contraceptive moderne - 30% fata de 52% restul Europei(in SUA rata se apropie de 70%)

CONCLUZIILE...le trageti singuri... Fara pericol?

Depinde la ce ne referim cand vorbim despre "pericol"...efecte secundare, exista, bineinteles: greturi, varsaturi, cefalee, edeme( acumulare de lichid in tesutul subcutanat si submucos), sangerari vaginale minime , senzatie de tensiune in sani, amenoree, etc.; dar ele sunt destul de rare, iar daca se consulta un medic inainte de alegerea pilulelor contraceptive toate acestea nu sunt altceva decat vorbe pe hartie...

Totusi daca apar: cefalee severa sau modificata dupa inceperea utilizarii pilulelor, scurte pierderi de vedere, scotoame, dureri severe la nivelul abdomenului, toracelui sau membrelor inferioare, icter, scaune decolorate, urini hipercrome- trebuie consultat imediat medicul.

Dar sa nu facem un debut pesimistic a ceea ce urmeaza sa discutam...caci, dupa cum prea bine spune o vorba din popor ca" nimeni nu se naste invatat si ca toate se invata, nu e viata noastra atat de lunga ca sa putem invata atat cat ne-am dori "...ei bine, pe asta ne vom axa si in acest articol... Contraceptia orala este foarte importanta, atat de importanta ca ne-ar salva de la multe dintre enuntarea acestor binecunoscute vorbe din popor...

Pentru inceput...ce este pilula contraceptiva?

Raspunsul ar suna in felul urmator...un produs care consta dintr-o asociere a doi hormoni foarte apropiati de hormonii naturali ai femeii: estrogen si progesteron, folosita pentru a preveni sarcina nedorita in cazul in care partenerii intretin relatii sexuale, neprotejand impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Folosirea ei este eficace, facila si fara pericol pentru femeie daca sunt respectate indicatiile si contraindicatiile ei.

Este ea cu adevarat eficace?

Nici un mijloc contraceptiv nu e 100% sigur , dar daca este luata corect, pilula este mijlocul cel mai sigur., orice esec datorandu-se unei eventuale utilizari incorecte.

Facila? Pilula anticonceptionala se administreaza din prima zi a ciclului menstrual, in aceeasi ora din zi (preferabil seara) timp de 21 zile, apoi 7 zile pauza si apoi 28 de zile fara pauza. Totusi modul exact de administrare nu poate fi stabilit decat de catre un medic. Pilula contraceptiva trebuie administrata zilnic la o ora fixa. In cazul in care se uita administrarea pilulei, aceasta se poate face in termen de maximum 12 ore fata de ora obisnuita. Daca pilula nu se ia in termen de 12 ore fata de momentul obisnuit din zi, ea se arunca, se continua administrarea in continuare a pilulelor de pe folie si pana la urmatorul ciclu menstrual se vor folosi si alte metode contraceptive.

Daca se uita administrarea a 2 pilule in doua zile consecutive si exista si un raport sexual neprotejat in aceasta perioada, atunci este indicata utilizarea anticonceptionalului oral de urgenta. nu creeaza sterilitate- milioane de femei din intreaga lume folosesc metoda contraceptiei orale si in momentul in care hotarasc ca-si doresc copii, acestia sunt frumosi si sanatosi. nu produc cancer sau alte boli care sa puna viata in pericol. "pericol" pentru silueta?... - de regula, pilulele nu ingrasa, iar daca aceasta totusi se intampla este de aproximativ 1 kg.

Ce fac ele de fapt, este sa creasca apetitul, aparand astfel tendinta femeii de a manca mai mult, crescand o data cu aceasta si greutatea. Dar,vestea buna este ca, de asemenea, daca se consulta un medic aceasta se poate evita foarte usor, existand pilule care se modeleaza perfect corpului d-voastra, creandu-i astfel armonia necesara.
totusi, un pericol exista si, acela este al asocierii anticonceptional oral cu tutunul, asociere cu consecinte nefaste asupra sanatatii corpului femeii, prin dezvoltarea bolilor cardio-vasculare precum infarct miocardic, moarte subita cardiaca, tromboza etc...cu risc crescut in randul celor care consuma un numar crescut de tigarete pe zi, de aceea medicul evita de cele mai multe ori sa indice anticonceptionalele orale femeilor care fumeaza in exces.

Modul de prezentare: Pilulele contraceptive se prezinta sub forma unor cutii cu 21 sau 22 de comprimate (folii), folosindu-se o folie pe luna atat cat dureaza un ciclu menstrual. Exista diverse tipuri de pilule, diversitatea lor fiind data de diferitele dozaje si amestecuri hormonale, permitand astfel adaptarea prescriptiei pentru fiecare femeie in parte.

Aceasta diversitate de anticonceptionale orale este prezenta sub diferite denumiri comerciale in farmacii, putandu-se consulta si farmacistul pentru mai multe informatii legate de utilizarea si potentialele efecte negative.

