Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce răcim când este cald afară?

17-09-2018

Spre deosebire de răceala de iarnă, cea care se manifestă în sezonul cald se instalează brusc, se dezlănţuie acut şi trece… ca o ploaie de vară. Dar ce este de fapt acest tip de răceală şi mai ales care sunt factorii care conduc la declanşarea ei?

De ce răcim când este cald afară?


În anotimpul rece se manifestă mai frecvent virozele respiratorii declanşate de rinovirusuri şi, desigur, gripa, însă răceala din sezonul cald, care apare atât primăvara târziu, în timpul verii sau la începutul toamnei, este de cele mai multe ori o infecţie ce poate fi provocată de peste două sute de virusuri care circulă peste tot în jurul nostru. Aşadar, răceala nu ţine în mod direct de temperatura de afară, însă factorii săi declanşatori pot fi favorizaţi de aceasta - vremea rece este pe placul rinovirusurilor, iar vara este preferată de enterovirusuri.

În general, infecţiile enterovirale lasă în urma lor o imunitate la virusul declanşator, însă se pot manifesta la orice vârstă dacă organismul intră în contact cu un tip de virus pe care nu l-a mai întâlnit şi dacă sistemul său natural de apărare nu este îndeajuns de puternic pentru a rezista atacului.

În plus, răcelile din sezonul cald sunt favorizate de metodele de răcorire care vulnerabilizează corpul, precum curenţii de aer din locurile aglomerate care facilitează transportul virusurilor ori consumul de băuturi şi alimente foarte reci ce favorizează un mediu propice pentru agenţii patogeni.

Caracteristica răcelii “de vară” este debutul său brusc, prin dureri, de cap, de gât şi în piept, stare de moleşeală, febră de peste 38 de grade Celsius, tuse, gât inflamat, transpiraţie intensă, lăcrimare persistentă, rinoree, congestii nazare şi secreţii consistente, verzui sau gălbui, ameţeli, greaţă şi lipsa poftei de mâncare.

Pentru tratarea răcelilor de vară se recomandă odihnă, consumul sporit de lichide la temperatura corpului, sucuri proaspete de fructe, smoothie-uri şi supe, evitarea băuturilor şi alimentelor atât reci cât şi fierbinţi, suplimente cu vitamina C şi medicamente pentru durerile în gât, antitermice şi antiinflamatoare, la recomandarea medicului sau farmacistului.

Pentru prevenirea acestei probleme de sănătate din sezonul cald se recomandă întărirea sistemului imunitar prin somn odihnitor, îndepărtarea stresului, menţinerea distanţei faţă de persoanele care prezintă simptome de răceală, evitarea băuturilor şi alimentelor foarte reci, dar şi a băilor şi a duşurilor reci ori a curenţilor de aer în zonele aglomerate şi respectarea normelor de igienă precum spălarea temeinică a veselei şi mâinilor sau dezinfectarea cu soluţii specifice.

De asemenea, se recomandă consumul unei cantităţi de apă suficiente pe tot parcursul zilei, dar şi a sucurilor din fructe şi legume preparate pe loc, ce stimulează şi întăresc imunitatea în faţa virusurilor.

La fel de importantă este fortificarea organismului prin activităţi fizice regulate.

Şi, pentru că în lunile călduroase este utilizat cel mai intens aerul condiţionat, trecerea din mediul răcoros la cel “fierbinte” se face treptat, niciodată brusc, în decurs de câteva minute pentru a permite corpului să se autoregleze.

Atenţie!

Răceala “de vară” durează, în general, o săptămână de la debutul primelor neplăceri şi până la estomparea şi dispariţia acestora. În cazul în care simptomele persistă, secreţiile nazale nu sunt purulente ci translucide şi mai lichide, se manifestă strănut, congestie nazală şi lăcrimare însă nu apar febra, transpiraţia şi tusea poate fi vorba despre o alergie şi este necesară consultarea unui medic.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau