Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cresterea copilului tau - dovada sanatatii

04-12-2014

Cresterea si dezvoltarea adecvata a copilului reprezinta un criteriu important de evaluare a starii generale de sanatate.Corelarea adecvata a greutatii cu inaltimea si cu varsta poate deveni o sarcina dificila, insa nu irealizabila. Odata cu trecerea anilor, copilul trebuie sa ia in greutate, in functie de inaltime. Cel mai des, problemele apar in momentul in care copilul este subponderal sau supraponderal - se acumuleaza mai mult tesut adipos decat este permis.

Cresterea copilului tau - dovada sanatatii


Cresterea si dezvoltarea adecvata a copilului reprezinta un criteriu important de evaluare a starii generale de sanatate. Corelarea adecvata a greutatii cu inaltimea si cu varsta poate deveni o sarcina dificila, insa nu irealizabila. Odata cu trecerea anilor, copilul trebuie sa ia in greutate, in functie de inaltime.

Cel mai des, problemele apar in momentul in care copilul este subponderal sau supraponderal - se acumuleaza mai mult tesut adipos decat este permis.

Copiii subponderali este bine sa fie alimentati corespunzator, iar substantele nutritive sa le asimileze mai dregraba din alimente, decat din produse sintetice. In timp, greutatea corporala se va ajusta, daca se respecta principiile unei diete echilibrate, adaptata varstei copilului. In cazul in care copilul este subponderal pe o perioada indelungata este bine sa va adresati medicului pediatru si/sau unui nutritionist, chiar daca familia adopta un stil de viata sanatos.

S-a demonstrat de-a lungul timpului ca este mai greu de scapat de grasimea specifica bebelusilor si, in general, daca la varsta de trei ani puiul are o greutate mai mare decat cea corespunzatoare, atunci sunt predispusi sa devina adulti supraponderali. Pentru a avea certitudinea in ce categorie (sub sau praponderal) se incadreaza copilul dumneavoastra, va recomandam sa calculati indicele masei corporale (IMC) ce evalueza greutatea unei persoane in functie de inaltime.

Acest indice se foloseste pentru copiii peste 2 ani. Daca observati ca micutul are probleme cu greutatea, va recomandam sa contactati medicul pediatru. Copiii supraponderali sunt predispusi la: hipertensiune arteriala, ce de-a lungul timpului evolueaza in boli cardiovasculare hiperglicemie, in timp poate sa se agraveze in diabet zaharat tulburari de respiratie probleme articulare depresii si scaderea increderii in propria persoana. Copiii nu trebuie comparati intre ei deoarece au grad diferit de crestere si dezvoltare.

ROLUL FAMILIEI

Este bine sa cunoasteti ca fiecare membru al familiei trebuie sa contribuie la mentinerea starii de sanatate a copilului. Chiar daca ereditatea nu este favorabila pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, un stil de viata sanatos creat de familie va oferi sprijin pentru a invinge predispozitia la obezitate. Copiii sunt usor de influentat, de aceea la aceasta varsta este indicat sa ii invatati sa manance alimenente nutritive sanatoase, nutritive si sa faca exercitii fizice in mod constant.

Este imperios necesar sa inchideti televizorul in momentul in care copilul mananca si sa incurajati joaca in aer liber cu alti copii, in detrimentul jocurilor pe calculator. Si de aceasta data, va vom reaminti ca este mai bine sa previi decat sa tratezi. Pentru ca puiul tau sa fie sanatos, este indicata evaluarea starii de sanatate la 2 saptamani, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 si 24 luni de la nastere, annual intre 3 si 6 ani si dupa aceasta varsta, din 2 in 2 ani.

CONCLUZII

Va recomandam sa va monitorizati periodic starea de sanatate a copilului si sa adoptati un stil de viata sanatos deoarece multe deprinderi se invata in familie, iar copiii invata prin exemplu. In cazul in care copilul nu se incadreaza in limitele normale, nu a crescut in greutate timp de doua-trei luni sau a scazut brusc in greutate este indicat sa mentionati aceste aspecte medicului pediatru.

Farm. drd. GEORGETA IONICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau