Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Desprinderea de retina, vindecabila in 80% dintre cazuri daca e remediata la timp

31-07-2015

Retina este de fapt un tesut neurosenzorial, ce captuseste peretele din spatele ochiului, raspunzatoare pentru imaginile pe care noi le percepem. Centrul sau este numit macula optica si este singura componenta ce raspunde de vederea clara. Restul, retina periferica, are sarcina de a se ocupa de vederea laterala. Partea din afara centrului maculei optice, care ocupa 95% din retina, nu este capabila de o vedere detaliata.

Desprinderea de retina, vindecabila in 80% dintre cazuri daca e remediata la timp


Exista unele cazuri in care retina se detasaza de peretele din spatele ochiului si este desprinsa de la sursa de hrana isi pierde capacitatea de a functiona. Cauzele acestei probleme pot fi impartite in trei mari categorii: desprinderea prin dehiscenta, desprinderea exudativa si desprinderea prin tractiune.

Poate fi cauzata de factori externi

Desprinderea retinei prin dehiscenta este cea mai des intilnita. Practic, fluide straine patrund si separa retina senzoriala de epiteliul de dedesubt sau de membrana coroida rezultind ruperea. Aceasta din urma este o membrana puternic vascularizata care contine celule de pigmentare, legate intre ele si facute sanvis intre retina si sclerotica.

Desprindera exudativa apare atunci cind lichidul subretinal se acumuleaza si duce la desprindere, insa fara rupere. Acest lucru cauzeaza de obicei aparitia unor tumori sau inflamatii.

Al treilea tip de desprindere a retinei, cea prin tractiune, este o consecinta a ciocnirii intre corpul vitros  si retina. Cauzele cele mai des intilnite ale acestei afectiuni sunt diabetul retinopat si distrugerea celulelor.

Se trateaza cu laserul

Desprinderea de retina poate fi recunoscuta dupa simptome precum vedere centrala incetosata, puncte luminoase plutitoare care se misca in cimpul vizual sau flash-uri luminoase.

Este foarte important sa fie corectata la timp cu ajutorul medicului specialist. In acest sens, e bine de stiut ca de cele mai multe ori, in faza incipienta, desprinderea retinei se trateaza cu laserul, sudind practic retina de spatele ochiului. O alta procedura asemanatoare este criopexia, care foloseste in locul caldurii, metoda inghetarii. Stadiul avansat al bolii se trateaza chirurgical.

Daca persoanele care sufera de desprindere de retina iau masuri din pripa, sansele de recapatare a vederii sunt de 80%.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau