Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum sa invatam copiii sa se bucure de cadourile primite

04-12-2014

Sarbatorile de iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada a anului atat pentru parinti, care pot sa se bucure de sclipirea de bucurie din ochii copiilor atunci cand primesc cadourile, dar mai ales pentru cei mici care se bucura cu inocenta specifica varstei, asteapta cu nerabdare si pregatesc cu multa caldura atat bradul de Craciun cat si venirea Mosului.

Cum sa invatam copiii sa se bucure de cadourile primite


Sarbatorile de iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada a anului atat pentru parinti, care pot sa se bucure de sclipirea de bucurie din ochii copiilor atunci cand primesc cadourile, dar mai ales pentru cei mici care se bucura cu inocenta specifica varstei, asteapta cu nerabdare si pregatesc cu multa caldura atat bradul de Craciun cat si venirea Mosului. Faptul ca Mos Craciun vine si aduce cadouri copiilor este cunoscut ca un moment pregatit, anticipat.

Parintii pot pregati acest eveniment impreuna cu micutii, spunandu-le ca trebuie sa trimita o scrisoare lui Mos Craciun astfel incat acesta sa stie ce cadouri sa pregateasca. Eventual, se poate discuta cu ei despre cum sa scrie pentru ca momentul sa para cat mai veridic. In cazul in care copiii sunt mari si au inteles cine este Mos Craciun, se poate vorbi cu ei despre ce cadou isi doresc.

Fiind un moment al bucuriei, al dragostei si al armoniei in familie, e de dorit ca micutii, in masura posibilitatilor, sa primeasca ceea ce-si doresc. Iar pentru a parea ca trebuie sa depuna un efort in acest sens, copilul e bine sa fie stimulat sa creeze un moment pentru Mos Craciun, sa spuna o poezie, un cantecel sau orice isi doreste el, sa faca un desen etc; aceasta evident in cazul in care copilul nu este implicat in realizarea unei serbari special organizate la scoala sau gradinita.

Multi parinti pregatesc pentru micutii de 1,5-3 ani momentul venirii lui Mos Craciun cu daruri, insa rezultatul nu este intotdeauna unul asteptat. Micutii se sperie si incep sa planga la vederea Mosului. De aceea, este recomandat ca parintii sa faca acest lucru in momentul in care copilul este constient intr-o oarecare masura de semnificatia evenimentului, pentru a-l trai si simti ca atare. In cazul in care sunt mai multi copii in familie este de dorit sa se respecte dorinta fiecaruia cu privire la cadourile dorite, daca isi exprima fiecare punctul de vedere.

Daca micutii se cearta intre ei pentru cadouri, e bine sa-i directionati astfel incat sa invete sa imparta jucaria cu ceilalti, asigurandu-i ca, in final, aceasta le va reveni tot lor. Unii parinti, pentru a evita eventuale discutii, cumpara aceleasi cadouri tuturor, in cazul in care sunt mai multi copii. Dupa cum stim, nu exista fiinte umane sau personalitati identice.

Faptul ca un copil se supara are alta semnificatie si nu aceea ca trebuie sa i se cumpere aceeasi jucarie. Specialistii ne sfatuiesc ca atunci cand facem cadouri si sunt mai multi frati, toti sa primeasca cate ceva, fara diferente majore de valoare, marime, semnificatie, dar nici identice, pentru ca fiecare are stilul sau propriu.

Daca parintele merge si cumpara imediat aceeasi jucarie pentru ca micutul plange, inseamna ca a cedat unui mic santaj sentimental si ca nu a gasit calea de a ajunge la sufletul copilului pentru a-l face sa inteleaga, ca acel cadou, fiind al fratelui, in orice moment il poate utiliza, dar numai daca este invatat sa imparta.

Faptul ca se rezolva pe moment o situatie de acest gen, in care copilul plange pentru ca vrea aceeasi jucarie ca a fratiorului nu este o rezolvare, pentru ca acest lucru mai tarziu se va reflecta si in alte domenii ale vietii unde nu va mai existaposibilitatea de "a cumpara". De aceea, este indicat sa se discute cu ei ori sa fie lasati sa-si descarce energia fie ea chiar si prin plans, dupa care, cu blandete, sa i se explice de ce se intampla lucrurile in acest mod.

Momentul sarbatorilor de iarna este unul in care armonia, linistea, dragostea trebuie sa pluteasca in jurul micutilor. Uneori este suficient un cadou simbolic, dar care este daruit cu dragoste, cu sufletul deschis copiilor, lucru care are cea mai mare importanta in acest moment.

Psiholog clinician MONICA NAE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau