Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De ce trebuie să tratezi cu seriozitate infecțiile urinare

15-01-2019

Infecțiile urinare sunt o afecțiune comună Da, sunt o afecțiune des întâlnită, care este diagnosticată mai degrabă la femei decât la bărbați, cauzată, în principal, de Escherichia Coli (E. Coli). În mai puține situații cauza sunt patogenii transmiși pe cale sexuală, fungilor sau paraziților. Printre adulții cu vârsta între 20 și 50 de ani, infecțiile urinare sunt de 50 de ori mai frecvente la femei. După vârsta de 50 de ani se schimbă acest raport deoarece la bărbați apare și adenomul de prostată.

De ce trebuie să tratezi cu seriozitate infecțiile urinare


Fiind o afecțiune cauzată de bacterii, atunci este tratată cu succes cu antibiotice, dar înainte sunt făcute analize specifice pentru a prescrie substanța față de care germenul are sensibilitate. De aceea, în cazul infecțiilor urinare recurente, numai medicul este cel care stabilește tratamentul deoarece de fiecare dată va analiza raportul beneficii versus riscuri pentru antibiotic ținând cont de istoricul medical și administrările anterioare. Luarea repetată fără avizul medicului a aceluiași antibiotic nu face decât să scadă opțiunile de tratament deoarece germenii devin rezistenți în timp la acea substanță.

În cazul femeilor însărcinate, frecvența infecțiilor urinare crește, iar vindecarea este foarte importantă pentru a evita complicațiile și riscurile. În timpul sarcinii, febra și infecțiile cresc riscul de avort spontan, așadar medicul va urmări cu multă atenție pacienta și va recomanda repetarea unor analize după încheierea tratamentului pentru a se asigura că viitoarea mamă este vindecată.

Un risc mai mare au și persoanele cu sistem imunitar slăbit (precum diabetici, persoanele cu HIV și pacienții care fac sau au făcut chimioterapie). Dar aceasta afecțiune este favorizată și de alte afecțiuni care blochează tractul urinar (precum litiaza renală sau pietrele la rinichi), afecțiuni ale prostatei care face mai dificilă urinarea, constipația în cazul copiilor, sau manevre medicale (cateter urinar sau sondă).

Care sunt simptomele unei infecții urinare

Nevoia imperioasă de a urina și mai frecvent decât de obicei

O senzație de durere sau de arsură în timpul urinării

Urină modificată (culoare și miros) și, uneori, cu sânge

Dureri abdominale inferioare

Stare de rău și de oboseală

La vârstnici pot să apară schimbări de comportament (precum o confuzie severă sau agitație).

Copiii sunt mai agitați, mai nervoși, fac febră (peste 37.5C), pot să facă în pat sau pe ei și evită să meargă la toaletă pentru a evita durerea din timpul urinării.

Atenție la simptomele care indică o infecție renală și necesitatea unui consult de urgență

Infecțiile urinare de tract inferior, netratate corespunzător sau nevindecate pot cauza complicații. În primul rând, infecția poate urca pe tract și afecta rinichiul, favorizând apariția bolii cronice renale, o afecțiune foarte gravă cu evoluție lentă, dar cronică, de obicei diagnosticată în fază avansată când funcție renală este serios compromisă.

Dacă ai dureri de spate, jos, temperatură ridicată sau simți că ești fierbinte și te trec frisoane sau te-ai simțit rău sau ai fost deja bolnav sau / și ai diaree, atunci mergi urgent la medicul urolog. Dacă ești sub tratament pentru o infecție urinară, dar te simți mai rău sau apar simptomele descrise mai sus, trebuie să mergi din nou la medic. Este posibil să fie vorba de o infecție de tract urinar superior (la rinichi) și nu este de glumă.

Ce poți face

În primul rând, trebuie să respecți tratamentul și recomandările medicului.
Adică trebuie să iei antibioticul la timp, exact pe perioada recomandată de medic, chiar dacă te simți mai bine. La adulți, simptomele se ameliorează, de obicei, după primele 5 zile, iar la copii în 2 zile. Dacă ai nelămuriri sau semne de întrebare, sau urmezi deja anumite tratamente, trebuie să le discuți cu medicul.

Poți lua paracetamol pentru a scăpa de dureri, maxim 4g (per adult) în decurs de 24 de ore, fracționat în doze de 500mg-1g, la interval de 4-6 ore. Ideal, începe du doze mici de 500mg, ar trebui să fie suficient să te ajute să treci peste durere. Și nu lua preventiv niciodată niciun analgezic, doar la nevoie. În cazul copilului sau al unui pacient adult cu alte afecțiuni, medicul este cel care va prescrie doza de paracetamol și va analiza și interacțiunea cu alte tratamente, dacă este cazul. Nu lua ibuprofen sau aspirină în caz de infecție la rinichi, deoarece aceste substanțe cresc riscul de complicații renale. Așadar, întreabă medicul ce să iei în caz de durere!

Poți să apelezi și la remedii naturiste, dar ca adjuvant (complementar) suplimente D-manoză, cu merișoare sau un probiotic (lactobacillus). Trebuie să știi că dintre acestea, există studii medicale care sugerează eficiența în prevenția infecțiilor urinare la femeile care nu sunt însărcinate doar pentru D-manoză (precum acesta). Mai mult, atenție la conținutul ridicat de zahăr a acestor suplimente. În această privință, poți întreba farmacistul ce opțiuni ai.

Să respecți niște reguli de stil de viață și de igienă. Trebuie să consumi mai multă apă  sau ceaiuri din plante fără cofeină sau care pot irita vezica. Igiena locală trebuie făcută corect, cu atenție cu apă călduță și produse speciale fără parfum. Folosește lenjerie intimă din bumbac, lejeră și evită pantalonii strâmți. Alege să faci duș mai degrabă decât baie; iar dacă totuși faci baie, nu folosi spumă sau produse care sunt parfumate. Urinează de fiecare dată după ce faci sex și de fiecare dată când ai nevoie, golind în întregime vezica.

Iată care sunt factorii de risc pentru infecțiile urinare. La femei, printre factorii de risc se numără: folosirea diafragmei, folosirea unor prezervative și spermicide locale, actul sexual neprotejat sau cu parteneri necunoscuți, utilizarea antibioticelor și istoric de infecții urinare recurente. Modificarea florei vaginale crește riscul de infecții urinare.

În cazul vârstnicilor sau persoanelor cu incontinență sau a celor imobilizate, trebuie o atenție sporită asupra igienei din zona genitală deoarece murdărirea cu fecale a perineului crește riscul de infecții urinare. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau