Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Deficitul de vitamina D si diabetul zaharat

01-03-2017

Printre factorii care determina insuficienta sau carenta de vitamina D se numara expunerea redusa la soare, aportul alimentar inadecvat, obezitatea si interactiunile cu anumite medicamente.

Deficitul de vitamina D si diabetul zaharat


Vitamina D este necesara pentru productia de insulina, cat si pentru ameliorarea sensibilitatii la insulina. Mai multe studii  au aratat ca printre rolurile benefice ale vitaminei D se numara preventia distrugerii celulelor pancreatice secretante de insulina si ameliorarea tolerantei fata de transplantul de celule beta pancreatice.

De asemenea, studiile au demonstrat ca sensibilitatea la insulina creste cu 60% cand nivelurile plasmatice de vitamina D sunt corectate de la insuficienta de vitamina D la limita minima a concentratiei plasmatice normale. Comparativ cu medicamentele antidiabetice eficiente, precum metforminul, vitamina D amelioreaza mai bine sensibilitatea la insulina.

Intr-un studiu recent, pacientii cu toleranta alterata la glucoza - precum persoanele supraponderale sau obeze, cu niveluri glicemice ridicate, intre 110-125 mg/dl,

dimineata, dupa mai mult de 6 ore de post alimentar - , care au primit suplimente zilnice de 500 mg de calciu si 700 UI de vitamina D (vitamina D3) au avut, dupa 3 ani de suplimentare, o progresie catre insulino-rezistenta si diabet zaharat mai lenta si mai redusa decat  populatia care a primit suplimente de tip placebo.

Efectele benefice asupra pancreasului difera in functie de tipul de vitamina D administrat, vitamina D3 fiind mai eficienta decat vitamina D2.

Vitamina D2 este importanta pentru rezistenta si mentinerea in limite normale a densitatii minerale osoase, in timp ce vitamina D3 protejeaza functia pancreasului endocrin si productia de insulina.

Pentru a intelege mai bine implicatiile, pe termen lung, ale suplimentarii cu vitamina  D3 sunt necesare studii clinice realizate pe un numar mare de pacienti, pentru a putea fi verificate rezultatele si a se cunoaste in ce masura corectarea unei deficiente sau  insuficiente in vitamina D poate ameliora controlul glicemic la o persoana diabetica sau cu predispozitie pentru diabet zaharat. Deficitul de vitamina D se asociaza cu intoleranta la glucoza, rezistenta la insulina si obezitate.

Corectarea deficitului de vitamina D amelioreaza sensibilitatea la insulina.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie Comentarii

Lasa-ne comentariul tau