Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Depresia - cauze, simptome si tratament

29-07-2016

Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme psihologice, care afecteaza pe aproape toata lumea, fie prin experienta personala, fie prin depresia unui membru al familiei. Afla mai multe despre cauzele, simpomele si tratamentul depresiei!

Depresia - cauze, simptome si tratament


Depresia poate interfera cu functionarea normala a persoanei, iar cauzele des intalnite sunt problemele de la locul de munca, cele sociale, dar si cele de adaptare familiala. Aceasta produce durere si suferinta nu doar pentru cei care au tulburarea, ci si pentru cei apropiati lor. O depresie grava si netrata poate distruge viata de familie, precum si durata de viata a persoanei deprimate.

Depresia este o conditie psihologica care schimba modul in care te simti si afecteaza, de asemenea, comportamentul social. Toti ne-am simtit tristi la un moment dat, dar nu in toate cazurile este vorba despre depresie.

Atunci cand ne confruntam cu probleme serioase este posibil sa ne simtim obositi sau descurajati. Aceste sentimente trec in cateva zile sau saptamani, odata cu adaptarea noastra la stres.

ATENTIE! Daca aceste sentimente persista, se intensifica si incep sa interfereze cu munca sau cu familie, atunci poate fi depresie. Cele mai multe persoane diagnosticate cu depresie sunt tratate cu succes. Din nefericire insa, depresia nu este intotdeauna diagnosticata, intrucat multe dintre simptome mimeaza boala fizica (exemplu: tulburari ale somnului, lipsa apetitului).

Recunoasterea depresiei este primul pas in tratarea acesteia. Aproape doua treimi din populatia depresiva nu primeste tratament adecvat, deoarece: simptomele nu sunt recunoscute ca depresie, persoanele deprimate sunt considerate ca fiind slabe sau lenese, stigmatul social ii determina pe multi sa evite tratamentul necesar, sau, mai grav, multe simptome sunt gresit diagnosticate ca probleme fizice.

Simptomele depresiei sunt: privirea in gol, tristete, pierderea interesului pentru activitatile pe care le faceati de obicei, agitatie, iritabilitate, plans excesiv, sentimente de vinovatie, inutilitate, lipsa sperantei, pesimism, tulburarile apetitului alimentar, oboseala, dificultati de concentrare. 

Vulnerabilitati

Oamenii care au o stima de sine scazuta si care se desconsidera constant sunt pesimisti; de altfel, cei care sunt coplesiti de stres sunt mai predispusi la depresie. Factorii sociali de invatare, de asemenea, explica de ce apar probleme de ordin psihologic intr-o familie, din generatie in generatie. Daca un copil creste intr-un mediu pesimist, in care incurajarea este rara, copilul va dezvolta o vulnerabilitate la depresie. Totodata, un deces, bolile cronice, probleme de relatie, stresul la munca ori regresul financiar pot declansa un episod depresiv.

Tratamentul depresiei

Cele mai frecvent utilizate tratamente pentru depresie sunt psihoterapia si medicamentatia antidepresiva, sau o combinatie a celor doua. Care dintre acestea este modalitatea cea mai potrivita de tratament pentru o persoana depinde de natura si gravitatea depresiei.

In depresiile usoare sau moderate, psihoterapia este probabil tratamentul cel mai adecvat. In cazurile severe de depresie  medicamentatia este recomandata pe langa psihoterapie. In tratamentul combinat medicamentele va pot scuti de simptomele fizice intr-un timp scurt si acest timp va permite psihoterapiei sa va furnizeze mai multe modalitati eficiente de tratament.  

Psihoterapia

Psihoterapia este utilizata pentru tratarea depresiei in mai multe moduri. In primul rand este vorba despre terapia de sustinere care poate ajuta la alinarea durerii si a disperarii produse de depresie.

In al doilea rand terapia cognitiv comportamentala ajuta in a  schimba ideile pesimiste, asteptarile nerealiste, critica excesiva care creeaza depresie. Terapia cognitiva poate ajuta o persoana deprimata sa recunoasca si sa faca diferenta intre problemele de viata critice si cele  minore. De asemenea o poate ajuta sa dezvolte obiective de viata pozitive precum si o auto-evaluare pozitiva.

In al treilea rand in tratamentul depresiei este de obicei necesar sa se modifice zonele de viata ale persoanei care creeaza un stres semnificativ si care contribuie la depresie. Acest lucru poate necesita terapie comportamentala pentru a dezvolta o mai buna adaptare la stres si cresterea abilitatii de rezolvare a problemelor.

Medicamentatia antidepresiva

Atentie! Medicamentele antidepresive nu vindeca depresia, ele doar va ajuta sa va simtiti mai bine prin controlarea anumitor simptome. Daca sunteti deprimat din cauza unor probleme de viata, cum ar fi conflictele dintr-o relatie, divort, pierderea unei persoane dragi, presiuni la  locul de munca, crizele financiare, probleme medicale serioase ale tale sau ale unui membru al familiei, probleme juridice, sau probleme cu copiii dumneavoastra, luarea  unei pastile nu va face aceste probleme sa dispara, insa simptomele vor fi mult mai usor de suportat.

Medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei actioneaza pe cai chimice diferite. Medicamentatia trebuie monitorizata pentru a se asigura doza cea mai eficienta si pentru a minimaliza efectele adverse. Medicul dumneavoastra o sa va furnizeze toate informatii cu privire la posibilele efecte secundare si / sau restrictii alimentare.

DORINA STAMATE

Psihoterapeut, Clinica Oana Nicolau
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau