Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul gestational

11-04-2017

Diabetul gestational este o afectiune care poate fi declansata in cursul unei sarcini la mai putin de 10% din femei, disparand frecvent dupa nastere. Prezenta diabetului gestational si al hiperglicemiei materne se depisteaza sistematic de catre medicul de familie la femeile cu factori de risc.

 Diabetul gestational


Diabetul gestational adauga riscuri suplimentare  pentru mama, precum hipertensiunea arteriala, infectiile urinare si necesitatea nasterii prin cezariana (cand fatul cantareste peste 4500 g), dar si riscuri pentru fat, precum imaturitatea pulmonara sau hipoglicemia.

Cauza cea mai frecventa a diabetului gestational este supraponderalitatea materna, in aceasta situatie existand un risc de 15-60% ca diabetul gestational sa se transforme dupa nastere in diabet zaharat de tip 2.

Din aceste motive, atunci cand exista factori de risc (varsta peste 35 de ani, indicele de masa corporala peste 30 kg/m2, antecedente personale sau familiale de diabet zaharat, nasteri anterioare de fat cu peste 4.5 kg) este recomandat sa faceti un test de depistare intre saptamanile 24 si 28 ale sarcinii.

Metode de depistare a diabetului gestational

Testul de incarcare orala cu glucoza, care a fost recent simplificat, poate confirma diagnosticul de diabet zaharat daca se depisteaza valori ale glicemiei de peste  92 mg/dl dimineata pe nemancate sau daca glicemia recoltata la o ora dupa administrarea unei solutii de 75 g de glucoza depaseste 180 mg/dl.

Tratamentul diabetului gestational

Pentru a mentine valorile glicemiei plasmatice in limitele de siguranta (si anume sub 92 mg/dl dimineata à jeun) sunt recomandate, pe langa controalele glicemiei cu aparatul de tip glucotest care masoara glicemia capilara, si respectarea unor reguli dietetice.

Regimul alimentar poate fi  suficient in 90 % din cazuri.

Dieta zilnica ar trebui organizata in trei mese principale si doua gustari, care sa totalizeze maxim 2000 de calorii din care jumatate se fie reprezentate de fibre si glucide, iar cealalta jumatate din proteine si grasimi.

Pentru a atinge aceste obiective sunt recomandate:

-renuntarea la consumul de dulciuri (prajituri, produse de patiserie, ciocolata si bauturi cu ciocolata, sucuri de fructe, chiar si cele fara suplimente de zahar);

-sa preferati legume si fructe proaspete, crude, fierte sau pregatite cu cat mai putine grasimi;

-sa evitati consumul de fructe cu continut mare in glucide (precum bananele smochinele, curmalele, strugurii);

-sa evitati branzeturile cu continut mare de grasimi, mezelurile si carnea grasa.

-Asigurati un bun consum de fibre (paste integrale de preferat painii, cereale, legume verzi precum fasole verde pastai, salata, urzici, spanac, mazare).

Activitatea fizica zilnica este benefica pentru a preveni diabetul gestational sau a mentine un bun control glicemic. Sunt recomandate minim 30-40 de minute de activitate fizica zilnica (mers pe jos, natatie, gimnastica,etc.).

Daca masurile dietetice si activitatea fizica nu sunt suficiente pentru controlul glicemic, este necesar tratamentul cu insulina, care va fi prezentat si urmarit de medicul specialist diabetolog.

Pentru a verifica daca diabetul a disparut dupa nastere se vor efectua noi controale glicemice la 6 si 12 saptamani post-partum.

Pentru a preveni instalarea dupa nastere a diabetului zaharat de tip 2, este recomandata pastrarea regimului alimentar echilibrat, bogat in fructe si sarac in grasimi si calorii.

Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale

Institut National de Endocrinologie « C.I. Parhon » Comentarii

Lasa-ne comentariul tau