Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum procedam in cazul unei tulburari endocrine a copilului?

17-12-2014

Copiii sunt izvorul viu al tineretii parintilor. Pentru ca parintii sa se bucure din plin de o frumoasa crestere si dezvoltare a copiilor lor, in special in conditiile actuale, in care alimentatia de tip fast-food ia locul mancarii gatite, in care sistemele de comunicare si joaca sunt preponderent electronice si virtuale in dauna activitatii fizice, este prudent sa sesizeze din timp aparitia unor tulburari hormonale si sa se adreseze medicului specialist pentru a preveni sau a trata si pentru a asigura sanatatea si fericirea familiei.

Cum procedam in cazul unei tulburari endocrine a copilului?


Copiii sunt izvorul viu al tineretii parintilor. Pentru ca parintii sa se bucure din plin de o frumoasa crestere si dezvoltare a copiilor lor, in special in conditiile actuale, in care alimentatia de tip fast-food ia locul mancarii gatite, in care sistemele de comunicare si joaca sunt preponderent electronice si virtuale in dauna activitatii fizice, este prudent sa sesizeze din timp aparitia unor tulburari hormonale si sa se adreseze medicului specialist pentru a preveni sau a trata si pentru a asigura sanatatea si fericirea familiei.

Despre tulburarile care pot aparea la pubertate, s-a discutat in editia anterioara, dar este de semnalat ca in perioada prepubertara si pubertara pot aparea o serie de alte tulburari hormonale care pot afecta cresterea si dezvoltarea. Obezitatea Este de trei ori mai frecventa decat in urma cu 25 de ani; un sfert din copiii americani si canadieni fiind obezi. Pentru a estima daca este cazul ingrijorarii pentru aspectul si greutatea copilului este recomandata vizita periodica la pediatru sau la endocrinolog pentru a evalua curba de greutate.

Supraponderalitatea este identificata atunci cand indicele de masa corporala depaseste a 85-a percentila corespunzatoare varstei si sexului sau greutatea este mai mare cu 120 % decat valoarea ideala. Copiii supraponderali sau obezi au frecvent inaltimea normala sau mai mare decat media pentru varsta sau talia parintilor. In cazul in care copilul este supraponderal si nu ia in inaltime, in aceasta situatie este indicat sa va adresati urgent medicului pediatru sau endocrinolog, intrucat poate fi vorba despre o boala cronica sistemica sau un deficit de hormon de crestere.

In lipsa adoptarii unui regim alimentar sau a unui program de activitati fizice adecvate, care sa normalizeze greutatea, creste considerabil nesansa ca acel copil sa dezvolte, inca de la o varsta tanara, hipertensiune arteriala sau diabet zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat

Reflecta o afectare a productiei de insulina pancreatica si poate apare in context de autoimunitate (diabet de tip 1) sau in urma aparitiei rezistentei la insulina in cazul obezitatii (diabet de tip 2). Diabetul zaharat de tip 1 se descopera frecvent atunci cand apar simptomele nespecifice de tulburare de crestere, de atentie, de scadere in greutate, cat si prin asocierea specifica de poliurie - polidipsie - polifagie (copilul care bea mult, este vesnic infometat, dar scade in greutate si urineaza mult). Tratamentul consta in administrarea de insulina, ceea ce impune ca atat parintii, cat si copiii, sa fie atenti la dieta zilnica, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice, cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei.

In cazul diabetului zaharat de tip 2, din ce in ce mai frecvent la copii, din cauza cresterii incidentei obezitatii, un regim alimentar si fizic adecvat poate fi suficient in unele cazuri, alteori se pot asocia tratamente cu antidiabetice orale. La copii si tinerii la care diabetul este o boala frecventa in familie, daca diabetul a debutat mai tarziu, la 20-30 de ani , poate fi vorba despre o forma mai rara de diabet cu o transmitere genetica - numit si diabet monogenic sau MODY.

Tulburarile tiroidiene

Cea mai ingrijoratoare este hipotiroidismul congenital , care, nedescoperit si netratat din primele 2 luni de viata, determina nu numai tulburare de crestere si dezvoltare, dar mai ales retard mental - este cauza absentei dezvoltarii congenitale glandei tiroide. Frecventa este de 1 caz la 4000 de nasteri. Diagnosticul se pune prin masurarea de TSH din sangele recoltat din calcai in ziua 3-5 de la nastere. Daca nou-nascutul prezinta fontanele largi, icter prelungit, este hipoton si are abdomenul voluminos este cazul sa va adresati de urgenta medicului in vederea stabilirii diagnosticului si initierii tratamentului cu hormoni tiroidieni cat mai repede. Din fericire un tratament inceput la timp determina o dezvoltare fizica si intelectuala perfect normale. Parintii trebuie sa administreze zilnic, cu o jumatate de ora inainte de masa sau de administrarea altor medicamente, levothyroxina (Euthyrox), la doza recomandata de medic.

Eficienta tratamentului o constatati repede, copilul redevenind vioi, cu pofta de mancare si cu tonus bun. Este necesara efectuarea de controale periodice (la 3-6 luni), cu dozarea nivelelor de hormoni tiroidieni din sange pentru a stabili doza de medicament optima copilului dumneavoastra. Este imporant sa nu omiteti sau sa modificati doza de tratament fara avizul medicului. La copiii scolari cu tulburari de concentrare, care devin somnolenti, cu apetit capricios si la care apare o crestere a volumului glandei tiroide - este cazul sa va ganditi la o tulburare tiroidiana si sa va adresati urgent medicului endocrinolog. Dintre tulburarile tiroidiene dobandite in cursul vietii, cel mai frecvente la copil sunt inflamatiile glandei tiroide in context de afectare autoimuna (aparitia de anticorpi in sange care afecteaza in timp, structura si functia glandei tiroide).

Tiroiditele autoimune apar frecvent la fetitele in varsta de 6-7 ani, se asociaza altor boli autoimune (vitiligo, diabet zaharat de tip 1) si pot determina fie o hiperfunctie tiroidiana, fie hipotiroidism sau doar marirea glandei tiroide fara afectarea functiei tiroidiene. Hipotiroidismul se manifesta la copil prin incetinirea cresterii in inaltime, constipatie, intoleranta la frig, tegumente uscate si marirea in volum a tiroidei. Hipertiroidismul autoimun (boala Graves) apare frecvent la adolescentele la care exista deja antecedente familiale si se manifesta prin marirea importanta a volumului tiroidei, asociata cu iritabilitate, palpitatii, tremor, diaree, insomnii, tulburari de ciclu menstrual. consta in administrarea de antitiroidiene, iar in cazul recidivelor frecvente , se apeleaza la administrarea de iod radioactiv care determina distrugerea lenta a tesutului tiroidian sau la inlaturarea chirurgicala a tiroidei.

Cancerul tiroidian apare la copiii expusi terapiilor iradiante (in leucemii, cancere osoase) sau in zone cu deficit sever de iod. Descoperirea se face intamplator prin identificarea ecografica a unui nodul tiroidian in contextul in care tiroida are o functie normala (dozarile de hormoni tiroidieni: TSH,T3,T4 sunt normale).

Diagnosticul este certificat de anatomopatolog pe produsul de punctie tiroidiana. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala a tiroidei urmata de administrarea de iod radioactiv.

Afectiuni ale glandei suprarenale

Insuficienta suprarenaliana apare la copil, fie in contextul unei tulburari congenitale a dezvoltarii corecte a functiei glandei suprarenale, fie in cazuri in care un soc traumatic sau chirurgical a determinat distrugerea glandelor suprarenale. Aceasta boala este o urgenta medicala si impune instaurarea rapida a tratamentului de substitutie cu hidrocortizon sau derivati, hidratare si echilibrare electrolitica adecvata.

Afectarea productiei de hormoni suprarenalieni apare si atunci cand functia adenohipofizei este afectata prin traumatisme, iradiere sau chirurgical. Un copil cu insuficienta suprarenaliana este deshidratat, are varsaturi si diaree, urineaza mult, are tensiune foarte mica si face hipoglicemii severe. In cazuri mai rare se asociaza cu tulburari de sexualizare.

Diabetul insipid

Atunci cand in mod brusc, copilul devine foarte agitat, urineaza des si bea lichide exagerat de mult - peste 3 litri pe zi, in special noaptea, are febra frecvent, fara explicatie, este constipat, este cazul sa va adresati de urgenta medicului endocrinolog care in urma unor teste de specialitate, va confirma diagnosticul de diabet insipid si va prescrie tratamentul cu vasopresina, care va readuce copilul la o stare normala de sanatate.

Dr. LAVINIA VIJA Medic specialist endocrinologie, Institutul C.I.Parhon
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau