Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce avem insomnii?

21-11-2016

Insomnia se numara printre problemele de somn care afecteaza 45% din populatia lumii, potrivit Asociatiei Internationale pentru Medicina Somnului. Aceasta a catalogat lipsa de somn suficient din ziua de azi drept o „epidemie globala”.

De ce avem insomnii?


Atunci cand o persoana doarme bine si suficient, adica intre 6,5 si 8,5 ore pe noapte, organismul se regenereaza, mintea se improspateaza pregatindu-se de o noua zi, iar procesele interne ale corpului sunt normalizate.

In functie de perioada in care se manifesta, insomnia poate sa fie pasagera, tranzitorie sau cronica (daca se prelungeste mai mult de o luna).

Atunci cand dificultatile la adormire se repeta si perturba activitatea de peste zi trebuie cerut ajutor medical.

 Gandurile negative, grijile si emotiile il pot alunga pe Mos Ene

 Cel mai adesea, motivul aparitiei insomniei o reprezinta noianul de ganduri negative si de griji ce perturba mintea si linistea. Acestea cauzeaza o stare de neliniste care alunga somnul.

De asemenea, emotiile provocate de un eveniment care urmeaza sa se petreaca in perioada urmatoare pot perturba relaxarea in pat.

Un alt motiv pentru care apare insomnia poate tine de activitatea interna a corpului ca urmare a indigestiei, gazelor intestinale, alergiilor, consumului de alcool sau de cofeina inainte de culcare, dulciurile ori alimentele foarte sarate sau grase mancate la cina, hipertiroidismul, sindromul picioarelor nelinistite, bronhopneumopatia pulmonara obstructiva cronica (BPOC), insuficienta cardiaca, artrita, dispneea, insuficienta renala sau diverse dureri.

 Copiii nu trebuie fortati sa adoarma

 Un alt motiv pentru care o persoana nu reuseste sa adoarma este o fobie. Spre exemplu, un studiu efectuat la Universitatea Ryerson din Canada pe aproape o suta de studenti, a relevat faptul ca aproape jumatate dintre cei care au declarat ca nu pot adormi usor fac asta pentru ca le este frica de intuneric. Din fericire, fobiile sunt tratabile cu ajutor specializat.

In cazul copiilor care nu pot adormi bine, s-a descoperit o cauza neasteptata: faptul ca parintii ii duc la culcare inainte sa fi intrat in actiune mecanismele biologice ce pregatesc organismul pentru somn. In acest sens, oamenii de stiinta de la Universitatea Colorado, din SUA, afirma ca aparitia somnului depinde de cresterea nivelului melatoninei, un hormon implicat in reglarea ceasului intern al corpului. Acesta variaza in functie de factori precum lumina din camera, alimentele consumate la cina si starea de spirit. Rezultatele studiului au aratat ca, in medie, nivelul de melatonina creste in jurul orei 19:40 seara, insa sfatul specialistilor este acela de a lasa copiii sa-si aleaga singuri ora de culcare.

 Igiena somnului este deosebit de importanta

 Lipsa de ordine si de curatenie din dormitor, un miros deranjant, patul inconfortabil, temperatura prea mare sau prea mica, anumite zgomote constante sau decorul deranjant pot fi, de asemenea, impedimente in ceea ce priveste adormitul usor. Aceste lucruri tin de ingiena somnului, ce nu trebuie neglijata.

Un alt posibil motiv al incapacitatii de a adormi poate fi desfasurarea unei activitati solicitante cu putin timp inainte de culcare. Printre acestea se numara alergatul rapid sau ridicatul greutatilor. Acestea cresc nivelul de adrenalina alungand somnul o buna bucata de vreme.

O alta cauza a insomniei poate fi si impartirea camerei cu o persoana a carei prezenta, intr-un fel sau altul, deranjeaza.

Trebuie luat in calcul si faptul ca unele medicamente pot perturba somnul din cauza efectului secundar pe care il pot da. Acestea sunt cele cu hormoni tiroidieni, corticosteroizi sau bronhodilatatoarele.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau