Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum putem depista hipoglicemia?

27-05-2016

Este greu de estimat frecventa reala a episoadelor de hipoglicemie la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, cat si de tip 2.

Cum putem depista hipoglicemia?


Hipoglicemia este definita ca o glicemie inferioara valorii de 0,5 sau chiar 0,45 g/L (conform Agentiei Europene a Medicamentului).

Printre factorii predictivi ai unui episod hipoglicemic se afla antecedentele de hipoglicemie. Frecventa episoadelor de hipoglicemie este crescuta si favorizata  de o pierdere a sesizarii semnelor de hipoglicemie si de o scadere a  productiei hormonilor de contrareglare (favorizata de repetarea episoadelor de hipoglicemie, de activitatea fizica si de somn).

Insulinoterapia, mai ales cand este asociata cu administrarea de medicamente sulfamide hipoglicemiante si glinide, creste riscul si frecventa episoadelor de hipoglicemie.

De asemenea, riscul de hipoglicemie este invers asociat cu indicele de masa corporala si cu antecedentele cardiovasculare. Pentru a depista riscul de hipoglicemie al unui pacient cu diabet zaharat de tip 2, este recomandata depistarea urmatorilor factori favorizanti:

• evaluarea existentei episoadelor de hipoglicemie, respectiv a semnelor de glucopenie (foame, somnolenta, tremor, transpiratii abundente , iritabilitate),. insotita de controlul cu glucometrul a glicemiei capilare;

• evaluarea duratei tratamentului cu insulina, frecventa injectiilor cu insulina, cat si  administrarea de sulfamide hipoglicemiante si/sau glinide;

• indicele de masa corporala si antecedentele cardiovasculare.

Pentru pacientii cu risc este recomandata personalizarea tratamentului si regimului igieno-dietetic.

Pentru prevenirea episoadelor de hipoglicemie, este recomandata supravegherea si stabilirea clara a obiectivelor glicemice impreuna cu medicul curant. De asemenea, este utila si cautarea metodelor de resensibilizare a pacientului la hipoglicemii, prin realizarea de controale ale dozarii glicemiei cu glucometru la aparitia semnelor premonitorii.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie

Doctor  in stiinte medicale
 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau