Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum să recunoști semnele accidentului cerebral vascular

29-11-2018

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune care implică întreruperea bruscă, focală, a fluxului sangvin cerebral care are ca efect apariția unor deficite neurologice. 80% dintre AVCuri pot fi ischemice și 20% sunt hemoragice.

Cum să recunoști semnele accidentului cerebral vascular


AVCul este a treia cauză de mortalitate în lume cu o incidență în creștere în rândul tinerilor și una dintre cele mai frecvente cauze de deficite neurologice. Persoanele care au risc de afecțiuni cardiovasculare, nu se odihnesc suficient sau au depresie sau duce o viață stresantă sau trece printr-o perioadă stresantă, atunci au risc de atac vascular cerebral.

Pentru reacția rapidă a persoanei în cauză și a celor din jur, specialiștii simplifică foarte mult lucrurile și vorbesc de ghidul FAST, ușor de reținut

F (face - față) – probleme la nivelul feței (mușchi căzut, inabilitatea de a zâmbi)

A (brațe - arms) – probleme la nivelul brațelor (nu pot fi ridicate, slăbiciune, lipsa coordonării)

S (speech – vorbire) – dificultăți

T (time – timp) – trebuie sunat la serviciul de urgență și menționat că ar putea fi vorba de AVC (timpul de reacție și intervenție este vital)


Dar să aflăm care sunt simptomele detaliate

1. Accidentul vascular cerebral de tip ischemic

Simptomele depind de partea de creier afectată și persistă mai mult de o oră. Deficitele pot ajunge maximul în numai câteva minute de la debut. Acest tip de AVC începe să se manifeste de obicei, în prima parte a zilei, după trezire, primul semn putând fi cefaleea, deoarece tromboza tinde să aibă loc în timpul nopții. Simptome : hemipareză pur motorie, hemipareză pur senzitivă, dificultăți în ridicarea brațelor, tulburarea stării de conștiență (î primele 48-72 de ore). Dacă nu este extins sau masiv, persoana observă îmbunătățirea stării sale în primele câteva zile, cu ameliorări progresive în decurs de până la un an de la accident.

În cazuri mai rare, deficitele / simptomele evoluează mai lent, în decurs de 24-48 de ore cu disfuncții neurologice la un braț, apoi extinzându-se, fără cefalee, durere sau febră.

1. Atacul ischemic tranzitor

Există situații în care atacul vascular cerebral este minor (nu are simptome evidente și/ sau nu este afectat un țesut cu funcții importante), iar persoana în cauză poate să nu își dea seama. Atunci singurele metode de diagnostic sunt RMNul și CTul.

Dacă sunt simptome și durează mai puțin de 1 oră (majoritatea mai puțin de 5 minute) atunci este vorba de atac ischemic tranzitor (AIT), caz în care, de obicei, nu se distruge țesutul cerebral, iar dacă apar distrugeri ale țesutului, acestea sunt mai restrânse. AIT crește considerabil riscul pentru AVC în primele 24 de ore.

2. Accidentul  vascular cerebral hemoragic sau hermoragia intracerebrală

Este cauzat, în principal, de hipertensiunea arterială și se manifestă prin deficite care debutează brusc și deficite neurologice care progresează rapid: cefalee în timpul unei activități, greață,  vomă, delir, tulburări ale stării de conștiență cu posibil leșin în decurs de câteva minute. La hemoragii de mică amploare pot să nu apară probleme de conștiență, doar cefalee minimă sau deloc și greață (mimând simptomele AVCurilor ischemice)

Hemoragiile masive pot produce decesul în decurs de câteva zile; la pacienții care depășesc faza critică redevin conștienți și recuperează din deficitele neurologice progresiv în timp.

Așadar, trebuie remarcate următoarele simptome de AVC:

- cefalee severă, cu debut brusc, fără o cauză aparentă;

- paralizia bruscă a unui membru (nu poate ridica brațele deloc sau sus) sau a unei părți a feței (fața pare încremenită pe o parte, cu mușchii căzuți);

- dificultăți de vorbire sau de exprimare coerentă instalate brusc;

- confuzie;

- tulburări de vedere instalate brusc (privire dublă sau încețoșată sau incapacitatea de a focaliza);

- probleme de coordonare, de mers sau de echilibru apărute brusc, fără nicio cauză cunoscută;

- senzația de amorțeală, slăbiciune, amețeală apărute din senin;

- greață, vărsături, inconștiență, convulsii (în cazul hemoragiilor).

La AIT – poate să apară și senzația de furnicături la un braț sau la un picior pe lângă cefalee, dificultăți de vorbire, probleme de vedere și de echilibru.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau