Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce osteoporoza afecteaza mai mult femeile?

31-05-2016

Ce este osteoporoza? Osteoporoza are o incidenta din ce in ce mai mare in randul populatiei, cu implicatii medicale, sociale si economice majore.

De ce osteoporoza afecteaza mai mult femeile?


Rata diagnosticului este foarte mica prin neprezentare la medic; de obicei este descoperita foarte tarziu.

Osteoporoza este o boala a scheletului, caracterizata prin scaderea masei osoase si deteriorarea oaselor, care determina invariabil fragilitate si fracturi. Osteopenia reprezinta stadiul premergator osteoporozei.

Aceasta poate fi consecinta unei acumulari osoase insuficiente la sfarsitul adolescentei sau a unei pierderi osoase mari datorate unor medicamente sau unor boli.

De ce osteoporoza afecteaza in special femeile?

La femeie, declinul masei osoase este legat, in special, de carenta de hormoni estrogeni ce apare odata cu instalarea menopauzei. Estrogenii sunt hormonii care controleaza in mod deosebit cresterea si remodelarea oaselor, cu efect si in conservarea masei osoase acumulate.

Atunci cand apare un deficit in productia lor, incepe perioada de pierdere osoasa, ce duce in final la aparitia osteopeniei si, ulterior, a osteoporozei.

Osteoporoza se manifesta diferit la femei fata de barbati?

Desi factorii care contribuie la aparitia bolii sunt aceiasi, cu exceptia osteoporozei de postmenopauza; boala se manifesta in acelasi mod.

Recomandari

➠ Primordiala este profilaxia primara.

Profilaxia primara reprezinta masurile destinate sa previna boala. Aici se incadreaza masurile generale, menite sa asigure obtinerea unui capital osos adecvat la incheierea perioadei de crestere a scheletului si conservarea masei osoase pe perioada vietii.

➠ Primul pas, scaderea factorilor de risc.

Fumatul, consumul de cafea, alcoolul, alimentatia deficitara, sedentarismul, greutatea corporala scazuta, aportul redus de calciu, deficitul de vitamina D sunt factori de risc ce trebuie evitati.

Calciu in doze necesare, adaptate fiecarui pacient.

Atentie la preparatele de calciu! Nu orice  preparat iti este util. Acesta se alege in functie de doza de calciu necesara fiecarui pacient. Cere sfatul medicului inainte de a alege preparatul de calciu.

Calciul se absoarbe eficient atunci cand este luat in cantitati de maximum 500-600 mg la o administrare, asociat intotdeauna cu vitamina D in doza adecvata.

Suplimentarea este obligatorie la femei in perioada postmenopauza, daca nu exista contraindicatii.

Femeile de si sub 50 de ani au nevoie de 1000 mg/zi de calciu.

Necesarul zilnic mediu de calciu al femeilor cu varste peste 50 de ani este de aproximativ 1.200 mg/zi.

Atentie! Consumul de cafea si bauturi bogate in cofeina, fosfor sau fosfati poate limita absorbtia calciului.

 Dr. CRISTINA SIMION

medic reumatolog Comentarii

Lasa-ne comentariul tau