Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum gestionati corect litiaza renala

09-12-2014

Durerile provocate de migrarea unui calcul din rinichi in vezica urinara se numara printre cele mai virulente din cate exista. Ce e de facut pentru a reduce intensitatea simptomelor fara a pune in pericol integritatea aparatului urinar, descoperiti in randurile care urmeaza.

Cum gestionati corect litiaza renala


Durerile provocate de migrarea unui calcul din rinichi in vezica urinara se numara printre cele mai virulente din cate exista. Ce e de facut pentru a reduce intensitatea simptomelor fara a pune in pericol integritatea aparatului urinar, descoperiti in randurile care urmeaza. In anumite situatii sau in mod natural, pentru anumite persoane, rinichii, care produc urina, favorizeaza aglomerarea de cristale minerale (in principal calciu), ceea ce duce la formarea unor pietricele, de dimensiuni variabile, cunoscute sub denumirea de calculi.

Odata ce aceste formatiuni minerale pornesc din locul unde s-au nascut, catre caile excretoare, extrem de inguste, in special la jonctiunea bazinetului cu un ureter, provoaca dureri spectaculoase. Cum 60% dintre persoanele adulte prezinta astfel de tulburari, este foarte importanta determinarea naturii calculului si stabilirea factorilor de risc. Mai multe cauze favorizeaza aparitia lor: Un volum redus de urina eliminat (mai putin de un litru in 24 de ore).

Prea mult acid uric excretat in urina. Adoptarea unei diete specifice, dublata de un tratament adaptat ajuta la prevenirea recidivelor.

Exces de calciu in urina. In majoritatea cazurilor, nu se poate determina motivul hipersecretiei de calciu sau de acid uric. In niciun caz, acest lucru nu este legat de alimentatia prea bogata in acest mineral, dar se pare ca este o legatura cu aportul sporit de proteine.

Consumul unei cantitati suficiente de lichide, in afara crizelor, constituie cea mai simpla si totodata eficienta masura de prevenire a litiazei. O colica nefritica este o urgenta medicala, sa-i spunem clasica. Intensa, aproape insuportabila, paralizanta, durerea isi are punctul de pornire in zona unuia dintre rinichi, iradiaza in abdomenul inferior, spre organele genitale externe, pana spre coapse. Nicio pozitie a corpului nu ajuta la calmare.

Adesea, criza este insotita de greata, de varsaturi cu resturi alimentare si/sau cu continut de bila (fiere), distensie abdominala importanta. La origine sta un proces mecanic, determinat de migrarea unui calcul din rinichi intr-un ureter - canalul ce leaga bazinetul de vezica urinara -, pe care il blocheaza partial, facand greoaie sau uneori imposibila eliminarea urinei. Si presiunea exercitata de aceasta contribuie la temutul simptom...

Solicitati ajutorul

Contrar a ceea ce s-a crezut multa vreme, prima masura nu este de a consuma o cantitate mare de lichide, pentru a facilita eliminarea pietrei. Dimpotriva, aportul hidric trebuie limitat, pentru a reduce presiunea din ureter.

Cel mai intelept este sa apelati de urgenta la ajutor de specialitate, pentru a beneficia de tratament tintit: antispastice injectabile si, mai ales, antiinflamatoare nesteroidiene. Pana ajungeti la spital, va puteti ameliora cat de cat starea aplicand comprese calde pe zona dureroasa (sticla sau dus cu apa fierbinte, perna electrica). Cand dimensiunea calculului este mica (pana in cinci milimetri) si daca este situat in proximitatea vezicii urinare, in noua cazuri din zece este eliminat pe cale naturala, in maxim o luna de la puseu.

Daca acest lucru nu este posibil, se impune interventia medicilor. Sunt posibile doua variante de tratament: fie triturarea, faramitarea acumularii de minerale, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, fie extragerea folosind endoscopul � un aparat dotat cu o camera video, ce se introduce prin uretra si ajunge pana in rinichi. Abia dupa aceea puteti institui o terapie care sa ajute la prevenirea recidivelor. Dieta este de crutare, adaptata si insotita obligatoriu de un aport sporit de lichide, in principal apa (minim doi litri pe zi) si/sau ceaiuri cu efect diuretic.

Natura pietrei este importanta

Daca piatra a putut fi recuperata, fie de catre medic, fie de catre bolnav (se urineaza printr-o hartie de filtru, ca aceea pentru preparat cafeaua), trebuie analizata la laborator. Cel mai adesea, calculul este alcatuit din oxalati de calciu sau, mai rar, din acid uric. E bine sa fie cunoscuta natura formatiunii, in functie de aceasta adaptandu-se ulterior dieta. La o luna dupa criza, este indicat sa consultati un medic urolog sau un nefrolog, pentru a studia in amanunt situatia. Reguli privind dieta In caz de calcul din oxalati de calciu: Limitati alimentele bogate in oxalati: ciocolata, spanac, piper, ceai etc. si bauturile carbogazoase. Evitati excesul de proteine (nu mancati carne sau peste mai mult de o data pe zi; nu consumati branza multa sau legume uscate). Mare grija la adaosul de sare: nu trebuie sa depaseasca sapte grame pe zi. Pentru calcul din acid uric: Consumati mai putine proteine animale. Reduceti alimentele bogate in purine: organe, creveti, fructe de mare. Limitati consumul de alcool. De retinut! Evitati sa consumati apa cu un continut mare de calciu. Atentie, insa, sa nu cadeti in extrema cealalta: un regim prea restrictiv in calciu este periculos pentru sanatatea oaselor, existand un important risc de demineralizare a scheletului. Aportul zilnic trebuie sa fie cuprins intre 800 si 1000 mg din surse alimentare. Analizati calculul pentru a-i cunoaste natura: in felul acesta va va fi mai usor sa va adaptati regimul. Consultati un medic nutritionist pentru a va stabili o dieta corespunzatoare. Pentru a preveni aparitia de noi calculi, puteti opta pentru remediul homeopatic Berberis 4 Ch, cate trei granule, la trezire si la culcare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau