Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Crusinul ( Rhamnus fragula L.)

22-12-2014

Crusinul este un arbust inalt de 1 - 3 m, pe care il intalnim in zonele de campie, de deal, si de munte.Scoarta de crusin are actiune laxativa si purgativa in functie de doza si colagoga.Actiunea laxativa a crusinului se manifesta la circa 10 ore de la administrare.Ca Uz intern se administraza in tratamentul constipatiei spasmodice ( poate fi luat de femeile insarcinate),insuficienta biliara,constipatii cronice, hemoroizi, obezitate, celulita, tulburari de circulatie, paraziti intestinali.Pentru Uz extern se foloseste in tratamentul plagilor atone, scabie, piodermita.

Crusinul ( Rhamnus fragula L.)


Descriere

Crusinul este un arbust inalt de 1 - 3 m, pe care il intalnim in zonele de campie, de deal, si de munte, pe malurile raurilor,prin luminisurile de padure, cat si prin cranguri.Florile de crusin sunt mici, hermafrodite, tetramere, de culoare alb- verzuie, si sunt grupate in buchetele la subtioara frunzelor.Fructele se prezinta mai multe pe aceeasi codita, de forma sferica, la inceput sunt verzi, apoi rosii, iar la maturitatea lor completa negru violaceu.Crusinul infloreste in mai si iunie.

Produsul vegetal utilizat

De la crusin se intrebuinteaza scoarta ( Cortex Fragulae ), recolata primavara de pe ramurile si tulpinile tinere, de cel putin 2-3 ani.In stare proaspata, scoarta de crusin contine o substanta albuminoida- ramnotoxina, cu actiune iritanta si emetica, care, prin uscare, se inactiveaza.

Uscarea materiei prime se face la soare, in care caz nu se poate folosi decat dupa un an de conservare, sau la 100 grade Celsius, cand se poate utiliza imediat. Principii active Crusinul contine antracenozide (Gluco- frangulozida si frangulozida) si agliconii lor, acizi crizofanic si tanic.

Actiune

Actiune laxativa si purgativa in functie de doza si colagoga.Actiunea laxativa a crusinului se manifesta la circa 10 ore de la administrare.

Administare

[i]Uz intern[/i]: constipatie spasmodica ( poate fi luat de femeile insarcinate),insuficienta biliara,constipatii cronice, hemoroizi, obezitate, celulita, tulburari de circulatie, paraziti intestinali.

[i]Uz extern[/i]: plagi atone, scabie, piodermita, favus. Scoarta de crusin se foloseste sub forma de decoct 2 - 5% ca laxativ si purgativ, mai ales in constipatiile cronice.Decoctul se prepara astfel: o lingura de coaja de crusin maruntita se opareste in 250 ml apa, apoi, dupa 15 - 30 minute se fierbe la foc mic timp de 30 minute, se filtreza, iar ceaiul obtinut se bea seara la culcare.

Observatii

Crusinul intra in compozitia ceaiurilor: hepatic, laxativ, laxativ- antihemoroidal.

Atentie! Pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la acest produs nu ar trebui sa il foloseasca. Nu se utilizeaza in cazurile de obstructie intestinala si stenoza, apendicita, boli inflamatorii ale colonului(de exemplu, boala Crohn, colita ulceroasa), dureri abdominale de origine necunoscuta; deshidratare severa, copii sub 12 ani.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau