Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cu ce se joaca copiii nostri?

04-12-2014

De obicei cand aleg o jucarie, parintii iau in considerare recomandarile producatorului si tot mai frecvent in ultimul timp cauta jucarii sofisticate.

Cu ce se joaca copiii nostri?


 Pierd astfel din vedere cateva aspecte destul de importante care tin de gradul dezoltarii neuropsihice a copilului si pot descoperi cu surprindere ca acesta este lipsit de interes si uneori chiar dezorientat de alegerea facuta cu atata grija. De aceea, este bine sa stiti ca, inainte de varsta de 5 luni, realitatea externa nici nu prea exista pentru sugar, primele incercari de joc avand ca obiect propriul corp.

Este un joc-exercitiu, pedalajul picioarelor, agitatul bratelor, jocul cu mainile sau jocul cu propria-i voce fiind cele mai obisnuite forme de exprimare. Nou-nascutul manifesta atentie in fata stimulilor vizuali si auditivi, se leagana, suge obiectele, lasa sa cada sau arunca jucariile. Potrivite pentru aceste varste sunt jucariile mari,colorate, luminoase, zanganitoare din plastic, jucariile speciale pentru dintisori.

La 6 luni,dupa ridicarea in sezut, exploreaza caracteristicile obiectelor, le duce la gura, misca, trage impinge partile lor componente, agita intentionat jucariile care fac zgomot.

Sugestii pentru varsta de 6 luni -1 an: mingi, cuburi din plastic, jucarii muzicale.

Dupa varsta de 1 an, este mai interesat de actiunea sa asupra obiectelor decat de obiect in sine, acesta fiind perceput, in special, in functie de actiunea la care serveste. Este motivul pentru care, la aceasta varsta, copilul prefera jucariile simple care-i permit cele mai variate adaptari si libertatea de a le conferi cu usurinta, dupa voie, o functionalitate sau alta.

Folosirea obiectelor de catre copilul de 12 pana la 18 luni, arata ca el le intelege si le exploateaza: impinge masinuta, atinge parul cu pieptenele,pune telefonul la ureche. Indicate pentru acesti copii sunt jucariile ce pot fi impinse si trase, masinute pecare acesta le poate si conduce, jucarii cu parti detasabile, care pot fiintroduse una in alta.

Dupa varsta de 2 ani, jocul devine mai complex, un joc simbolic: copilul se face ca... doarme sau mananca, este in vizita, etc. Tot la 2 ani, copilul incepe sa se joace cu papusa, iar la 3 ani ii da sa manance, o imbraca, o ingrijeste. Papusile cu imbracaminte sau diverse alte accesorii, masinutele de toate formele si marimile, mingile, sunt jucarii ce pot face placere copiilor cu varste intre 2 si 3 ani.

Dupa varsta de 3 ani (intre 3 si 6 ani) se dezvolta si jocul de constructie (gen LEGO), apare jocul cu roluri (de-a doctorul, de-a mama si copiii), iar spre varsta de 6 ani, se trece la jocul cu reguli care au in aceasta etapa valoare de tabu si sunt respectate cu strictete: sotronul, hotii si vardistii...

Speram ca putinele informatii pe care le-am oferit aici, va vor ajuta sa puteti oferi copiilor dumneavoastra jucariile pe care si le doresc.

Dr. SIMONA BUZILA specialist PSIHIATRIE PEDIATRICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau