Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cum trebuie sa fie pregatit un pacient diabetic pentru o explorare imagistica

14-04-2015

Un pacient diabetic are nevoie sa cunoasca ce precautii si in ce mod este bine sa se pregateasca inaintea realizarii unei explorari imagistice, de tip computer tomograf, scintigrafie miocardica sau PET/CT.

Cum trebuie sa fie pregatit un pacient diabetic pentru o explorare imagistica


Pregatirea de dinaintea realizarii unui examen  radiologic (computer tomografie, angiografie, urografie, cistografie, RM)


De obicei, este bine sa sesizati persoana de la oficiu care face programarea ca sunteti diabetic si sa solicitati sa efectuati examinarea in prima jumatate a zilei, de preferat la inceputul diminetii.


Intrucat examenul se face de obicei, pe nemancate, este recomandat sa aveti cu dumneavoastra o gustare, pentru a o putea consuma la sfarsitul examinarii. In functie de tipul examinarii vi se va cere sa fiti nemancat timp de 2 sau 4 sau 8 ore inaintea efectuarii examenului.


Daca sunteti insulinodependent si trebuie sa faceti un examen radiologic, si trebuie sa fiti nemancat, este recomandat sa nu injectati insulina atat timp cat nu mancati.


Daca sunteti pe tratament cu metformin, este puternic recomandat sa nu luati acest medicament in ziua examinarii cat si doua zile dupa examinare.


Pregatirea de dinaintea evaluarii functiei si perfuziei cardiace prin examen de tip scintigrafie miocardica


Daca in cadrul evaluarii potentialelor complicatii cardiace si vasculare date de diabetul zaharat, medicul specialist sau medicul de familie va recomanda si o scintigrafie miocardica este recomandat sa respectati urmatoarele recomandari:


-          sa veniti fie nemancat, fie sa fi servit o usoare gustare (precum o felie de paine cu gem si o cana cu lapte) cu 2-4 ore inaintea examinarii


-          daca nu puteti face un efort fizic (un test de efort pe bicicleta sau covor rulant) vi se va administra un medicament vasodilatator pentru a verifica comportamentul inimii intr-o situatie de solicitare; pentru ca acest test medicamnetos sa permita o evaluare corecta a functiei si perfuziei cadiace este recomandat sa opriti cu minim 24 de ore tratamentele cu blocante de calciu si cu 48 de ore tratamentele cu betablocante. Din regimul alimentar cu 24 de ore dinaintea scintigrafiei miocardice cu test de stimulare medicamentos este bine sa evitati consumul de banane, ceai negru sau verde, cafea, ciocolata, sau medicamente pe baza de teofilina.


Pregatirea de dinaintea realizarii unui examen functional (PET) cuplat cu un examen morfologic (CT): PET/CT


Este posibil, ca atunci cand pe langa diabet mai aveti si alte afectiuni- boli sistemice, inflamatorii, afectiuni oncologice sau un nodul pulmonar solitar, in cadrul explorarilor sa fie recomandat si un examen imagistic functional, numit PET/CT.Pentru a putea realiza acest examen corect, astfel incat imaginile obtinurte sa fie de buna calitate si sa permita o evaluare de buna calitate este recomandat sa nu mancati si sa nu beti decat apa in cele 6 ore de dinaintea examenului.


ü  De obicei, pacientii diabetici sunt programati sa realizeze examenul dupa-amiaza, ceea ce le permite sa serveasca un mic dejun.


ü  Alimentatia din seara precedenta examinarii  precum si micul dejun, daca este servit cu mai mult de 6 ore inaintea examinarii, trebuie sa fie saraca in glucide.


ü  Medicatia sau insulina se pot administra dimineata, daca se serveste micul dejun.


Ca alimentatie cu continut scazut de glucide sunt recomandate:
  • carne de pasare, de vita, peste
  • legume: spanac, salata, fasole verde, broccoli
  • margarina, ulei, unt
Se recomanda sa evitati sa consumati cu 6 ore inaintea examenului- orez, cartofi, fasole boabe, cereale, paste, sucuri de fructe, produse de patiserie, fructe de tip banane, smochine, struguri, bogate in glucide.


Dr. Lavinia Vija, Medic specialist endocrinologie, Doctor in stiinte medicale, Institut de Endocrinologie “C.I. Parhon”Comentarii

Lasa-ne comentariul tau