Asfel exista:

pilule combinate, ele fiind cel mai des utilizate, asociaza inca de la inceput estrogenul si progestativ. Ele sunt monofazice (care contin cantitati egale de hormoni:estrogen si progestativ (macrodozate: peste 50 mcg EE, normodozate: 35-50 mcg EE, minidozate: <35 mcg EE)) si multifazice(in prezent se folosesc doar cele trifazice cu doze diferite de estrogen si progestativ)

pilulele secventiale: comprimatele contin numai estrogen in prima parte a ciclului, pentru ca in a doua parte a sa sa se adauge si progesteron. Aceste pilule nu sunt des utilizate, ele fiind prescrise doar in anumite cazuri(de exemplu-in chiuretaj uterin ), indicate frecvent de medicul ginecolog.

pilule microprogestative- contin numai progesteron, fiind indicate frecvent, la femeile care alapteaza din a treia saptamana dupa nastere, fara intrerupere, neputandu-se lua pilulele combinate, deoarece estrogeni si progesteronul pot trece prin laptele matern in organismul copilului. De asemenea si ele se administreaza numai la indicatia medicului.

Cum actioneaza pilula?

Inhiba ovulatia- impiedicand eliberarea ovulelor; Creste consistenta mucozitatii cervicale, ingreunand sau chiar impiedicand inaintarea spermatozoizilor spre uter si trompele uterine; Produce subtierea tesutului mucoasei uterine, cu atrofierea glandelor, reducandu-se astfel resursele de hrana (glicogen) pentru copil., adica inhibarea implantarii, cu efect de avort timpuriu. Realizeaza un transport foarte lent al ovulului fecundat, care nu mai ajunge sa se implanteze pentru a forma un embrion, fiind vorba de acelasi efect de avort timpuriu.

Pot reduce pilulele durerile menstruale? Da, pilulele reduc durerile menstruale, reducand cantitatea de sange menstrual, regland in acelasi timp si ciclul menstrual, necontribuind insa la cresterea dimensiunii sanilor. Pot apare sangerari la administrarea lor? Daca sangerarea apare in cursul primelor luni de folosire, in cantitati minime, nu se intrerupe administrarea pilulei contraceptive, existand o perioada de acomodare a uterului cu acest tratament hormonal.

Nu se intrerupe tratamentul!. Daca insa sangerarile sunt in cantitati mari si se intind pe parcursul mai multor zile, atunci trebuie consultat de urgenta medicul d-voastra. Ce medicamente interfera cu pilulele contraceptive,scazand astfel efectul contraceptiv? Exista medicamente precum: antiastmaticele, barbituricele, antituberculoasele care scad considerabil efectul contraceptiv, totusi este de preferat ca inaintea administrarii unui medicament de orice fel sa se intrebe medicul. Se poate recapata fertilitatea in momentul incetarii administrarii pilulei? Raspunsul este-DA.

Efectul contraceptiv se mentine atata timp cat se administreaza pilula contraceptiva, acest efect disparand la incetarea administrarii ei, femeia fiind pasibila in acest caz de sarcina, un studiu aratand ca o proportie de 90% din femeile care au incetat administrarea pilulei contraceptive au ramas insarcinate in cursul aceluiasi an. Cand administram pilula de urgenta? Pilula de urgenta sau pilula de a 2- a zi, poate fi folosita dupa un act sexual neprotejat care a avut loc in perioada fertila, adica in preajma ovulatiei, sau cand s-a uitat administrarea pilulei contraceptive timp de 2 zile consecutive, timp in care a avut loc un act sexual neprotejat. Trebuie administrata la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, ideal insa ar fi in primele 24 de ore.

Folia contine 2 tablete identice, care se administreaza in felul urmator: prima in primele 72 de ore (max) de la contactul neprotejat, iar cea de-a doua la 12 ore de la administrarea primei tablete. Aceasta metoda nu trebuie utilizata mai mult de doua ori pe an, necesitand o informare mai detaliata. Modul de actionare a acestei pilule de urgenta este de a impiedica implantarea ovulului fecundat. Cine poate prescrie pilula contraceptiva? In principiu, orice medic cu drept de libera practica poate asigura consiliere in vederea administrarii pilulei contraceptive, precum si prescrierea ei, dar de preferat este ca aceasta sa fie facuta de medicii ginecologi sau de catre medicii generalisti care lucreaza in cabinetele de planning familial, de unde aceste pilule anticonceptionale se pot achizitiona gratuit. In ce consta consultatia propriu-zisa?

Consultatia propriu-zisa consta in intocmirea unui chestionar cu mai multe intrebari din care sa reiasa ca viitoarea primitoare de anticonceptionale nu prezinta contraindicatii la administrarea lor, un examen clinic general succint care include si masurarea tensiunii arteriale, a alurii ventriculare, greutatii etc, un examen ginecologic cu recoltarea unui frotiu cervical, trecandu-se apoi si la efectuarea unor analize de sange precum: glicemie, cholesterolemie, trigliceridemie.

Acestea fiind facute, medicul va prescrie daca, crede de cuviinta aticonceptionalul oral potrivit pentru fiecare femeie in parte. Lantul insa, nu ar trebui sa se incheie aici, caci femeia care ia anticonceptionalul oral ar trebui ideal sa se prezinte la medic o data sau de doua ori pe an pentru un examen clinic general si unul ginecologic (cu repetarea frotiului cervical, controlului mamar etc), examenele de sange trebuind efectuate din 2 in 2 ani (ideal-anual), iar rezultatele inmanate medicului care va putea verifica in acest fel si toleranta la pilulele contraceptive folosite.

Acestea fiind spuse, speram ca v-am putut furniza o parte din cunostintele necesare despre utilizarea anticonceptionalelor orale si v-am facut sa intelegeti importanta lor in pastrarea unei sanatati depline a actului sexual si a corpului dumneavoastra. Dr.Lavinia Zamfir
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau