Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum poate fi corectata balbaiala la copii

21-11-2016

Balbaiala, numita si balbism, reprezinta o problema destul de comuna la copiii prescolari, aproximativ 5% dintre acestia avand o astfel de tulburare, conform statisticilor. Aceasta se manifesta prin faptul ca fluenta normala a vorbirii este intrerupta de prelungirea unor sunete, silabe sau cuvinte, de repetarea lor sau de incapacitatea de a formula cuvantul.

Cum poate fi corectata balbaiala la copii


Atunci cand copilul repeta unele silabe de doua ori, dar nu se chinuie cand pronunta si nici nu este constient de faptul ca se balbaie se poate vorbi despre o forma usoara de balbaiala care dispare, de obicei, dupa sase luni - maximum un an.

In cazul in care cel mic repeta o silaba sau un cuvant de mai mult de doua ori si si daca se incordeaza atunci cand pronunta, probabil ca sufera de o forma moderata de balbaiala.

Copilul care pronunta gresit mai mult de 10% dintre cuvinte, este constient ca are o problema de pronuntie si de aceea se eschiveaza sa se exprime si inlocuieste unele cuvinte dificile cu altele mai usoare, se confrunta cu o forma severa de balbaiala.

Daca prima situatie, cea de balbism usor, nu necesita neaparat interventia unui specialist in logopedie, in cazurile de balbaieli moderate si severa copilul are nevoie, cat de curand de ajutor.

Nu este afectata inteligenta nonverbala

Balbismul afecteaza indivizi de orice varsta, dar apare mai frecvent la copiii mici, cu varste intre 2 si 6 ani, adica exact perioada in care se dezvolta limbajul. S-a observat ca baietii au risc de trei ori mai mare de a suferi de balbism decat fetele.

Din fericire, majoritatea copiilor depasesc aceasta afectiune si doar 1% din adulti prezinta balbism.

Este bine de stiut ca, in ciuda a ceea ce se crede, o persoana balbaita nu are automat probleme intelectuale. Un studiu efectuat recent de specialisti din Australia si publicat in British Medical Journal, sustine ca este posibil ca aceasta problema de pronuntare neclara a cuvintelor sa fie tocmai o urmare a dezvoltarii lingvistice foarte rapide la unii copii si ca parintii prescolarilor care se balbaie nu ar trebui sa fie extrem de ingrijorati decat daca problema persista. De asemenea, specialisti in probleme de vorbire de la Universitatea Griffith, care au contribuit la cercetarea efectuata pe 1.600 de copii prescolari, au subliniat ca subiectii balbaiti au obtinut un scor cu 5,5 puncte mai mare la evaluarea lingvistica decat micutii care nu aveau aceasta problema. De asemenea, ei au primit rezultate cu 2,6 puncte mai mari si la testele care masurau inteligenta nonverbala. Mai mult, analizand chestionarele completate de parinti, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nici in ceea ce priveste comportamentul nu exista diferente intre balbaiti si restul copiilor.

Cauzele variaza si pot include mostenirea genetica

Desi mecanismul prin care apare balbaiala nu este inca pe deplin inteles, oamenii de stiinta suspecteaza o serioasa componenta genetica. Pe de alta parte, balbismul poate aparea cand abilitatile de vorbire ale copilului sunt insuficient dezvoltate pentru a-l ajuta sa pronunte corect, aceasta situatie corectandu-se in timp, de la sine.

In situatia in care problema are origine neurologica, atunci cand intervin o intarziere sau un blocaj intre semnalele ce vin de la creier si nervi sau musculatura, este nevoie de ajutor specializat.

Motivele balbaielii mai pot sta si in activitatea mentala, in gandire si rationament, dar si in anumite probleme emotionale. Si in aceasta situatie este indicata consultarea unui specialist in patologia vorbirii.

Parintii joaca un rol important, alaturi de logoped

Logopedia joaca un rol deosebit de important pentru prevenirea balbaielii la varsta adulta cand aceasta problema este mult mai greu de corectat, ea capatand si implicatii psihologice.

Insa, pe langa a-l duce la un logoped pentru diagnostic si tratament, parintii care au un copil care se balbaie trebui sa-l faca pe acesta sa se exprime cat mai des, sa-l sprijine in pronuntia corecta explicandu-i mai multe despre balbism, sa nu-l critice si sa nu-l bruscheze, sa nu rada de el, sa-l asculte cu atentie, sa-l puna sa citeasca, sa-l incurajeze sa discute cu ceilalti copii si sa astepte pana ce micutul pronunta cuvantul pe care vrea sa-l spuna, fara sa incerce sa-i completeze exprimare 


 


 Comentarii

Lasa-ne comentariul tau