Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Culorile limbii şi semnificaţia lor

08-05-2018

Limba este un organ mobil, puternic şi cu sensibilitate mare, deosebit de important în funcţionarea normală a organismului, care îndeplineşte mai multe roluri esenţiale. Datorită structurii sale aparte, ea este esenţială în masticație, în declanşarea secreţiilor digestive, în deglutiție, vorbire, evaluarea calităţii alimentelor şi, în plus, lucru mai puţin cunoscut, contribuie la olfacţie.

Culorile limbii şi semnificaţia lor


Acest organ bogat vascularizat, acoperit de mucoasă, poate avea diverse culori ce diferă, printre altele, în funcţie de starea în care se află organismul şi de igiena orală. De aceea se poate spune că nuanţa limbii reprezintă un important indicator al sănătăţii.

În mod normal, limba trebuie să aibă culoarea roz-roşiatică, să fie curată, fără depuneri. Însă, de multe ori se întâmplă ca acest ”organ al gustului” să capete nuanţe albicioase, gălbui, portocalii sau să prezinte pete. Iată care este semnificaţia acestora:

Limba albă

Dacă limba îşi pierde culoarea normală şi capătă o nuanţă albicioasă cauzele pot fi multiple însă, în general, este vorba despre o igienă orală deficitară. În cazul unei guri neîngrijite, o populaţie numeroasă de bacterii, resturi de alimente şi celule moarte se acumulează pe papilele gustative ducând astfel la apariţia acestei probleme.

Alte cauze pot fi: existenţa unei infecţii la nivelul gâtului, gura uscată ca urmare a respiraţiei pe aceasta din cauza înfundării nasului sau a obiceiului de a dormi cu gura deschisă, deshidratarea, iritarea anumitor zone din gură cu dantura, cu unele lucrări stomatologice sau cu alimente tari, fumatul sau consumul regulat de alcool.

Este bine de ştiut că limba albă, a cărei cauză nu a fost tratată la timp, poate căpăta uneori o nuanţă verzuie.

Limba neagră

Colorarea limbii într-o nuanţă închisă poate fi rezultatul acumulării celulelor moarte în urma unei igiene orale deficitare. Chiar dacă această problemă nu este dăunătoare şi se poate rezolva prin periaj şi clătire, această manifestare poate fi alarmantă.

De asemenea, unele medicamente care conţin bismut pot produce un astfel de efect negativ.

Limba roşu-aprins

În cazul în care limba capătă culoarea roşu-aprins, poate fi vorba despre o inflamaţie cunoscută drept glosită. Această problemă poate duce la umflarea limbii, dar şi la modificarea nuanţei şi texturii ei. În general, cauza o reprezintă o reacţie alergică, dar la mijloc pot fi şi alte motive, precum herpesul, cantitatea insuficientă de salivă, lipsa de fier sau unele traume locale.

Limba cu pete albe

Lichenul plan al cavităţii bucale, o inflamaţie ce afectează gura, poate cauza apariţia de zone albicioase în cavitatea bucală şi pe limbă. De asemenea, albirea limbii pe alocuri poate fi determinată şi de diverse infecţii fungice. Una dintre acestea este candidoza bucală, care se manifestă în special prin pete albicioase pe interiorul obrajilor, pe gingii şi limbă.

În plus, sifilisul netratat poate conduce la apariţia unor pete albe pe limbă.

Rareori, o astfel de manifestare poate fi cauzată şi de cancerul bucal.

Limba galbenă

Dacă suprafaţa limbii capătă o nuanţă galbenă, de vină poate fi consumul unor alimente bogate în această culoare – cum ar fi curry – sau utilizarea unor produse ce conţin agenţi de oxidare, însă la mijloc se pot afla şi alte cauze, precum prezenţa icterului.

O altă cauză importantă a îngălbenirii limbii este fumatul excesiv.

De asemenea, deshidratarea reduce producţia de salivă astfel încât bacteriile şi particulele de alimente se acumulează pe papile şi creşte riscul de dezvoltare a unei populaţii bacteriene numeroase, fapt ce poate conduce la aspectul de limbă gălbui.

În plus, s-a observat că anumite inflamaţii ale mucoasei gastrice (gastrită cronică sau prezenţa bacteriei Helicobacter pylori) pot avea ca urmare îngălbenirea limbii.

Limba portocalie

Culoarea portocalie a limbii este cauzată de obicei de coloranţi alimentari prezenţi în unele produse (acadea oranj, gelatină, bomboane şi altele) sau de alimente ori băuturi bogate în betacaroten (spre exemplu, concentrat de morcovi).

Igiena bucală deficitară, în special în cazul fumătorilor sau a persoanelor care consumă frecvent alimente intens procesate şi alcool şi care nu beau suficientă apă, poate duce la colorarea limbii în portocaliu.

Administrarea anumitor medicamente poate de asemenea să conducă temporar către o colorare în portocaliu a limbii.

* Menţinerea unei igiene orale corecte este esenţială pentru prevenirea încărcării şi colorării limbii în diverse nuanţe. Ca regulă generală, dantura se igienizează de cel puţin două ori pe zi cu periuţa de dinţi şi de cel puţin o dată pe zi cu aţa dentară. În acelaşi timp se efectuează şi periajul şi clătirea limbii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau