Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum se acorda primul ajutor in caz de lesin

21-11-2016

Lipotimia sau lesinul, reprezinta o criza de scurta durata, de pierdere a cunostintei. Aceasta survine atunci cand la creier nu mai ajunge, din diverse motive, suficient sange cat sa oxigeneze organismul.

Cum se acorda primul ajutor in caz de lesin


Potrivit statisticilor, cel mai frecvent lesinul apare la persoanele trecute de 65-70 de ani.

Factorii ce pot contribui cel mai adesea la aparitia lesinului sunt: un soc emotional, incordarea intensa, durere foarte puternica, scaderea brusca a tensiunii arteriale, deshidratarea severa, probleme de circulatie a sangelui, expunere la caldura excesiva, efort fizic intens, hemoragie severa, efectul unor medicamente, consumul excesiv de alcool, scaderea glicemiei, accidentul vascular cerebral, atacul de cord, stresul prelungit, oboseala accentuata si un mediu sarac in oxigen.

 Picioarele se inalta la nivelul inimii

Semnele preliminare lesinului pot fi o senzatie de slabiciune generala, ameteala, greata, vedere incetosata, sunete percepute neclar si pierderea echilibrului.

Orice persoana care simte ca ii vine sa lesine trebuie sa ceara ajutor, sa se intinda pe spate si sa isi puna picioarele pe ceva aflat mai sus pentru a creste cantitatea de sange catre inima.

 Se elibereaza caile aeriene si se verifica semnele vitale

Pentru a acorda primul ajutor in caz de lesin unei persoane din apropiere este foarte important ca aceasta sa fie asezata in pozitie orizontala, preferabil pe partea stanga. Se elibereaza apoi caile aeriene de eventuali factori ce le pot bloca si se extinde usor capul astfel incat baza limbii sa nu produca o obstructie. Se evalueaza rapid daca persoana respira si in ce stare se află - este strigata si scuturata - si se cauta eventuale semne de ranire dupa caderea sa ca urmare a pierderii cunostintei. In acest timp, se cheama ambulanta.

Picioarele victimei se ridica la acelasi nivel cu inima, la un unghi de 45 de grade fata de sol si se urmaresc semnele vitale pana la sosirea ajutorului specializat. De asemenea, victimei i se asigura cat mai mult aer si i se pot aplica comprese reci pe frunte si ceafa.

 Victima nu trebuie sa se ridice brusc dupa ce isi revine

Chiar daca persoana care a lesinat isi revine, aceasta trebuie sa stea in continuare intinsa inca cel putin 15 minute.

Starea sa trebuie evaluata in continuare - se verifica daca daca are dureri in piept, in zona coloanei vertebrale sau abdominale si daca resimte probleme de respiratie si de slabiciune musculara.

Toate acestea trebuie comunicate medicului de la ambulanta sau de la spital care va prelua ulterior pacientul.

 Cauzele trebuie investigate

Cele mai mari riscuri in caz de lesin sunt reprezentate de lovirea persoanei prin cadere si/sau obstructia cailor respiratorii cu mancare, lichid, voma, guma de mestecat, baza limbii sau un fragment din proteza dentara mobila.

Persoanele care se confrunta destul de des cu problema lesinului, trebuie sa afle care sunt cauzele exacte, prin analize amanuntite si consult de specialitate. Este foarte important sa fie stabilit cat mai degraba un diagnostic si un tratament adecvat.

Chiar daca lesinul in sine nu reprezinta o problema grava de sanatate, prin momentul si locul in care acesta survine poate pune in pericol viata persoanei afectate.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau