Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum iti responsabilizezi copilul?

26-05-2016

Vine o vreme cand puiul trebuie lasat sa se descurce singur. La allte specii din lumea animala, acest instinct este foarte bine dezvoltat.

Cum iti responsabilizezi copilul?


La oameni, in schimb, este destul de complicat. Pentru ca la parinti pot sa apara procese de constiinta ca si-au abandonat copiii, se poate manifesta nevoia de a controla, de a sti ca totul este bine si ca cel mic este in siguranta. Oricat ne-ar fi de greu, trebuie sa ne obisnuim cu ideea, mai ales ca acest pas este foarte important in dezvoltarea copiilor. Iar pentru ca micutii nostri sa devina niste adulti stapani pe fortele proprii, trebuie ca responsabilizarea sa se faca treptat si din vreme. Ne asteptam ca ei, ajunsi la maturitate, sa fie niste adulti responsabili si cu incredere in ei. Este nevoie sa incepem din copilaria  mica sa dam ocazia copiilor sa se autonomizeze si sa se responsabilizeze.

Un copil are nevoie sa se poata baza pe el insusi, sa stie ca poate veni singur de la scoala, sa stie pe unde se traverseaza strada, sa poata ramane singur acasa pana vin parintii, sa-ti poata pregati ceva simplu de mancare. Cand stie ca este capabil sa-si acopere singur anumite nevoi, se pretuieste mai mult si e mai stapan pe sine. In functie de varsta copilului, este bine sa-l lasam sa experimenteze si sa capete incredere in el. Daca nu-l lasam sa creasca, nu  creste! Si daca dorim sa avem un copil independent, este nevoie sa ne gestionam propriile emotii, propriile frici pe care le avem in diverse situatii  cand copilul incepe sa devina autonom.

Taberele si excursiile sunt un mod foarte bun pentru a incepe acest proces.

Mergand in tabara de mici, copiii invata sa se descurce singuri. Devin mai putin dependenti de parinti, bunici sau  bone si isi pot exersa comportamentele   deprinse deja, fara grija  manifestata de catre mama.

El invata ca poate face lucruri singur si se poate simti bine alaturi de alti copii.

Atunci cand copilul merge in tabara pentru prima data, este posibil ca in prima zi sa doreasca sa isi sune parintii sau  va plange ca vrea acasa. Daca va asigurati cu coordonatorul de tabara ca toate conditiile sunt bune, copilul este  sanatos, toate nevoile lui de siguranta, hrana, somn sunt asigurate, nu e necesar sa mergeti dupa copil..E important pentru parinte sa-l lase acolo, sa invete sa treaca singur peste aceste prime emotii negative, de frica sau tristete, generate de separarea de parinti. Este acelasi principiu ca atunci cand parintele il duce la gradinita si in primele zile plange sa nu fie lasat acolo.

Tabara este un context in care copiii iau decizii la fiecare pas si invata consecintele deciziilor, responsabilitatea.O lectie pe care din greu ne straduim sa le-o predam copiilor nostri si foarte adesea nu stim cum sa facem lucrul acesta. Pentru copil, tabara este un prilej perfect de a socializa intr-un  mediu strain.

Socializare, comunicare, responsabilizare, descoperirea propriului potential, cladirea increderii, autonomizarea sunt coordonate pe care le incurajam la copiii nostri lasandu-i in tabere si excursii si permitandu-le sa faca lucruri potrivite varstei si nivelului lor de dezvoltare.

DORINA STAMATE,

psihoterapeut Clinica Oana Nicolau Comentarii

Lasa-ne comentariul tau