Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce se infunda urechile la schimbarea de altitudine?

15-01-2018

Vi s-a intamplat sa vi se infunde urechile, sa ”pocneasca” si chiar sa apara o durere infundata la altitudine, in timpul zborului cu avionul, in telecabina sau pe serpetine? Acest fenomen este normal din cauza diferentei de presiune si, de multe ori, se regleaza destul de rapid. Exista, insa, situatii in care presiunea nu poate fi reglata cu usurinta, iar simptomele pot fi foarte suparatoare. Din fericire, efectele negative pot fi ameliorate prin diverse tehnici.

De ce se infunda urechile la schimbarea de altitudine?


Intr-o zi obisnuita, pe uscat, presiunea pe ambele parti ale timpanului este egala datorita canalului numit trompa lui Eustachio, un tub ingust captusit cu membrane ce leaga partea din spate a nasului de urechea medie, cu rol in mentinerea presiunii la niveluri normale.

La schimbarea de altitudine, din cauza modificarii rapide a presiunii exterioare, apare un dezechilibru intre presiunile care actioneaza de o parte si de alta a timpanului, trompa lui Eustachio fiind inchisa.

In timpul zborului, chiar daca o persoana se afla intr-o aeronava presurizata, odata cu cresterea altitudinii are loc o scadere a presiunii atmosferice, pentru ca aerul se rarefiaza. Acest lucru este resimtit la nivelul timpanelor, care nu se adapteaza imediat la dezechilibrul de presiune. Daca nu se egalizeaza presiunea in doar cateva secunde poate sa apara o durere apasatoare in una sau in ambele urechi.

Acelasi lucru se intampla in timpul scufundarilor sau in cazul in care se urca sau se coboara cu telecabina sau cu autovehiculul intr-o zona cu altitudine ridicata. Presiunea creste, iar trompa lui Eustachio nu se adapteaza suficient de repede la schimbare.

De aceea, inainte ca diferenta de presiune sa devina foarte mare, trebuie introdus aer din faringe in urechea medie prin trompa lui Eustachio, egalizand astfel presiunile de o parte si de alta a timpanului.

Pentru a ameliora situatia si a preveni senzatiile de astupare a urechii, scaderea acuitatii auditive, pocniturile infundate si durerea, se recomanda cascatul intentionat in mod repetat sau inghititul ”in gol”, ambele usurand presiunea prin deschiderea trompei lui Eustachio si permiterea trecerii aerului.

Pentru a usura inghititul repetat se poate tine in gura o bomboana dulce, se poate mesteca guma sau se pot lua multe guri mici de apa.

Musculatura activata  astfel se afla de o parte si de alta a trompei lui Eustachio, iar odata antrenati acesti muschi pun in miscare si trompa, care deschide drumul aerului, egalizand presiunile.

In cazul copiilor mici, cei mai afectati de diferentele de presiune din cauza structurii trompei lui Eustachio la varste fragede, se recomanda sa li se ofere un biberon cu un continut apetisant sau o suzeta unsa cu lichid dulce, care sa ii stimuleze sa inghita des.

Utilizarea unui decongestionant nazal inainte de calatoria la inaltime sau inainte de coborare poate fi de asemenea de ajutor pentru a facilita reglarea presiunii.

O alta optiune, care este bine sa se efectueze dupa celelalte tehnici, este manevra Valsava. Aceasta consta in strangerea narilor cu degetele, inghitirea unei guri de aer si incercarea de expirare a acestuia pe nas, actiune care trebuie repetata de mai multe ori. In cazul in care este efectuata corect, ar trebui sa se auda un ”pocnet” in urechi (provocat de deplasarea aerului prin trompa lui Eustachio) si presiunea sa se regleze.

Daca nu se realizeaza aceasta reglare a presiunii, pe langa resimtirea unei senzatii apasatoare la nivelul capului si urechilor, fluidul se poate scurge din membrane in zona trompei lui Eustachio in incercarea de a depasi vidul, o stare cunoscuta sub denumirea de ”apa in ureche”. In unele cazuri, rare, aceasta problema poate conduce la aparitia unei gauri in timpan, la deficiente de auz sau la ameteli.

Cele mai sensibile si mai predispuse persoane la dezvoltarea unor probleme din cauza diferentei de presiune sunt cele care sufera de inflamatii la nivelul urechilor sau cailor nazare.

Persoanele care se confrunta cu senzatii extrem de neplacute din cauza diferentelor de presiune si nu le pot ameliora cu usurinta, trebuie sa se adreseze pentru control de specialitate medicului otorinolaringolog (ORL).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau