Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Depresie de iarna sau reactie de ”hibernare”?

01-03-2018

In lunile de iarna se inregistreaza un varf al frecventei starilor de tristete si astenie si al incapacitatii de a gasi bucurie in activitatile care in mod obisnuit produceau placere. Insa, scaderea nivelului de energie in sezonul rece nu trebuie confundata cu depresia de iarna, mai putin cunoscuta decat, spre exemplu, astenia de primavara. Aceasta reprezinta o tulburare afectiva care, in ciuda a ceea ce se crede, nu este decat intr-o mica masura influentata de anotimp ea fiind deja prezenta in organism si manifestandu-se evident intr-un moment al anului in care sistemul imunitar este mai slabit, iar cantitatea de lumina solara este cea mai redusa.

Depresie de iarna sau reactie de ”hibernare”?


In general, depresia de iarna poate fi recunoscuta prin aparitia unor simptome usor de identificat de persoana afectata sau de cele din jurul ei, precum lipsa acuta si constanta de vitalitate, imposibilitatea de a mai gasi bucurie in activitatile care inainte ofereau placere, stare de oboseala permanenta si dificultate la trezire si la scularea din pat. De asemenea, efectele se pot manifesta prin somnolenta accentuata in timpul zilei si greutate de a adormi, scaderea puterii de concentrare si a performantelor fizice, nivel redus de energie, dar si lipsa de dorinta de a socializa, de apetit sexual si de determinarea de a iesi din casa. Pentru unii, aceasta stare poate conduce catre mancat excesiv, fiind preferate in special alimentele foarte bogate in calorii, ceea ce contribuie de cele mai multe ori la ingrasare, insa pentru altii depresia se poate traduce prin refuzarea hranei si aparitia, in timp, a anorexiei.

Spre deosebire de depresia de iarna, reactia de ”hibernare”, normala in sezonul rece, se manifesta prin incetinirea ritmului organismului ca urmare a temperaturilor scazute, a micsorarii zilelor si implicit a cantitatii mici de lumina solara si a alimentatiei mai sarace in fructe si legume crude. ”Hibernarii” ii este caracteristica scaderea nivelului de energie, insa nu si atitudinea antisociala, preponderent negativa, si starea continua si de multe ori aparent inexplicabila de tristete, acestea fiind semne clare de depresie.

Potrivit unei cercetari efectuata de o echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie, publicata in Journal of Affective Disorders, cele mai afectate de aceste stari care se manifesta iarna sunt femeile, acestea fiind mai influentare de activitatea hormonala.

In cazul unei incetiniri firesti a ritmului activitatilor zilnice, cauzata de sezonul rece, schimbarea alimentatiei prin includerea a cat mai multe fructe si legume proaspete, un program regulat de exercitii fizice, profitarea la maximum de razele de lumina solara prin plimbari in aer liber si administrarea de suplimente pe baza de vitamine si minerale, la recomandarea medicului, pot combate cu succes melancolia si stimula vitalitatea.

Insa, in situatia in care viata obisnuita este perturbata de o depresie ce se manifesta continuu si perturba viata obisnuita, nu trebuie intarziata cautarea ajutorului de specialitate la psihoterapeut si/sau psihiatru deoarece aceasta tulburare afectiva sezoniera, care reprezinta un semn foarte important al unei depresii severe, poate duce la dezvoltarea de tulburari bipolare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau