Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce ne ”imbatraneste” creierul?

27-02-2018

Declinul cognitiv, marcat de o diminuare a functionalitatii memoriei – mai ales a celei de scurta durata – a mentinerii atentiei, a perceptiei motorii, a functiei executive si a reactiei, se manifesta in special la persoanele varstnice, insa nu este o caracteristica a acestora si apare in unele cazuri si la tineri.

De ce ne ”imbatraneste” creierul?


Desi in fiecare an sunt efectuate numeroase studii legate de declinul cognitiv, putine lucruri se cunosc in prezent despre cauzele aparitiei acestuia si ale conditiilor in care se manifesta.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Nature, efectuat de specialisti din Marea Britanie si Australia pe doua mii de participanti, aceasta imbatranire a creierului ar fi mai mult asociata cu stilul de viata si mediul inconjurator decat cu factorii genetici, asa cum se credea in trecut. In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca factorii genetici influenteaza capacitatea cognitiva doar in proportie de 24%.

Cercetarea a subliniat importanta stilului de viata si a altor factori externi pentru mentinerea aptitudinilor noastre mentale pe parcursul vietii.

In acest sens, se recomanda adoptarea unei diete mediteraneene, bogata in fructe si legume, uleiuri vegetale, cereale integrale, peste, nuci, fasole si mazare. Sunt de evitat grasimile animale, lactatele cu o mare canitate de grasime si carnea procesata.

Foarte importanta este si diminuarea aportului de sare, un exces in acest sens crescand riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare cerebrale si influentand sanatatea creierului.

De asemenea, este importanta miscarea. Exercitiile fizice zilnice imbunatatesc flexibilitatea, postura dar si circulatia sangelui si contribuie totodata la oxigenarea creierului.

O analiza efectuata in 2017 asupra unui numar de 11.530 de studii a relevat ca deteriorarea cognitiva usoara poate duce la Alzheimer si la alte forme de dementa, asadar este deosebit de importanta diagnosticarea precoce a acestei probleme de sanatate.

In urma studiului s-a descoperit ca in randul persoanelor cu varste intre 60 si 64 de ani, 6,7% aveau declin cognitiv usor. In grupul de varsta 65-69, acest procent a crescut la 8,4%, iar la grupa 70-74 procentul era de circa 10%. , nearly 15 percent at 75-79 and just over 25 percent at ages 80 to 84.

Potrivit unui studiu efectuat in 2017, activitatea fizica este cea mai eficienta metoda de prevenire a declinului cognitiv. In cadrul unui experiment care a durat timp de 26 de saptamani, 86 de femei diagnosticate cu deterioare cognitiva usoara, cu varste intre 70 si 80 de ani, au efectuat de doua-trei ori pe saptamana antrenamente de rezista si aerobice cu o durata de 50 de minute. La finalul acestuia s-a descoperit ca programul a contribuit la imbunatatirea functiei executive, dar si a capacitatii de organizare a gandurilor, acest lucru demonstrand ca unele cazuri de declin cognitiv sunt reversibile.

De asemenea, un studiu recent a demonstrat ca persoanele care au fost diagnosticate cu diabet au un risc crescut de declin cognitiv pe termen lung. In plus, cercetarea a relevat ca o gestionare defectuoasa a nivelurilor glicemiei poate conduce la un declin al functiei cerebrale indiferent daca persoana in cauza este sau nu diabetica. Studiul, efectuat de cercetatori din Marea Britanie si China si publicat in jurnalul Diabetologia, se bazeaza pe concluzii stiintifice anterioare care au indicat o asociere intre nivelurile ridicate de hemoglobina glicata si o rata mai mare de declin al memoriei, a functiei executive si a celei cognitive.

Foarte importanta pentru sanatatea creierului este si mentinerea optimismului. Conform studiilor, persoanele care au de-a lungul vietii o atitudine pozitiva fata de imbatranire tind sa fie mai sanatoase si sa traiasca mai mult decat cele care au tendinta de a vedea doar aspectele negative.

De asemenea, consumul de alcool si fumatul s-a demonstrat ca au efecte devastatoare asupra creierului. Potrivit unei cercetari realizata la University College London, persoanele care fumeaza si consuma alcool in exces au un declin cognitiv cu 36% mai rapid in comparatie cu cele care sunt nefumatoare si consuma rar si in cantitati mici bauturi alcoolice. Conform studiului, persoanele care au fumat si au consumat alcool in exces timp de zece ani ”şi-au îmbătrânit creierul cu echivalentul a 12 ani”.

Nu in ultimul rand, privarea de odihna si perioadele tensionate afecteaza creierul. Asadar, in acest sens somnul odihnitor si alungarea stresului sunt deosebit de importante pentru sanatatea functiilor cognitive dar si a intregului organism.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau