Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce incaruntim?

21-11-2016

Culoarea parului este data de celulele producatoare de pigment numite melanocite, care se gasesc in piele si in bulbul foliculului de par. Pigmentii, cunoscuti sub numele de melanina, sunt compusi din doi aminoacizi (tirosina si fenilanina) si au rol determinant in procesul ce poarta numele de melanogeneza.

De ce incaruntim?


Astfel, asa cum pielea si ochii au o anumita culoare, si podoaba capilara poate fi blonda, satena, bruneta sau roscata, nuante date de doua tipuri principale de melanina – eumelanina, ce produce culorile maroniu inchis si negru, si feomelanina, ce produce parul roscat si blond - iar modul in care aceste celule se combina determina culoarea parului.

Insa, cand productia de melanina incetineste, pe masura inaintarii in varsta sau din alte motive, parul va deveni carunt, iar apoi alb. Daca in cazul celui carunt firele contin o cantitate scazuta de melanina, parul alb este in totalitate lipsit de aceasta.

Potrivit statisticilor, varsta medie de incepere a albirii este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, putin sub 40 de ani pentru asiatici si peste 45 de ani pentru africani. In cazul celor de rasa alba, se estimeaza ca 50% dintre persoane vor fi incaruntit in proportie de 50% pana la varsta de 50 de ani.

Factorul ereditar are un rol esential

Oamenii de stiinta au studiat melanina si procesul prin care ea este produsa, iar majoritatea au ajuns la concluzia ca aceasta este determinata exclusiv genetic. Altii, insa, mai putini ce-i drept, sunt de parere ca in acest proces sunt implicati si alti factori.

In acest sens, cercetatorii de la University Medical Centre din New York au ajuns la concluzia ca o lipsa a proteinelor de semnalizare (Wnt) din celulele stem melanocite duce, de fapt, la aparitia firelor de par albe. Ca urmare, spun ei, manipularea genetica a acestor proteine ar putea opri incaruntirea. In ceea ce priveste semnalele Wnt, exista si alte teorii potrivit carora acestea sunt induse pur si simplu prin stres, care deregleaza intregul organism si afecteaza si melanocitele. Aceasta teorie pare sa fie confirmata de cazurile de albire brusca, in urma unui soc emotional foarte puternic.

Genele dicteaza culoarea, grosimea firelor de par si chiar... buclele

Printre studiile ce sustin teoria mostenirii genetice a incaruntirii se numara cel efectuat la University College din Londra. Astfel, cercetatorii britanici au descoperit ca incaruntirea parului este cauzata de gena IRF4. Aceasta este implicata in producerea si stocarea melaninei. Asa cum exista gene responsabile pentru chelie, culoarea parului, grosimea firelor de par, anumite trasaturi ale acestuia precum buclele si chiar predispozitia de a avea sprancenele unite, gena IRF4 este responsabila de albirea parului. Cercetatorii au declarat ca identificarea acestei gene ar putea oferi o cale de urmat pentru dezvoltarea unui tratament ce ar putea preveni sau ar face reversibila incaruntirea parului, dupa cum noteaza Reuters.

Atentie la peroxidul de hidrogen!

Un alt factor ce ar contribui la incaruntire a fost descoperit in 2009, de oameni de stiinta din Europa. Acestia au publicat un studiu din care reiese ca foliculii de par produc peroxid de hidrogen in cantitati mici, iar expunerea firelor la acesta duce la albire. In mod normal, spun cercetatorii, aceasta cantitate mica de peroxid de hidrogen este descompusa de o enzima cunoscuta sub numele de catalaza, insa pe masura ce imbatranim, productia de catalaza se reduce. Din acest motiv, peroxidul de hidrogen se acumuleaza, blocand productia de melanina si parul devine din ce in ce mai alb.

Atentie! Peroxidul de hidrogen este prezent si in unii coloranti pentru par, paste de dinti, sampoane si balsamuri, asadar astfel de produse este bine sa fie evitate.

Suplimente cu vitaminele B5, B9 si B12 reduc procesul de albire a parului

Si stilul de viata este important pentru prevenirea incaruntirii. Astfel, cercetatorii subliniaza ca o dieta hranitoare, cu continut ridicat in aminoacizi si calciu poate contribui la productia de melanina. De asemenea, este important de verificat nivelul vitaminei B12 din sange. Potrivit cercetatorilor din Suedia, consumul de acid folic (B9) si vitaminele B5 si B12, prin dieta (ficat, legume bio, ciuperci, drojdie) si suplimente, poate repigmenta, cel putin partial, parul carunt.

Poluarea joaca si ea un rol important in incaruntire deoarece poate provoca daune la nivel celular. In plus, fumatorii trebuie sa stie ca acest obicei ii face de pana la patru ori mai susceptibili de a avea parul carunt in comparatie cu nefumatorii.  Comentarii

Lasa-ne comentariul tau