Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

De la tusea seaca la cea productiva

04-12-2014

La inceput precum si atunci cand agentul determinant este iritativ sau alergizant tusea este uscata ulterior devine productiva. De altfel la nivelul cailor respiratorii ale fiecarei persoane sanatoase si nefumatoare se produc 100 ml de mucus care strabate caile respiratorii catre laringe faringe dupa care mucusul devenit sputa este inghitit. In cazul fumatorilor a persoanelor diagnosticate cu infectii respiratorii sau alergii productia de mucus este excesiva iar cand este eliminata tusea devine productiva.

De la tusea seaca la cea productiva


Tusea este cel mai frecvent simptom al unei suferinte a aparatului respirator.Aparitia ei este determinata de doua posibile mecanisme: stimularea fibrelor nervoase senzitive de la nivelul epiteliului cailor respiratorii prin prezenta secretiilor excesive (aparute secundar unui fenomen inflamator declansat de o infectie virala sau bacteriana, sau a agentilor iritanti din compozitia fumului de tigara inhalat), a unui corp strain sau a unei tumori;

hipersensibilizarea receptorilor senzitivi de la nivelul epiteliului cailor respiratorii prin prezenta unui agent iritant (ex. Capsaicina din ardeiul iute, piperul etc.) sau alergizant (puful, praful etc.).

Senzatia de a stranuta sau de a tusi este resimtita ca o senzatie de "mancarime" sau "gadilat"la nivelul gatului, urmatade rafale de stranuturi induse de schimbari bruste de temperatura, spray-uri, parfumuri sau fumul de tigara. La inceput, precum si atunci cand agentul determinant este iritativ sau alergizant, tusea este uscata, ulterior devine productiva. De altfel, la nivelul cailor respiratorii ale fiecarei persoane sanatoase si nefumatoare se produc 100 ml de mucus care strabate caile respiratorii catre laringe, faringe dupa care mucusul devenit sputa este inghitit. In cazul fumatorilor, a persoanelor diagnosticate cu infectii respiratorii sau alergii, productia de mucus este excesiva, iar cand este eliminata, tusea devine productiva.

In functie de perioada in care tusea este persistenta, aceasta poate fi clasificata in tuse acuta (cu durata pana la 3 saptamani), subacuta (intre trei saptamani si doua luni) sau cronica (mai mult de 2 luni). Tusea acuta apare cel mai frecvent ca simptom de debut al unei raceli banale, a guturaiului - rinosinuzita virala, al unei rinite alergice, precum si in cazul unei infectii bacteriene ca sinuzita bacteriana acuta sau ca exacerbare a unei bronhopneumopatii cronice obstructive. Tusea subacuta este cel mai frecvent secundara unei infectii a tractului respirator sau poate insoti o sinuzita bacteriana subacuta (in acest caz este productiva, iar persoana resimte cefalee intensa si rinoree purulenta).

Aceasta poate fi si o forma de manifestare a astmului bronsic. Tusea cronica este, in 95 % din cazuri, rezultatul unei patologii cronice la nivelul nazo-faringo-laringian, a astmului bronsic, bronsitei cronice (in cazul fumatorilor cronici), a unei boli de reflux gastro-esofagian (in acest caz fiind insotita de senzatie de "arsura" si de eructatii), sau a tratamentului cu inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei (spre exemplu captopril, enalapril etc.). In 5% din cazuri, tusea cronica este o manifestare a unui cancer bronhopulmonar, a unei tuberculoze, sarcoidoze, insuficiente cardiace, sindromului de aspiratie secundar unei disfunctii faringiene. Tusea de cauza "psihogena" este intotdeauna un diagnostic de excludere.

Avand in vedere multitudinea cauzelor posibile ale aparitiei si persistentei tusei, este recomandabil ca orice persoana la care tusea persista mai mult de trei saptamani sa se adreseze mai intai medicului de familie, care, tinand cont de istoricul pacientului si de un examen clinic amanuntit, insotit sau nu de efectuarea unei radiografii de sinusuri si a unei radiografii pulmonare, va putea identifica patologia care sta la baza aparitiei tusei.

Este important de retinut ca tipul de tuse (seaca, productiva, latratoare, suieratoare, nocturna, cvasipermanenta) nu este suficient si nici macar necesar in stabilirea unui diagnostic. De aceea, este imperativ necesar sa consultati un medic de familie si ulterior un specialist in patologia cailor respiratorii (ORL, pneumologie, boli infectioase etc.) care va recomanda efectuarea de analize si investigatii suplimentare ce vor folosi la precizarea diagnosticului si astfel la stabilirea unei conduite terapeutice eficiente.

Dr. LAVINIA VIJA
Comentarii

Bejenaru M.
Mierea cu ghimbir poate trata raceala foarte bine. La fel la recomandarea medicului folosesc adaugator si siropul Prospan pe baza de iedera. Foarte bun pentru tusa seaca si productiva. calmeaza rapid tusa si e tolerat foarte bine inclusiv de copii.
Arsenie C.
Intr-adevar cel mai bine este de a consulta un medic. Noi la recomandarea medicului pediatru , am luat siropul Prospan, care ne-a explicat ca este bun si pentru tusa seaca si pentru cea productiva. Am baut multe ceaiuri calde cu lamiie si miere.

Lasa-ne comentariul tau