Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Depresia, ”câinele negru” din mintea noastră

09-07-2018

În poezia “Melancholia”, Robert Bly vorbeşte despre ”câinele negru” care îl însoţeşte peste tot referindu-se la depresie, o metaforă împrumutată şi de Winston Churchill care s-a descris urmărit constant de această stare comparată cu o prezenţă ”neagră” de care nu putea scăpa şi cu care a fost nevoit să se obişnuiască să trăiască. Aceasta este, poate, cea mai bună definiţie a depresiei, o problemă de sănătate cu care fiecare persoană afectată este nevoită să lupte şi de care simte că nu va scăpa niciodată. Însă, este bine de ştiut că aceste ”câine negru” poate fi ”dresat”, iar depresia se tratează cu ajutor specializat.

Depresia, ”câinele negru” din mintea noastră


Depresia este, în cel mai rău caz, o boală înfricoșătoare, debilitantă, care perturbă viaţa de zi cu zi, afectează sănătatea, relaţiile profesionale şi familiale şi poate duce la suicid. În prezent, milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu depresie. Mulți dintre acești indivizi și familiile lor se tem să vorbească despre luptele lor sau minimizează această problemă și întârzie momentul în care apelează la ajutor specializat. Chiar şi în ţările civilizare, circa o jumătate dintre depresivi nu sunt diagnosticaţi şi trataţi, iar procentul ajunge până la 80-90% în statele mai puţin dezvoltate, notează The Guardian.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), depresia este o tulburare mintală care afectează la nivel mondial peste 300 de milioane de persoane de toate vârstele.

De asemenea, depresia este cauza principală de dizabilitate.

Depresia se manifestă printr-o stare persistenţă de tristeţe şi prin pierderea interesului faţă de activităţi pe care persoana afectată le efectua anterior cu plăcere, însoţite de scăderea nivelului de energie şi a productivităţii, anxietate şi sentimente de ”goliciune interioară” şi chiar tendinţă spre suicid pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni.

În funcţie de frecvenţa şi de severitatea simptomelor, un episod depresiv poate fi catalogat drept uşor, moderat sau sever. Un individ cu depresie uşoară va prezenta unele dificultăţi în ceea ce priveşte îndeplinirea activităţilor de zi cu zi şi participarea la activităţi sociale, însă în general nu se va retrage din acestea. O persoană cu depresie severă nu va mai putea continua să îndeplinească activităţile obişnuite, se va retrage din viaţa socială, nu va da randament la serviciu sau la şcoală şi va fi mai mult absentă din viaţa de familie.

Depresia este determinată, în general, de o predispoziţie genetică. Un studiu efectuat recent la nivel internaţional a identificat 44 de factori genetici care cresc riscul de depresie majoră. De asemenea, diverse experienţe traumatizante pot fi la baza apariţiei acestei probleme care poate avea şi alte cauze printre care se numără sărăcia, şomajul, anumite boli fizice şi abuzul de diverse substanţe. Motivele trebuie investigate cât mai curând deoarece consecinţele acestei afecţiuni sunt imense. Pe lângă afectarea vieţii lor şi a persoanelor apropiate, depresivii sunt mai susceptibili să moară de leucemie, cancer de prostată sau de colon, de pancreas ori de esofag, conform unui studiu publicat recent în revista British Medical Journal. În plus, cercetătorii au arătat în mai multe analize că simptomele de depresie sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare şi de obezitate.

Practic, studiile sugereaza ca dezechilibrul hormonal legat de depresie duce la o productie mai ridicata de cortizol si inhiba mecanismele naturale de repare a ADN-ului, ceea ce slabeste apararea fata de cancer.

Persoanele afectate, sau membrii de familie, trebuie să ceară cât mai grabnic ajutor la medicul de familie care va recomanda vizita la un specialist. De asemenea, trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos, iar mesajul pe care cei dragi trebuie să-l transmită depresivului este că merită să accepte toată susţinerea de care beneficiază.

Pentru tratarea depresiei sunt esenţiale comunicarea şi socializarea. De asemenea, exprimarea  prin artă, responsabilitatea faţă de copii, de animale sau de societate sau voluntariatul sunt câteva dintre activităţile ce previn şi tratează o bună parte a manifestărilor depresive.

Şi sportul poate ajuta foarte mult, la fel şi orientarea către credinţă. De altfel, studiile în domeniu au demonstrat că depresiile au o incidenţă mult mai mică la persoanele care au activităţi sportive sau spirituale.

Deoarece depresia poate pune viaţa în pericol, medicul de familie, psihologul sau medicul psihiatru au datoria să se deplaseze la domiciliul persoanei deprimate dacă aceasta are o stare cronică sau majoră şi nu cooperează.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau