Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Despre flora intestinala si preventia diabetului zaharat

23-07-2018

Regimul alimentar mediteranean, caracterizat printr-o alimentatie bogata in fructi, legume, graminee si produse piscicole permite ameliorarea florei microbiote intestinale. O alimentatie mai bogata in produse vegetale amelireaza cu 7% bacteriile intestinale fata de 0,5%, cazul regimului alimentar occidental, bazat pe consumul de carne.

Despre flora intestinala si preventia diabetului zaharat


Studierea pe termen lung a impactului regimului alimentar, bazat pe chestionare de calitate de viata a aratat beneficiile regimului mediteranean asupra  cresterii la nivel intestinal a bacterilor din familia Lactobacillus : aceste microorganisme probiotice sunt considerate benefice pentru sanatatea umana.

Regimul alimentar occidental, bazat pe consumul de grasimi animale, unt, oua, siropuri bogate in fructoza si zaharaoza faciliteaza o flora micorbiota putin benefica sanatatii, in timp ce un regim alimentar mediteranean, care consta in consumul de ulei de masline, ulei d epeste, naut, sucuri d elegume si fructe in piure sau un compot, chiard aca au acelasi aport caloric, amelioreaza flora intestina in mod benefic.

Se considera ca in intestin avem 2 miliarde de bacterii, unele de calitate buna altele de calitate mediocra. Un dezechilbru al florei microbiote poate favoriza sau chair declansa un diabet zaharat de tip 2.

Un studiu publicat in 2016 in revista Nature a aratat ca in populatia de microorganisme intestinale, unele au un rol in sineza unor aminoacizi ramificati care determina insulinorezistenta.

Alimentatia mediteraneana scade nivelul bacteriilor care ar putea produce insulinorezistenta si declansa un diabet zaharat de tip 2.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau