Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cuperoza si rozaceea

31-03-2017

In a treia sau a patra decada de viata, la nivelul obrajilor si nasului poate aparea o roseata simetrica, tranzitorie, numita flushing.

Cuperoza si rozaceea


Aceasta este provocata de stres, expunerea la soare sau la frig, alimente fierbinti, condimente, dar si de consumul bauturilor alcoolice. Progresiv, roseata devine persistenta - eritroza - si apar vase capilare permanent dilatate, denumite teleangiectazii. Acest stadiu se numeste cuperoza. In urmatoarea faza, obrajii se umplu de o eruptie papulo-pustuloasa, numita popular cosuri. Suma tuturor acestor manifestari este cunoscuta in dermatologie ca acnee rozacee. Faza urmatoare, cea mai grava, este modificarea hipertrofica a nasului, numita rinofima. Mai frecventa la barbat, ea este o deformare si inrosire in forma de patlagica.

Modul de aparitie si evolutia arata ca tulburarile vasculare sunt cauza principala, in stransa legatura cu sistemul circulator al creierului. Suprainfectia cu Demodex Foliculorum, un parazit al pielii, joaca un rol suplimentar in transformarea cuperozei in acnee rozacee.

CUM PREVENIM INSTALAREA ROZACEEI?

Cea mai simpla metoda este protectia impotriva luminii ultraviolete cu creme antisolare cu factor de protectie 50, evitarea temperaturilor extreme si interdictia de a folosi pe fata creme ce contin cortizon.

Medicul si farmacistul iti pot oferi mai multe detalii despre aceste produse.

Tehnologia medicala moderna ofera solutii pentru astfel de situatii. Laserele si aparatele cu lumina pulsata s-au perfectionat in permanenta, astfel incat sa fie posibila si tratarea malformatiilor capilare cutanate.

Exista lasere noi, considerate gold standard, care au succes in tratamentul anomaliilor vasculare de la cuperoza, vinisoare dilatate, hemangioame etc. Important de retinut este ca un diagnostic corect si un tratament corespunzator nu pot fi stabilite si recomandate decat de medicul specialist dermatolog, in urma unui control cat se poate de amanuntit.

DR. MIHAELA LEVENTER

Medic specialist dermatolog la Doctor Leventer Centre,

www.drleventercentre.com




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau