Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum se manifesta angina pectorala?

17-12-2014

Angina pectorala este expresia unei ischemii miocardice(aport insuficient de sange la muschiul cardiac) si reprezinta forma cea mai frecventa de cardiopatie ischemica. Angina pectorala instabila poate fi un semnal de alarma pentru un infarct miocardiac iminent. Angina pectorala instabila poate fi un semnal de alarma pentru un infarct miocardiac iminent.

Cum se manifesta angina pectorala?


Angina pectorala este expresia unei ischemii miocardice(aport insuficient de sange la muschiul cardiac) si reprezinta forma cea mai frecventa de cardiopatie ischemica.

Durerea are caractere relativ specifice: apare in accese de durata scurta (3-15 minute) este declansata frecvent de efort sau emotie inceteaza prompt la repaus sau nitroglicerina Exista mai multe tipuri de angina: stabila, instabila, variabila. Forma clasica de angina pectorala, zisa de efort, este denumita si angina pectorala cronica stabila (se manifesta la fel de-a lungul timpului).

Cauza anginei pectorale este la majoritatea pacientilor ateroscleroza coronariana. Factorii de risc ai anginei pectorale sunt aceeasi ca si pentru ateroscleroza: fumatul, dislipidemiile, diabet zaharat, obezitate, sedentarism, antecedente familiale de cardiopatie ischemica sau accident vascular. Angina pectorala instabila poate fi un semnal de alarma pentru un infarct miocardiac iminent.

Durerea apare la eforturi minime, in repaus sau noaptea, are durata mai mare si nu raspunde la administrarea de nitroglicerina. Angina pectorala varianta "Prinzmetal"este un tip de angina instabila cu aparitie in repaus si este produsa de spasmul muschilor din peretii arterelor. Caracteristicele durerii Localizare retrosternal, in portiunea medie sau inferioara. Iradiere cel mai frecvent durerea iradiaza in umarul stang si pe fata interna a bratului, antebratului si in ultimele doua degete ale mainii stangi.

Alteori durerea poate iradia la baza gatului sau catre abdomen.
Perceptia durerii durerea are caracter constrictiv (ca o gheara, arsura retrosternala), presiune retrosternala sau precordiala. Perceptia durerii difera de la o persoana la alta.

Durata si intensitatea durerii accesul dureros are o durata de 3-5 minute. Durerea incepe gradat, atinge un maxim, apoi senzatia dureroasa dispare, spontan sau dupa incetarea efortului sau administrare de nitroglicerina. durata mai mare de 15 minute se intalneste in angina pectoral instabila cand durerea depaseste 20-30 minute si este intensa, ischemia miocardica care o produce este severa si probabilitatea instalarii unui infarct miocardic acut este destul de mare

Aparitia durerii apare in situatii care cresc consumul miocardic de oxigen: efort, factori psihoemotionali, ingestia unei mese copioase, temperatura scazuta, schimbarea brusca a temperaturii, tahiaritmii durerea poate aparea si in repaus sa in somn Factorul comun ce induce durerea este efortul fizic.

Simptome asociate durerii cand ischemia este severa poate fi insotita de: dispnee, palpitatii, paloare, transpiratie, greata, stare de slabiciune, lipotimie Incetarea accesului dureros poate surveni spontan, dupa incetarea efortului sau dupa administraea de nitroglicerina uneori poate persista o senzatie de discomfort precordial sau toracic de regula accesul dureros inceteaza prompt, in 1-3 minute dupa nitroglicerina
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau