Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum ii asiguri bebelusului un somn linistit?

31-05-2016

Cu totii avem nevoie de somn. Somnul este activitatea principala a creierului in stadiile timpurii de crestere si contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Cum ii asiguri bebelusului un somn linistit?


Ritmul circadian (ciclul somn-veghe) ce dicteaza somnul este reglat de alternanta lumina-intuneric,

iar in cazul bebelusilor acest ritm are nevoie de timp pentru a se stabiliza, ceea ce rezulta in programe neregulate de somn la nou-nascuti.

Cat trebuie sa doarma bebelusul tau?

Bebelusii si copiii mici au nevoie de mult mai mult somn decat adultii, pentru a sprijini dezvoltarea rapida la nivel mental si fizic. Cei mai multi parinti stiu deja ca un copil in crestere are nevoie de un somn bun, insa multi nu stiu cate ore de somn sunt suficiente. Cu toate ca numarul de ore necesare pentru un somn de calitate este diferit pentru fiecare copil, urmatoarele intervale se pot aplica majoritatii:

Varsta Recomandata0 - 3 luni

4 - 11 luni

1 - 3 ani

14 - 17 ore

12 - 15 ore

11 - 14 ore

Ce perturba somnul bebelusilor si cum eliminam acele surse?

Printre factorii cei mai comuni din cauza carora cel mic nu doarme cat trebuie se numara:

➠lipsa unui program structurat de somn, absenta unei rutini de culcare;

anxietatea de separare de parinte;

➠cresterea abilitatilor motorii, cognitive si sociale;

➠bolile.

Rutina de peste zi a bebelusului ii poate influenta in mod negativ somnul pe timp de noapte. Nou-nascutii care nu dorm bine noaptea pot fi incurajati sa doarma mai putin ziua prin expunerea la un mediu luminos si prin mentinerea atentiei cu activitati de joaca.

Pe masura ce seara se apropie, mediul inconjurator al celui mic poate fi mai linistit, mai intunecos si cu mai putine activitati.

Aspectele sociale si de dezvoltare pot afecta de asemenea somnul. Copiii ce se simt in siguranta si sunt atasati de cei ce ii ingrijesc pot experimenta mai putine probleme cu somnul, dar unii vor refuza sa renunte la acest atasament cand vine vorba de somn.

Daca majoritatea cauzelor de mai sus se pot elimina prin modificarea rutinei copilului, atunci cand cel mic este bolnav situatia se schimba. Una dintre cele mai comune afectiuni cu care te vei confrunta ca si parinte este febra la bebelusi. La varste foarte mici, febra este des intalnita, fiind raspunsul organismului la foarte multe schimbari prin care acesta trece. De cele mai multe ori o raceala sau alta infectie virala va fi cauza febrei bebelusului, insa pot exista si alti factori precum reactia la un vaccin sau aparitia dintilor.Un semn comun al febrei la bebelusi si copii mici este fruntea calda, cu toate ca absenta acestui aspect nu inseamna neaparat si absenta febrei. Este posibil ca bebelusul sa fie si mai irascibil si agitat decat de obicei. Alte simptome asociate febrei la bebelusi includ: somn insuficient, pofta de mancare scazuta, lipsa de interes fata de joaca, lipsa de activitate sau chiar letargie, convulsii febrile.

Primul pas spre ajutorarea celui mic este monitorizarea temperaturii, o veritabila provocare atunci cand bebelusul tau plange, este agitat si nu poate fi tinut intr-un loc pe durata unei masurari clasice. In functie de temperatura indicata de termometru, se va actiona in sensul reducerii febrei prin asigurarea unei vestimentatii lejere a copilului sau chiar dezbracarea lui in cazul unei temperaturi crescute, ventilarea camerei in care se afla bebelusul in asa fel incat temperatura ambientala sa fie in jur de 20-22 grade Celsius, hidratarea corespunzatoare a micutului. In functie de simptome si cauza febrei, se va actiona conform indicatiilor medicului pediatru care monitorizeaza starea de sanatate a copilului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau