Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum se pastreaza corect medicamentele

17-12-2014

Cu siguranta ati observat ca pe majoritatea flacoanelor si cutiilor de medicamente sunt specificate conditiile de pastrare, iar in 90% dintre cazuri e nevoie de temperaturi sub 25gradeC. Acasa exista varianta frigiderului sau a unei incaperi mai racoroase. Ce facem insa cu produsele farmaceutice indispensabile, cand avem de parcurs distante de cateva ore bune si nu dispunem de conditiile optime de pastrare? Iata care sunt precautiile pe care trebuie sa vi le luati pentru ca medicamentele sa nu-si piarda eficacitatea.

Cum se pastreaza corect medicamentele


Cu siguranta ati observat ca pe majoritatea flacoanelor si cutiilor de medicamente sunt specificate conditiile de pastrare, iar in 90% dintre cazuri e nevoie de temperaturi sub 25gradeC. Acasa exista varianta frigiderului sau a unei incaperi mai racoroase. Ce facem insa cu produsele farmaceutice indispensabile, cand avem de parcurs distante de cateva ore bune si nu dispunem de conditiile optime de pastrare?

Iata care sunt precautiile pe care trebuie sa vi le luati pentru ca medicamentele sa nu-si piarda eficacitatea. Inainte de a obtine autorizatia de punere pe piata si deci, inainte de a fi comercializat in farmacii, fiecare medicament este supus unor teste specifice, destinate sa garanteze stabilitatea elementelor active pe o anumita perioada, in conditii de pastrare bine determinate. Aceste indicatii de conservare figureaza pe ambalajul produsului si se refera la recipientul nedesfacut.

Daca majoritatea medicamentelor pot fi pastrate la temperatura ambianta, unele trebuie neaparat tinute la temperaturi mai mici. Spre exemplu, la rece, intre 2gradeC si 8gradeC, asa cum sunt vaccinurile si unele solutii injectabile. In absenta oricaror mentiuni specifice, medicamentul poate fi pastrat la temperatura camerei, adica la temperaturi mai mici de 25gradeC.

Mentiuni specificate in prospect sau pe ambalaj:

Expresia folosita:Temperatura (gradeC): La rece 2-8; La loc racoros 8-15; La temperatura camerei 15-25. Ce se intampla cand conditiile de stocare nu sunt respectate? Un medicament pastrat in conditii de stocare inadecvate risca sa se degradeze mai rapid si sa nu mai aiba efectul terapeutic scontat. Daca excipientul (substanta sau amestec de substante care este inactiv fata de organism) este alterat, el nu mai poate sa transporte principiul activ catre locul de actiune, la parametrii la care a fost proiectat medicamentul.

Iar in cazul in care principiul curativ este alterat, medicamentul devine ineficient, chiar periculos pentru sanatate. Iata de ce trebuie respectate cu strictete conditiile de pastrare indicate pe ambalajele sau in prospectele insotitoare. Ce NU trebuie sa faceti Sa lasati medicamentele in soare sau in spatele unui geam (temperaturile pot deveni extreme in asemenea conditii). Sa le pastrati neambalate (recipientul original le protejeaza de variatiile de temperatura). Sa le tineti la frigider daca nu sunt specificate temperaturi mai mici de 15gradeC, pe ambalaj sau in prospect; unele produse medicamentoase pot deveni nocive astfel.

Ce trebuie sa faceti

Sa aranjati medicamentele intr-un dulapior farmaceutic, la adapost de razele soarelui si intr-un loc bine aerisit (bineinteles, situat la inaltime, pentru ca minorii sa nu aiba acces la el).

Solutii cu statut special

In ce priveste medicamentele pe al caror ambalaj este specificata temperatura optima de conservare cuprinsa intre 2gradeC si 8gradeC, asigurati-va ca frigiderul se inchide bine si ca inauntru nu este mai cald. Folositi in acest scop un termometru special pe care sa-l plasati pentru cateva momente pe raftul unde urmeaza sa pastrati doctoriile. De asemenea, nu scoateti produsul terapeutic din frigider, decat cu cateva minute inainte de administrare.

Este foarte important sa il introduceti din nou la rece, imediat ce l-ati folosit. In cazul in care sta mai mult timp la caldura, variatiile "cald-frig" sunt extrem de nocive pentru unele produse.

Ce NU trebuie sa faceti

Sa stocati medicamentele in cutia pentru pastrat legume (cu exceptia indicatiei contrare) deoarece temperatura din acest compartiment este mai mare de opt grade .

Sa supraincarcati frigiderul si sa atingeti medicamentele de peretii acestuia ori de alimente.

Ce trebuie sa faceti Sa rezervati un etaj complet pastrarii medicamentelor, fara sa le puneti in cutii de plastic (acestea impiedica circulatia aerului). Sa spalati cu regularitate frigiderul pentru a impiedica dezvoltarea microbilor. In calatorie Luati-va masuri de precautie si transportati medicamentele pe care trebuie sa le conservati la temperaturi sub 25gradeC intr-un ambalaj izoterm (fara sistem refrigerant) si la umbra. Cele care necesita a fi pastrate la rece nu trebuie sa fie deloc afisate la caldura. Transportati-le intr-o lada frigorifica prevazuta cu acumulatori pentru frig. Aveti grija sa nu se congeleze, evitand contactul direct cu gheata. Pentru calatoriile in masina ce se prelungesc pe mai multe ore puteti folosi un frigider portabil, pe care sa-l cuplati la bricheta masinii. Daca aveti vreo indoiala...

Orice modificare a unui medicament (culoare, consistenta, miros) trebuie sa va mareasca prudenta. Unele formule farmaceutice, precum supozitoarele, ovulele sau cremele, sunt mai sensibile la temperaturi inalte. Aspectul dezagregat, eterogen observat in momentul in care deschideti ambalajul indica, in general, faptul ca excipientul a suferit din pricina caldurii. Asadar, e posibil ca stabilitatea elementelor active sa fi fost afectata. In cazul in care aveti indoieli, nu ezitati sa intrebati farmacistul.
Comentarii

Tiberiu P.
Buna ziua, Am si eu o mare nedumerire legata de medicamente. Dupa ce-mi iau reteta lunara, ajung cu medicamentele acasa iar efectul lor scade dupa 1-2 zile. Luna urmatoare acelasi fenomen, deci nu cred ca e vorba de toleranta. De pastrat, le pastrez normal (temperatura camerei....etc). Deci senzatia mea e ca in momentul in care ies din farmacie, se intampla ceva. Intrebare de 1 milion de $. Ce ? O zi buna !

Nu stiu despre ce medicamente este vorba. Efectul medicamentelor poate fi influentat de alimentatie si de celelalte medicamente care de asociaza. Va recomand sa discutati aceasta problema cu medicul care vi le-a prescris.

Lasa-ne comentariul tau