Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum influenteaza sarcina starea de dispozitie

21-11-2016

Se spune ca o femeie se schimba total atunci cand este insarcinata. Si pe buna dreptate, deoarece corpul gravidelor trece prin schimbari semnificative, ce au si un puternic impact psihic si emotional, pe langa cel fizic.

Cum influenteaza sarcina starea de dispozitie


Astfel, se poate intampla ca o viitoare mamica sa treaca de la ras la plans si invers in doar cateva minute, sa se supere din cauze minore, sa simta depresii sau stari de anxietate fara motiv sau, din contra, sa se confrunte cu o stare de nepasare generala. Cheia acestor schimbari contradictorii de dispozitie, ce reprezinta o mare provocare atat pentru femeia gravida, cat si pentru cei din jurul ei, o reprezinta modificarile hormonale.

Hormonii pur si simplu „o iau razna” in perioada graviditatii si influenteaza nivelul de neurotransmitatori de la nivelul creierului, ceea ce duce foarte usor la acele emotii exagerate, pozitive sau negative, ce se manifesta ca intr-un carusel greu de controlat.

Starile negative, accentuate in primul si ultimul trimestru

Studiile efectuate in acest sens au scos la iveala faptul ca majoritatea schimbarilor de dispozitie de acest fel se manifesta in jurul saptamanilor 6-10 de sarcina. Ulterior, acestea pot disparea aproape in totalitate, insa multe femei se confrunta din nou cu ele pe masura ce se apropie momentul nasterii.

Practic, in trimestrul 1 (saptamanile de sarcina de la 1 la 12) creste nivelul hormonilor din organism (cu preponderenta gonadotropina corionica umana, numita si hormonului de sarcina) pentru a ajuta la dezvoltarea fatului. Acest lucru se intampla, insa, in detrimentul viitoarei mame care poate trece printr-un disconfort emotional accentuat. Nu de putine ori, astfel de femei au nenumarate toane, plang usor, sunt apatice, au indoieli si probleme de atentie si se simt vinovate chiar daca isi doreau sarcina.

In trimestrul 2 (saptamanile de sarcina de la 13 la 27) gravidele se simt, de obicei, cel mai bine, sunt fericite, implinite si relaxate din punct de vedere emotional, hormonii fiind mai putin „nelinistiti”.

Insa, in ultimul trimestru (saptamanile de sarcina de la 28 la 42), asteptarea momentului nasterii si influenta hormonala care pregateste corpul pentru marele eveniment pot fi considerate coplesitoare de unele viitoare mamici. Acestea se percep dintr-odata neatragatoare, se simt foarte obosite, nerabdatoare, sunt irascibile, intampina multe temeri si, din nou, schimbarile bruste de dispozitie pe care le-au trait la inceputul sarcinii. De asemenea, poate aparea riscul de depresie, ce se poate prelungi chiar si in perioada de dupa nastere.

Sunt indicate activitatile relaxante si socializarea

Femeile care se confrunta cu astfel de stari in perioada graviditatii este bine sa se documenteze cat mai mult cu privire la etapele ce urmeaza in viata lor si la influentele hormonilor pentru a intelege ce li se intampla. In plus, sunt recomandate activitati relaxante, placute, precum masajul, yoga, pilates sau gimnastica in apa. Binevenite sunt si excursiile in natura si activitatile intelectuale ce alunga gandurile negre, autocritica si introspectia exagerata.

Deosebit de important este ca greutatile resimtite sa fie impartasite partenerului de viata sau altei persoane apropiate, cum ar fi cea mai buna prietena sau mama. In nici un caz nu se recomanda autoizolarea fizica sau emotionala.

Atentie! In cazul in care schimbarile de dispozitie se prelungesc mai mult de doua saptamani consecutiv este indicat sa se ceara ajutorul medicului care urmareste sarcina deoarece tulburarile de dispozitie pot afecta dezvoltarea copilului si cresc riscul de nastere prematura si de depresie postnatala. In astfel de situatii, daca starile de nervozitate devin deranjante si pun in pericol relatia cu familia sau cu colegii, este esential sa se ceara si sprijinul unui psihoterapeut. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau