Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce apar durerile de dinti?

02-02-2017

Durerile dentare sunt descrise de cei care le-au experimentat drept unele dintre cele mai greu de suportat.

De ce apar durerile de dinti?


Aceasta manifestare comuna a afectiunilor stomatologice apare din motive diferite, de la infectii ce determina inflamatia pulpei dentare pana la alte afectiuni gingivale, carii profunde si traumatisme.

De asemenea, ea se petrece in mod diferit, in functie de cauza si de localizarea problemei. Astfel, daca durerea provine de la un dinte sau o masea din partea de jos a danturii poate da senzatii acute si in zona urechii, iar o astfel de neplacere determinata de o problema a danturii superioare se poate rasfrange catre cap si sinusuri.

Durerea se poate manifesta doar la contact, in momentul in care dintele cu probleme este atins in timpul procesului de masticatie, dar poate fi si intermitenta, persistenta, pulsatila, surda ori severa - cel mai adesea in urma unui abces sau a unei carii profunde. De asemenea, poate aparea si ca urmare a unei inflamatii sau chiar din cauze mecanice, precum un corp strain ramas blocat intre dinti, spre exemplu.

Cariile determinate de igiena precara, principala cauza

Principala cauza a durerilor de dinti este reprezentata de cariile dentare. Acestea apar in urma unei igiene precare a danturii. Dupa servirea mesei, bacteriile din cavitatea bucala descompun zaharurile in acizi care afecteaza smaltul si dentina si pot duce la inflamarea pulpei dentare cauzand dureri profunde atat la atingere sau la ingererea de alimente dulci, fierbinti ori rece, cat si in general.

Abcesele dentare produc si ele dureri acute.

O alta problema stomatologica ce poate determina asemenea neplaceri este parodontita, adica inflamare, de cele mai multe ori bacteriana, a gingiilor, ce duce la sangerarea acestora, miscarea dintilor si chiar pierderea acestora.

In momentul in care gingia se retrage, iar radacina dintelui ramane expusa, apare sensibilitatea dentara insotita de dureri acute la atingere, chiar si cu periuta.

Dintre cauzele durerilor de dinti nu trebuie uitate eruptiile dentare, neplacerea fiind mai acuta la nivelul molarilor.

Alte dureri resimtite in zona gurii pot fi cauzate de fapt de unele boli de inima (angina pectorala) sau de otita (interna sau externa), ori de probleme la nivelul sinusurilor.

Trebuie indepartat factorul declansator

Desi exista numeroase „leacuri babesti” pentru durerile de dinti, cauza care le-a determinat nu se va opri din evolutie astfel, ci in majoritatea cazurilor se va agrava. Asadar, afectiunea sau simptomul trebuie investigate si tratate de catre un medic stomatolog. In urma consultatiei si in baza unei radiografii, acesta va stabili diagnosticul si va incepe un tratament care va elimina si durerea.

Totusi, pana la momentul intrarii in cabinetul stomatologic, se pot incerca unele remedii pentru ameliorarea neplacerilor, cum ar fi mestecatul a cateva cuisoare aromate, picurarea pe dintele afectat a cateva picaturi de tinctura de ardei iute, aplicarea unei cataplaseme cu radacina de hrean rasa invelita in tifon sau tinerea in gura a unei bucati de gheata.

Pentru prevenirea durerilor dentare se recomanda evitarea traumatismelor la nivel bucal si masuri temeinice de igiena - spalarea pe dinti de doua ori pe zi, folosirea atei dentare inainte de culcare, diminuarea consumului de zahar (dulciuri, sucuri din comert), alimentatia sanatoasa si renuntarea la fumat.

Atentie! Durerea de dinti nu trebuie sa fie cea care determina vizita la un cabinet stomatologic, ci e bine sa mergeti la dentist inainte de a simti dureri. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau