Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Dezechilibrul florei vaginale

14-08-2017

Multe femei se plang de aparitia unor simptome neplacute in zona genitala: prurit (mancarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala. Poate fi semn ca echilibrul florei vaginale este afectat.

Dezechilibrul florei vaginale


Multe femei se plang de aparitia unor simptome neplacute in zona genitala: prurit (mancarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala. Poate fi semn ca echilibrul florei vaginale este afectat.

Flora vaginala feminina reprezinta un factor important de protectie impotriva proliferarii germenilor patogeni. Ecosistemul vaginal are o populatie compusa din miliarde de bacterii benefice denumite lactobacili. Lactobacilii, prin producerea de acid lactic, contribuie la mentinerea echilibrului corect al florei prin pastrarea unui pH acid la nivelul vaginului, mediu in care bacteriile patogene sau fungii nu se pot multiplica.

Lactobacilii sunt esentiali in mentinerea unei flore vaginale sanatoase si a functionarii normale a sistemului uro-genital.

In anumite circumstante, cum ar fi stresul, slabirea sistemului imunitar, administrarea de antibiotice, igiena locala exagerata, modificari hormonale (utilizarea de contraceptive, sarcina, menopauza etc.), echilibrul florei este perturbat. Drept rezultat, numarul lactobacililor se reduce, ei nemaiputandu‑si indeplini adecvat rolul protectiv, iar bacteriile patogene sau fungii pot prolifera.

Consecinta acestui dezechilibru o reprezinta aparitia manifestarilor neplacute in zona intima.

Multe femei trec des prin aceasta simptomatologie, iar tratamentul cu antibiotice, pe langa germenii patogeni, reduce si numarul lactobacililor. De aceea, nu e de mirare ca numeroase femei se  confrunta cu simptomatologie recurenta si cu reducerea calitatii vietii. Din cauza sentimentului de jena frecvent, femeile nu discuta despre simptomele aparute la nivelul zonei intime, ci se retrag si sufera in tacere. Aceasta le afecteaza nu doar stima de sine, ci si relatia cu partenerul de viata. In aceste cazuri se recomanda un consult medical, efectuarea de analize dintre care frotiul vaginal este esential.

Functia de rezervor a tractului intestinal pentru lactobacilii vaginali si suplimentarea orala cu lactobacili ajuta la mentinerea normala a florei vaginale si la prevenirea tulburarilor functionale de la nivelul acesteia.

Dintre tipurile de lactobacili cu rol benefic, prezenta lactobacilului crispatus are o importanta deosebita.

Totodata, este importanta si asigurarea unei compozitii fiziologice de lactobacili pentru mentinerea florei vaginale.

Administrarea lactobacililor poate fi facuta local sau oral, cea orala avand beneficii certe: este simpla si igienica, este posibila oricand, nu are niciun fel de restrictii, poate fi utilizata inclusiv in timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii, nu are legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit si nici nu interfera cu administrarea locala a altor produse.

Lactobacilii, prin producerea de acid lactic, contribuie la mentinerea echilibrului corect al florei prin pastrarea unui pH acid la nivelul vaginului, mediu in care bacteriile patogene sau fungii nu se pot multiplica.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau