Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul afecteaza viata sexuala

28-07-2016

Cauzele principale ale disfunctiei sexuale sunt anumite probleme fizice, stresul, anxietatea, abuzul de alcool si tutun, obezitatea, anumite medicamente (antidepresive si antihipertensive, spre exemplu) si depresia.

Diabetul afecteaza viata sexuala


Un alt factor, insa, amintit destul de rar, este diabetul. Astfel, mare parte dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala, fie ca e vorba despre diabet de tip 1 sau de diabet de tip 2, observa ca, in timp, viata lor sexuala are de suferit. Din pacate, insa, din diverse motive, doar o mica parte dintre acestea apeleaza la ajutor medical specializat, ceea ce contribuie la degradarea vietii de cuplu.

Potrivit statisticilor, disfunctia sexuala in cazul diabeticilor este mai frecventa la femei decat la barbati. In cazul celor din urma, aceasta afecteaza circa 50% dintre indivizii trecuti de 45 de ani. De asemenea, s-a constatat ca intre 35 si 75% dintre barbatii care au diabet zaharat vor dezvolta la un moment dat un anumit grad de disfunctie erectila.

La femei, scade excitatia si placerea

In cazul femeilor cu diabet, in timp, se observa scaderea libidoului, diminuarea excitatiei sexuale, absenta sau reducerea frecventei orgasmului, scaderea lubrifierii naturale a vaginului, reducerea elasticitatii acestuia si durere la contactul sexual (dispareunie).

Acestea sunt cauzate de scaderea fluxului sangvin la nivelul vaginului, determinata de alterarea functiei nervoase somatice si vegetative, dar si de neuropatia diabetica senzitiva, ce presupune reducerea sensibilitatii.

Tratamentul consta, in primul rand, in consiliere psihologica, individuala si de cuplu. De asemenea, se pot inlocui anumite medicamente ce pot contribui la agravarea disfunctiei sexuale feminine. Utilizata in acest caz este si terapia de substitutie estrogenica (creme vaginale, patch-uri). Dupa cum s-a observat in urma anumitor studii, aceasta este indicata in special femeilor diagnosticate cu diabet zaharat tip 2, trecute de varsta de 50 de ani.

Barbatii se confrunta cu probleme erectile

In cazul barbatilor diagnosticati cu diabet, disfunctia sexuala presupune, de cele mai multe ori, imposibilitatea de a atinge sau mentine erectia suficient pentru a realiza un act sexual satisfacator. Cauzele aparitiei acesteia sunt aceleasi ca si la femei, insa s-a constatat ca aceasta este corelata cu varsta, durata prezentei bolii, gradul dezechilibrului glicemic, prezenta arteriopatiei obliterante, hipertensiunea, dislipidemia, unele medicamente, precum si valoarea hemoglobinei glicozilate.

Este important de stiut ca disfunctia erectila poate fi agravata de glicemia necontrolata corespunzator care induce afectarea neuropatica si alte probleme.

Si in acest caz este recomandat consultul psihologic individual, dar si impreuna cu partenera de viata, masurarea matinala a nivelului de testosteron si un control clinic (inclusiv tuseul rectal).

Tratamentul poate fi diferit, de la caz la caz, in functie de starea de sanatate.

Din fericire, daca diabetul zaharat, in special cel de tip 2, este depistat si tratat din timp, poate facilita tratarea disfunctiilor sexuale.

Atentie la hipertensiune si colesterolul LDL!

Dintre cauzele enuntate, trebuie acordata o mare atentie hipertensiunii arteriale si nivelului de colesterol „rau”.

Potrivit studiilor, 73% dintre adultii care sufera de diabet au si hipertensiune arteriala sau iau medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale, iar combinatia dintre aceasta problema de sanatate si diabetul zaharat creste riscul deteriorarii vaselor de sange si reduce si mai mult fluxul de sange spre organul sexual.

In ceea ce priveste nivelul de colesterol, acesta s-a observat ca este frecvent ridicat la persoanele cu diabet zaharat. Colesterolul LDL, numit si „rau” poate interfera cu capacitatea de dilatare a vaselor de sange si astfel se ajunge la situatia in care ateromul (grasimea) se depune pe peretii arterelor ingustandu-le si reducand fluxul sanguin catre organele sexuale. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau