Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce apare calvitia?

04-12-2014

O femeie din trei si un barbat din patru au probleme cu pierderea podoabei capilare. Fiecare din noi are o perceptie a imaginii de sine a felului in care aratam in ochii altora. Oamenii care sunt multumiti cu imaginea lor au mai multa incredere in ei, sunt eficienti in munca si situatii sociale si increzatori in relatiile interumane. Cei care nu sunt multumiti au tendinta sa fie complexati inhibati si mai putin activi la serviciu sau pe plan social.

De ce apare calvitia?


O femeie din trei si un barbat din patru au probleme cu pierderea podoabei capilare. Fiecare din noi are o perceptie a imaginii de sine, a felului in care aratam in ochii altora. Oamenii care sunt multumiti cu imaginea lor, au mai multa incredere in ei, sunt eficienti in munca si situatii sociale, si increzatori in relatiile interumane. Cei care nu sunt multumiti au tendinta sa fie complexati, inhibati si mai putin activi la serviciu sau pe plan social.

Daca in numerele anterioare ale revistei am discutat numai despre noi, femeile, nu trebuie sa uitam ca si barbatii se confrunta cu afectiuni care pot afecta aspectul lor fizic. Din acest motiv, informatiile din acest articol vor fi la fel de folositoare (speram!) si pentru barbati, care, de la o anumita varsta, au probleme cu podoaba capilara si devin destul de receptivi la cum ar putea sa previna si sa combata acest proces.

CAUZELE CALVITIEI

Cauzele caderii parului sunt diverse si specifice, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Vom discuta in continuare care sunt cauzele calvitiei, incercand sa punem mai mult accent pe calvitia masculina. Calvitia crestetului capului si a fruntii se intalneste mai ales la barbati, in timp ce femeilor le este specifica pierderea difuza a parului, pe intreaga suprafata a capului. Cauzele calvitiei masculine traditional acceptate sunt: batranetea; ereditatea; hormonii masculini. Calvitia unui barbat poate fi provocata, temporar sau permanent si de o multime de alti factori. Iata cativa dintre acestia: o infectie a pielii capului; diverse boli; cosmetice inadecvate, medicamente; un caz grav de seboree; o circulatie deficitara; o alimentatie dezechilibrata.

Doar 90% din cazurile de calvitie masculina sunt cauzate de ceea ce medicii numesc "tendinta masculina la calvitie". In astfel de imprejurari, parul incepe sa se rareasca la tample, apoi linia parului se retrage din ce in ce mai mult, lasand crestetul capului dezgolit. In cazurile cele mai grave, victima nu-si mai pastreaza parul decat intr-o zona redusa circulara. Se pare ca, atat la barbate cat si la femei, in anii tineretii, membrana fina a pielii capului este moale si elastica. La femei, odata cu inaintarea in varsta, aceasta isi pastreaza aceste caracteristici, dar la barbati, datorita hormonului masculin, responsabil pentru caracteristicile sexuale secundare, cum ar fi schimbarea vocii, aparitia barbii si a parului de pe corp, provoaca si o ingrosare a membranei pielii capului.

Acest lucru ingreuneaza circulatia sangvina in capilarele minuscule, situate sub membrana, care alimenteaza papilele sau sacii foliculari cu substantele nutritive indispensabile cresterii parului. Impreuna cu aceasta ingrosare, sacii foliculari devin tot mai fragili, odata cu trecerea timpului, apoi se atrofiaza putand conduce astfel la calvitie.

Totodata, varsta, ereditatea si tensiunea mentala sau emotionala prelungita sunt factori constitutivi care intervin in predispozitia spre aceasta ingrosare a membranei pielii capului. Specialistii in nutritie adauga la toate acestea si carentele nutrittionale. Alimentatia constituie un factor important care participa in procesul de ameliorare a calvitiei. In general, oamenii de stiinta considera ca tendinta masculina la calvitie este ireversibila si ca parul pierdut nu mai poate fi refacut (regenerat). Doar practicile chirurgicale, care sunt destul de costisitoare si elaborate, pot reface prin implanturi acoperirea cu par a scalpului. Insa date uimitoare, prezentate de catre nutritionistii, biochimistii si endocrinologii contemporani arata ca sanatatea pielii capului, circulatia sangvina la radacina parului si calitatea sangelui care o hraneste pot fi considerabil ameliorate printr-o alimentatie corespunzatoare.

SIMONA SECAREANU Consilier Cosmetice
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau