Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Controlul diabetului zaharat pe canicula

30-06-2015

Vara este un anotimp al soarelui si al caldurii, care pot cauza nu numai bucurie dar si discomfort, atunci cand apare canicula. Pentru a evita efectele neplacute ale caldurii si decompensarea diabetului este recomandat sa va amintiti de cateva metode simple de preventie.

Controlul diabetului zaharat pe canicula


Iata ce puteti face:

Hidratarea. Deshidratarea, la pacientul diabetic este de evitat, cu atat mai mult cu cat in caz de hiperglicemie, creste mult si productia de urina ceea ce se adauga pierderii de lichide. Pentru a preveni deshidratarea, consumati din abundenta lichide fara cafeina (apa, ceai neindulcit, limonada) si limitati consumul de alcool.

Evitati epuizarea fizica prin supraincalzire, atunci cand lucrati sau petreceti mult timp in aer liber in zile de canicula. Simptomele de supraincalzire pot fi: transpiratii abundente, senzatie de lesin, crampe musculare, piele umeda si rece, dureri de cap si ameteli. Daca apar aceste simptome, cautati un loc mai racoros si consumati lichide; daca nu va reveniti apelati la ajutor medical.

Daca va place sa realizati activitati sportive, preferati sa mergeti in sala de sport unde temperaturile sunt mai scazute, sau favorizati orele matinale, sau ore tarzii ale serii pentru sport in aer liber;

Controlati glicemiile capilare cat mai des si de fiecare data cand nu va simtiti bine. Sa aveti tot timpul aproape de dumneavoastra apa si fructe.

Aveti grija ca glucometrul, benzile de control a glicemiei si insulina sa se afle intr-un loc racoros si uscat, caci temperaturile mari inactiveaza insulina.

Daca folositi o pompa de insulina, nu uitati ca transpiratia abundenta poate afecta aderenta la piele a sistemului de difuziune subcutanata; daca transpirati mult, incercati sa folositi un antiperspirant local pe piele in zona de instalare a pompei. Daca sunteti pe plaja si va bronzati protejati pompa cu un dispozitiv termoizolant, sau protejati cu un prosop.

Bucurati-va de o vara frumoasa, in siguranta! 

Dr. Lavinia VIJA, medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, Institut National de Endocrinologie, “C I Parhon”, Bucuresti
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau