Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum masuram corect tensiunea arteriala?

09-12-2014

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor vasculari, ca urmare a contractarii regulate a inimii, care propulseaza sangele in toate arterele organismului; daca aceasta presiune creste si se mentine la o valoare ridicata timp indelungat - conditie cunoscuta sub numele de "hipertensiune" - poate declansa o serie de afectiuni ce pot pune in pericol viata: boala coronariana, insuficienta cardiaca, infarct, AVC, insuficienta renala, etc.

Cum masuram corect tensiunea arteriala?


De ce este importanta monitorizarea tensiunii?

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor vasculari, ca urmare a contractarii regulate a inimii, care propulseaza sangele in toate arterele organismului; daca aceasta presiune creste si se mentine la o valoare ridicata timp indelungat - conditie cunoscuta sub numele de "hipertensiune" - poate declansa o serie de afectiuni ce pot pune in pericol viata: boala coronariana, insuficienta cardiaca, infarct, AVC, insuficienta renala, etc. Monitorizarea tensiunii este importanta nu doar in cazul pacientilor diagnosticati cu hipertensiune arteriala ci si in cazul persoanelor clinic sanatoase, deoarece hipertensiunea este o afectiune asimptomatica.

Cum masuram corect tensiunea arteriala?

Indiferent de tipul de tensiometru utilizat, pentru a obtine rezultate corecte, se impun o serie de masuri: Familiarizati-va cu tensiometrul si modul de fixare corecta a mansetei pe brat. Asigurati-va ca manseta este potrivita ca marime bratului Dvs. Evitati orice aliment, cafeina (cafea, ceai, cola, energizante), tutun sau alcool cu 30 de minute inainte de masurarea tensiunii In plus, inaintea masurarii se recomanda vizitarea toaletei; o vezica plina poate duce la cresterea presiunii arteriale. Relaxati-va cateva momente Adoptati o pozitie comoda si relaxati-va timp de 3-5 minute, cu spatele sprijinit de spatarul unui scaun si talpile pozitionate pe podea, fara a incrucisa picioarele.

Nu va masurati tensiunea cand sunteti tensionat, nervos, sau experimentati durere. Adoptati o pozitie corecta Sprijiniti mana pe o suprafata plata si asigurati-va ca este pozitionata la nivelul inimii. Nu vorbiti in timpul masuratorii Miscarea sau vorbitul pot afecta acuratetea rezultatelor. Repetati masuratorile de 3 ori, la intervale de 2-3 minute In unele cazuri, prima valoare masurata este mai mare decat cele ulterioare.

Pentru masuratori consecutive, folositi aceeasi mana.


De retinut: Tensiunea arteriala variaza pe parcursul unei zile, iar valorile sunt, de regula, mai ridicate dimineata. Tensiunea difera de la o mana la alta, insa diferentele nu trebuie sa fie semnificative; o diferenta mai mare de 20 mmHg pentru presiunea sistolica trebuie raportata medicului.

Unele persoane prezinta valori tensionale crescute cu aproximativ 20-30 mmHg in cabinetul medicului, comparativ cu masuratorile de acasa. Acest [i]"sindrom de halat alb"[/i] este determinat de anxietatea provocata de examenul medical. Aritmiile cardiace pot interfera cu rezultatul masuratorii. Folositi un aparat care semnalizeaza aritmia si efectuati mai multe masuratori consecutiv, luand ca etalon valoarea medie.

O singura valoare ridicata nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Relaxati-va si repetati masuratoarea; consultati medicul doar daca valorile raman ridicate pentru mai multe masuratori in momente diferite ale zilei.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau