Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce e bine sa facem vaccinul antigripal?

14-10-2016

Vaccinarea antigripala este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa. Vaccinul contine tulpini de virusuri gripale inactivate care, odata injectate in organism, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Acesti anticorpi vor distruge virusul gripal activ, daca acesta patrunde in organism, si vor impiedica instalarea infectiei gripale. Contrar unui mit existent, in vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri „vii” fapt care face imposibila imbolnavirea de gripa dupa administrarea injectiei.

De ce e bine sa facem vaccinul antigripal?


Exista trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv, implicat in epidemii si pandemii), tipul B (implicat in infectii locale) si tipul C (cel mai putin agresiv).

Vaccinarea antigripala este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa.

Vaccinul contine tulpini de virusuri gripale inactivate care, odata injectate in organism, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Acesti anticorpi vor distruge virusul gripal activ, daca acesta patrunde in organism, si vor impiedica instalarea infectiei gripale. Contrar unui mit existent, in vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri „vii” fapt care face imposibila imbolnavirea de gripa dupa administrarea injectiei.

Vaccinarea antigripala confera o protectie ridicata contra gripei, de 90-95%. In plus, aceasta asigura si imunitate incrucisata cu alte tulpini de virusuri paragripale, numarul de infectii respiratorii usoare din sezonul rece scazand semnificativ.

Este foarte important de stiut faptul ca imunitatea dupa vaccinare este scurta, de aproximativ 6 luni.

Printre efectele secundare ce pot aparea in urma vaccinarii se numara: durere si roseata la nivelul injectarii, nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri foarte rare pot aparea reactii alergice grave sau afectari ale sistemului nervos central.

Gratuitate pentru persoanele cu risc ridicat de imbolnavire

Campania de vaccinare se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Au gratuitate la vaccinare persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica cele cu varsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice sau cu boli metabolice, copiii si batranii institutionalizati, personalul medical si gravidele, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De asemenea, masurile de igiena personala cum ar fi spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos — alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare - sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si, in special, prin gripa.

Infectiile respiratorii netratate pot duce la deces

Gripa este o infecţie respiratorie contagioasa, cauzata de virusul gripal. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriana, prin picaturile de saliva eliminate odata cu aerul.

Formele de boala variaza de la usoare pana la agravare rapida si evolutie fulminanta spre deces.

Simptomele comune sunt: febra de peste 38°C, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, dureri oculare, tuse iritativa, dureri de cap in zona fruntii, somnolenta sau agitatie, stare generala de rau.

Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal.

In cazul persoanelor care au o forma usoara de gripa, simptomele dispar in circa sapte zile de la debut.

Antibioticele se administreaza doar in cazul suprainfectiilor bacteriene

Terapia consta in izolarea persoanei la domiciliu, in camere bine aerisite si ventilate, umidificate, sub tratament recomandat de medicul de familie. Acesta include medicamente antipiretice care reduc febra, vitamina C, antiseptice orale si descongestionante nazale si mucolitice.

Atentie! Tratamentul antibiotic se utilizeaza doar in caz de suprainfectie bacteriana deoarece antibioticele nu au eficacitate in cazul virusurilor precum cel gripal si numai la recomandarea medicului.

Gripa poate evolua spre pneumonie virala ce evolueaza rapid si poate duce la deces prin insuficienta respiratorie acuta. De asemenea, pot aparea suprainfectiile bacteriene ce pot duce la  traheite, bronsite, bronsiolite ori meningoencefalite.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau