Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Despre gripa

17-12-2014

Gripa este o infectie respiratorie acuta, determinata de virusuri. Exista mai multe tulpini de virusuri gripale, acestea fiind diferite de la un sezon la altul. Simptome - adesea, gripa debuteaza brusc cu: febra mare, frison, cefalee (durere de cap), stare generala alterata, dureri oculare, dureri musculare, dureri de gat, dificultati la inghitire, secretii naso-faringiene, stranut, tuse, scaderea poftei de mancare.

Despre gripa


Gripa este o infectie respiratorie acuta, determinata de virusuri. Exista mai multe tulpini de virusuri gripale, acestea fiind diferite de la un sezon la altul.

Simptome

Adesea, gripa debuteaza brusc cu: febra mare, frison, cefalee (durere de cap), stare generala alterata, dureri oculare, dureri musculare, dureri de gat, dificultati la inghitire, secretii naso-faringiene, stranut, tuse, scaderea poftei de mancare. Toate simptomele sunt similare celor dintr-o raceala obisnuita, insa tind sa fie mai severe, febra poate dura 3-5 zile. Boala se manifesta la 1-4 zile dupa contactul cu virusul.

Transmiterea

Virusul se transmite pe cale aerogena, prin intermediul picaturilor de saliva raspandite in aer de tuse si stranut sau se poate transmite prin contactul direct cu persoana bolnava. Daca virusul ajunge la plamani, pot aparea complicatii ca: bronsita, pneumonia, agravarea unor boli cronice (astm bronsic, boli cardiace). Complicatiile sunt mai frecvente la persoanele varsnice, la cei cu boli cronice sau cu imunitate scazuta.

Tratament

simptomatic: antitermice (pentru scaderea febrei), analgezice (pentru ameliorarea durerilor de cap), decongestionante nazale, antitusive, antiinflamatoare; dieta bogata in lichide; repaus la pat.

Prevenire

vaccinare antigripala (imunizare activa): principala metoda de profilaxie; tratarea afectiunilor cronice (scad imunitatea); cresterea imunitatii organismului: alimentatie echilibrata bogata in fructe si legume; evitarea aglomeratiei si a contactului cu persoane bolnave de gripa.

Contraindicatiile vaccinarii

alergie la una din componentele vaccinului; copii sub 6 luni; prezenta unei infectii acute.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau