Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Depresia

04-12-2014

Depresia este o tulburare a afectelor, care se caracterizeaza, in principal, prin: dispozitie depresiva, adica un sentiment subiectiv de tristete (de a i se fi scufundat corabiile) asociat cu pierderea interesului sau a placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, in cea mai mare parte a zilei, la care poate fi asociata si anxietatea.

Depresia


Depresia este o tulburare a afectelor, care se caracterizeaza, in principal, prin: dispozitie depresiva, adica un sentiment subiectiv de tristete (de a i se fi "scufundat corabiile") asociat cu pierderea interesului sau a placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, in cea mai mare parte a zilei, la care poate fi asociata si anxietatea.

Factori de risc pentru depresie: istoric familial de depresie, existenta unuia sau a mai multor episoade depresive in antecedente, evenimente psihotraumatizante (decesul sau pierderea unei persoane dragi, intrarea in somaj etc.), probleme maritale (conflicte, divort etc.), afectiuni medicale: boli cardio-vasculare (boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic), boli cronice (diabet zaharat, cancer, durere cronica), o afectiune severa descoperita recent, administrarea unor medicamente ce pot provoca simptome depresive, consumul de alcool sau de droguri, factori de risc suplimentari pentru depresie la femei (nasterea recenta, folosirea de anticonceptionale orale, sindromul premenstrual sever, menopauza), stresul, oboseala. Simptomele depresiei Dispozitie depresiva (tristete prelungita care poate fi insotita de iritabilitate, irascibilitate sau accese de plans) in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi. Sentimente de lipsa de speranta, de inutilitate, de neajutorare, de vinovatie. Pierderea placerii si interesului (senzatia ca nu il mai bucura nimic) pentru diverse activitati care inainte faceau placere pacientului: studiu, informare, calatorii, contacte sociale etc. Scaderea capacitatii de concentrare a atentiei pentru diverse activitati mai mult sau mai putin solicitante. Scaderea capacitatii de a-si aminti, adica evocari lente si dificile, sarace care cu tot efortul facut, realizeaza o situatie jenanta pentru pacient. Lentoare psihomotorie, scaderea performantelor intelectuale, incetinirea ritmului si fluxului ideativ, scaderea capacitatilor imaginative. Ganduri recurente de moarte sau de suicid (cu trecere sau nu la act).

Semne vegetative: nivel scazut al energiei, fatigabilitate, tulburari ale apetitului alimentar insotite de scadere/crestere ponderala, tulburari de somn (insomnie, hipersomnie), tulburari digestive (constipatie/diaree), cefalee sau dureri cu alta localizare, uscaciunea gurii etc. Elemente cu specificitate de varsta: copii (iritabilitate, acuze somatice, agitatie, tulburari anxioase, fobii), adolescenti (dificultati scolare, absenteism, abuz de substante, promiscuitate, comportament antisocial, igiena precara), varstnici (deficite cognitive ce pot mima dementa, apatie, distractibilitate). Unde se trateaza depresia? Persoanele care sufera de de presie trebuie sa se adreseze serviciului de psihiatrie unde poate fi initiat un tratament corespunzator. De asemenea, in unele cazuri poate fi asociata si psihoterapia.

Dr. ALEXANDRA BARJOVEANU
Comentarii

Iosif T.
Buna ziua! Exact cum scrie mai sus toate semnele acestea am si eu am 42 de an in anul 2010 mo pus un stend pe vena la inima si deatuncea am si eu depresie si nu stiu ce sa ieu unde sa maduc sunt din maramures baia mare si foarte ,foarte rau ma simt nu am nici un cef sa traiesc nu ma bucura nimic va rog spunet ce sa fac unde sa maduc ca sa ma trateze din boals asta. Multumesc. Si adtept raspunsul. Iosif.

Ceea ce descrieti corespunde unei depresii. Va recomand sa mergeti in consult la un medic psihiatru care poate evalua in functie de medicatia cardiologica pe care o aveti care ar fi tratamentul cel mai adecvat pentru depresie

Lasa-ne comentariul tau